Vremenska prognoza

MobileTran

Zlato gubi sjaj

Ulagači gube interes za zlato jer postoje naznake poboljšanja u američkom gospodarstvu. Interes za zlato naglo je skočio u posljednjih deset godina, jer su cijene porasle više od sedam puta sa samo 253 dolara 2001. godine do najviše vrijednosti od gotovo 2.000 dolara prošle godine. No, investitori su sada postali oprezni oko ulaganja svježeg novca u metal. Cijene zlata već su pale za 9 posto od kraja veljače na 1.627 dolara, najnižu vrijednost u posljednjih 10 tjedana.

Dok američko gospodarstvo pokazuje znakove oporavka i dok se strahovi oko dužničke krize u eurozoni smanjuju, investitori ulažu svoj novac u dionice i ostalu imovinu koja je usmjerena prema gospodarskom rastu, a ne utočištu poput zlata. Neki trgovci zlatom i bankari vjeruju da bi cijene mogle još pasti, na vrijednost od 1.450-1.520 dolara, što je pad od čak 24 posto s rekordne vrijednosti od 1.920 dolara u rujnu prošle godine.

"Ne bih bio iznenađen da vidim cijenu od 1.500 dolara", izjavio je jedan bankar. "Zlato nema isti profil kakav je imalo tijekom posljednje dvije godine". Pa ipak, mnogi ulagači i analitičari vjeruju da bi ovo u konačnici mogla postati i prilika za kupovinu, ukazujući na sličnosti s početkom 2011. godine, kada su neki investitori prodali svoje zlato da bi kasnije cijena naglo porasla. » Potraži više...

Peking namjerava potaknuti rast

Čini se da kinesko gospodarstvo usporava više nego što se očekivalo, a vjerojatno će usporiti i više u narednim mjesecima, što je navelo Peking da razmotri mjere za poticanje rasta. Godišnja potrošačka inflacija u veljači iznosila je 3,2 posto, što je pad u odnosu na 4,5 posto u siječnju i najsporiji rast od lipnja 2010. godine, prema vladinim podacima. Uz tvrdoglavo visoku inflaciju koja je sada očito pod kontrolom, očekuje se da će Peking preusmjeriti svoju pozornost na podržavanje rasta.

Industrijska je proizvodnja u prva dva mjeseca 2012. godine porasla za 11,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je najsporiji rast još od sredine 2009. godine. Proizvodnja električne energije porasla je za 7,1 posto u istom razdoblju, što je najsporija stopa u godini. "Ovo nije kolaps, ali izgleda kao koordinirano usporavanje", izjavio je Stephen Green, ekonomist iz tvrtke Standard Chartered u Hong Kongu. Ostali podaci također ukazuju na sporiji rast. Maloprodaja je porasla za 14,7 posto u prva dva mjeseca 2012. godine u odnosu na prethodnu godinu, što je pad u odnosu na 18,1 posto iz prosinca, dok je ukupna prodaja automobila pala za 6 posto u odnosu na prethodnu godinu. » Potraži više...

Američko gospodarstvo će ove godine vjerojatno rasti više od 2 posto

Američko tržište rada povećalo je šanse Baracku Obami da bude ponovno izabran nakon što je treći uzastopni mjesec povećanja broja radnih mjesta pružio dodatne dokaze o snažnom gospodarskom oporavku. Broj radnih mjesta izvan područja poljoprivrede u veljači je povećan za 227.000, malo iznad očekivanja Wall Streeta, dok se stopa nezaposlenosti, prema podacima koje je objavio Zavod za statistiku rada, zadržala na 8,3 posto. Kontinuirani rast tržišta rada, koji je svaki mjesec od prosinca stvarao više od 200.000 radnih mjesta, povećava šanse da će američko gospodarstvo ove godine rasti više od 2 posto.

Podaci iz veljače obilježeni su prvim znakovima nakon 2008. godine da radnici koji su prethodno obeshrabreni izuzetno lošim izgledima za dobivanje posla počinju ponovno sudjelovati u tržištu rada. Udio populacije u SAD-u koji sudjeluje u radnoj snazi porastao je s 63,7 posto na 63,9 posto. Iako je stopa nezaposlenosti naglo pala od prosinca, kada je iznosila 9 posto, optimizam je osnažen manjim brojem radnika koji ponovno traže posao. Njihov povratak u veljači sugerira da ih recesija nije zauvijek izgurala iz radne snage.

Satnice su u odnosu na prethodnu godinu porasle za 1,9 posto, dok je prosječno vrijeme nezaposlenosti palo s 21,1 na 20,3 tjedana. Zapošljavanje je posebno bilo izraženo u uslužnom sektoru, gdje je zdravstvo stvorilo 61.000 radnih mjesta, poslovne usluge 82.000 radnih mjesta, a sektor rekreacije i ugostiteljstva 44.000 radnih mjesta. » Potraži više...

Najveći globalni poslovni subjekt

Vlasničke veze među transnacionalnim korporacijama pokazuju da skupina od 147 tvrtki može imati ogromnu moć nad globalnom korporativnom mrežom. Većina njih su financijske institucije. Prema novoj studiji, mala i čvrsto povezana mreža tvrtki, uglavnom banaka, ima u svojim rukama nerazmjernu kontrolu nad globalnim gospodarstvom. Za prosvjednike diljem svijeta ovo bi se moglo učiniti slučajem u kojem znanost potvrđuje očito. Studija se temelji na nekoliko ekstrapolacija i pretpostavki koje su otvorene za raspravu, ali ukupni su rezultati bacili određeno svjetlo na neke načine na koje funkcionira kapitalizam 21. stoljeća - te kako te funkcije mogu potkopati cijeli sustav.

Trio teoretičara sustava u Zurichu ispitao je 43.060 svjetskih transnacionalnih korporacija i proučavao njihova zajednička vlasništva, u potrazi za zajedničkim faktorima koji povezuju tvrtke. Koristili su se tehnikama koje se inače koriste za proučavanje kompleksnih sustava u prirodi, za pomoć pri izradi modela o tome koje tvrtke kontroliraju koje druge tvrtke i kroz koje mreže. U konačnici, Stefania Vitali, James Glattfelder i Stefano Battiston identificirali su jezgru od 1.318 tvrtki s isprepletenim vlasništvima, od kojih svaka ima dvije ili više veza s drugim tvrtkama.

U prosjeku su povezane s 20 drugih tvrtki, otkrili su istraživači. Mreža je u obliku "divovske strukture", s malim, čvrstim čvorom u sredini i vezama koje se šire prema van. Čvor je vrlo malen i gust u odnosu na druge dijelove. Oko tri četvrtine vlasništva ostaje u rukama same jezgre.

Gotovo 40 posto kontrole nad ekonomskom vrijednošću čvrsto povezane mreže poduzeća u svijetu drži, uz pomoć komplicirane mreže vlasničkih odnosa, skupina od 147 čvrsto povezanih poduzeća u jezgri, koja nad njom ima gotovo potpunu kontrolu. Tri četvrtine tih tvrtki su banke. Iako autori napominju da ne postoje dokazi da ova jezgra namjerno djeluje kao blok - drugim riječima, ne postoji golema ekonomska zavjera - to ne znači da na taj način ne može djelovati. Globalno, tvrtke na vrhu u najmanju su ruku u poziciji koja im omogućuje znatnu kontrolu, bilo formalno ili putem neformalnih pregovora. » Potraži više...

Američke banke odgađaju 60% bonusa

Najveće američke banke odgađaju više od 60 posto bonusa viših rukovoditelja, prema istraživanju od strane američkih Federalnih rezervi. Novi je trend stigao nakon financijske krize za koju mnogi krive prekomjerno poduzimanje rizika od strane bankara i trgovaca koji su dobili naknadu za poduzimanje kratkoročnih rizika, a nisu osjetili dugoročne posljedice svojih djela. Globalna financijska regulatorna tijela kao rezultat toga pokrenula su oštre mjere. Neki od najvažnijih visokopozicioniranih američkih bankara doživjeli su isplatu više od 80 posto svojih poticajnih naknada kroz dulje vremensko razdoblje.

Iako razdoblje za odgodu obično traje od tri do pet godina i uključuje kombinaciju gotovine i isplate u dionicama, trogodišnja je odgoda isplate u dionicama dosad bila najčešća. Regulatorna tijela tvrde da se time osigurava da zaposlenici imaju na umu ukupnu učinkovitost tvrtke kada poduzimaju rizike, no isplata u dionicama u stvari samo dodatno potiče poduzimanje prekomjernih rizika. Što se poduzima veći rizik, time je i veća mogućnost da poraste vrijednost dionica banke, a time i vrijednost bonusa za bankara. Pa ipak, trend je odstupanje od praksi iz razdoblja prije krize. Ovaj će trend vjerojatno smanjiti prekomjerno poduzimanje rizika, a s time se slažu i viši rukovoditelji banaka.

Osobama koje poduzimaju rizik plaće se sada prilagođavaju riziku. Nove strukture plaća odnose se na desetke tisuća zaposlenih. Američki je trend uglavnom u skladu s onim što su regulatorna tijela dogovorila na Odboru za financijsku stabilnost. Za usporedbu, europska su pravila inicijalno stroža - ograničavaju isplatu gotovine - ali bi se američke prakse mogle pokazati strožima u dugoročnom smislu, jer uključuju isplate u dionicama tijekom duljeg vremenskog razdoblja. » Potraži više...

Kako Afrika postaje nova Azija

Postoji jedna priča o globalnom rastu koju je lako previdjeti - Afrika. Južna Afrika, regija Velikih jezera u Keniji, Tanzanija i Uganda su 2008. godine imale stope rasta BDP-a u rangu s Kinom i Indijom. Prošle godine, duboko u globalnoj recesiji, kontinent je imao rast od gotovo 2 posto, što otprilike odgovara stopama na Bliskom istoku, te nadmašuje sve osim Indije i Kine. Ove će godine Afrika rasti za 4,8 posto - što je najviša stopa rasta izvan Azije.

Još više čudi da veći dio tog rasta ne pokreće prodaja sirovina, kao što su ulje ili dijamanti, već rastuće domaće tržište koje je najveće izvan Indije i Kine. U posljednje je četiri godine nagli porast privatne potrošnje roba i usluga iznosio dvije trećine rasta BDP-a u Africi. Srednja klasa u Africi koja se brzo pojavljuje mogla bi doseći broj od čak 300 milijuna ljudi, od ukupno 1 milijarde stanovnika.

Mnogi stručnjaci vjeruju da bi Afrika sa svojom ekspanzivnom bazom novih potrošača mogla biti na pragu toga da postane sljedeća Indija, zahvaljujući frenetičnoj urbanizaciji i snažnom prodoru usluga i infrastrukture koji su transformirali azijski potkontinent prije 15 godina. Baš kao što je nekad Indija upregnula svoje rastuće stanovništvo kao jeftinu radnu snagu, očekuje se i da će Afrika ostvariti korist zbog brzog rasta svojih velikih gradova.

Pa ipak, Afrika je i dalje na samom rubu tržišta u nastajanju. Teškoće i troškovi vođenja poslovanja u njoj su najviši na svijetu, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda. Spojimo to s korupcijom (Transparency International naziva problem "jako raširenim" u 36 od 53 afričke države) i ne čudi da se Afriku često smatra otrovnim mjestom za poslovanje. No, predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick kaže kako su u razdoblju nakon ekonomske krize dugoročni investitori prepoznali kako "i razvijena tržišta nose velike rizike". Poput Kine i Indije, Afrika iskorištava tu činjenicu i ilustrativna je za novi svjetski poredak u kojem će najsiromašniji narodi pronaći načine za napredak. » Potraži više...

Grčka upozorava na prijetnju zamjeni obveznica u vrijednosti 135 milijardi eura

Grčka je u petak upozorila da bi mogla otkazati predloženu zamjenu obveznica u vrijednosti 135 milijardi eura ako sporazum potpiše manje od 90 posto privatnih ulagača. Upozorenje je stiglo u pismu Ministarstva financija iz Atene naslovljenom na 60 globalnih vlada, u kojem su bile navedene pojedinosti o planu zamjene i prijenosa obveznica, a koji je dogovoren prošlog mjeseca s partnerima iz Europske unije kao dio drugog paketa za izvlačenje Grčke iz teškoća. Pod uvjetom da 90 posto vlasnika obveznica u privatnom sektoru sudjeluje u planu, koji obuhvaća obveznice u vrijednosti 150 milijardi eura s dospijećem do 2020. godine, Grčka bi mogla smanjiti svoj javni dug za 13,5 milijardi eura. Međutim, ako taj postotak bude niži, Grčka neće biti obvezna nastaviti s bilo kojim dijelom transakcije, navedeno je u pismu. Konačna odluka bit će donesena nakon konzultacija sa službenim vjerovnicima - Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom - oko pitanja je li postotak dovoljan kako bi "dopustio službenom sektoru podršku novom višegodišnjem programu prilagodbe".

Grčka je bankama i drugim privatnim investitorima kao rok dala 9. rujna. Do tog bi datuma oni trebali dati svoje neobvezujuće ponude za zamjenu ili prijenos obveznica. Bankari u Ateni izjavili su da je postotak sudionika krenuo na oko 70 posto, ali bi se taj postotak mogao povećavati kako se bude bližio datum za izvršenje zamjene. Didier Reynders, belgijski ministar financija, izjavio je kako su nedavni razgovori s vodećim belgijskim bankama i osiguravajućim društvima sugerirali da su belgijske stope sudjelovanja dosezale čak 96 posto.

Iako je gospodin Reynders izjavio da će belgijsko sudjelovanje iznositi svega 4,9 milijardi eura od ciljanih 135 milijardi eura, ovo je dodatni pokazatelj kako bi se mnogi vlasnici obveznica koji sjede po strani mogli nalaziti izvan glavnog dijela europskog financijskog sektora. Očekuje se da će stopa sudjelovanja među grčkim bankama i mirovinskim fondovima, koji zajedno posjeduju obveznice u vrijednosti 80 milijardi eura, premašiti 95 posto. » Potraži više...

Kako vas neuspjeh čini boljim vođom

U redu je biti mlad i neustrašiv, ali razmišljanje da ste otporni na katastrofu ostavlja veliku prazninu u vašem iskustvu. Neuspjeh daje ravnotežu koja vas čini boljim vođom i sposobnijim vođom. Jednostavno rečeno, neuspjeh vas uči kritičnim lekcijama u karijeri. Ovdje su tri:

1) Neuspjeh je neizbježan. Niti jedan pojedinac, tvrtka, proizvod ili bilo što, u stvari, ne kreće se ravno prema gore. Zašto je to važno shvatiti? Jer, nakon što ste to prošli nekoliko puta, ne bojite se više toliko, a to vam pomaže da budete spremniji na rizike - što je vrlo važno u poslovanju.

2) Neuspjeh je dobar za odnose. Ništa ne gradi jače odnose od neuspjeha, njegovog priznavanja, a zatim dokazivanja da ste spremni ići do ekstremnih razina kako biste osigurali da se to više ne ponovi. Ovo funkcionira između prodaje i kupaca, marketinga i razvoja proizvoda, praktički unutar svakog poslovnog odnosa. Ali zapamtite, način na koji se nosite s neuspjehom je ono što je važno. Ako ga ne priznate, cijeli koncept pada u vodu.

3) Neuspjeh vas uči empatiji. Osim saznanja da to nije kraj svijeta, neuspjeh vas uči i empatiji prema drugima kad oni dožive neuspjeh, a zauzvrat vam čini lakšim da uvijek pomažete svojim zaposlenicima. Kada pokažete vjeru i povjerenje u svoje zaposlenike, to im pomaže u izgradnji samopouzdanja. To također stvara njihovu odanost i povjerenje u vas. » Potraži više...

Zašto je Microsoft kupio Skype?

Financijska je istina da rijetko možete vidjeti balone dok se napuhuju. Ali ponekad možete prepoznati sile koje ih na to prisiljavaju. Primjer je Microsoftova ovotjedna kupovina tvrtke Skype u iznosu od 8,5 milijardi dolara. Prema alkemiji modernih financija, internetska usluga telefoniranja za čije korištenje velika većina korisnika ne plaća apsolutno ništa, te koja nije ni blizu stvaranju profita, iznenada je postala najskuplje internetsko preuzimanje u povijesti, barem kada pričamo o plaćanju u gotovini. Dinamika iza ove prodaje trebala bi, što se tiče balona, pokrenuti alarm za uzbunu. Skype je prodan za manje od 3 milijarde dolara prije samo godinu i pol dana, ali se sada smatra trostruko više vrijednim. Za LinkedIn, poslovnu društvenu mrežu koja je svega nekoliko dana ranije dala detalje o svojoj nadolazećoj inicijalnoj javnoj ponudi dionica, očekuje se kako će vrijediti više od 3 milijarde dolara. Uz prihode koji su na razini nekoliko stotina milijuna dolara, ovo čini vrednovanje te tvrtke još i više nategnutim od Skypeovog - iako ta tvrtka barem ostvaruje dobit. Investitori bi trebali biti oprezni: ovo se čini tek kao početak.

Međutim, jedna druga snažna sila je ona koja otkriva pravi razlog za nebeski visoku cijenu tvrtke Skype: korporativni očaj. Tvrtke često plaćaju pretjerano procijenjene iznose u pokušaju da tu kupnju iskoriste za preokret u problematičnom poslovanju. To vrijedi za Microsoft u velikoj mjeri. Dominacija te tvrtke u području PC softvera čini se daleko manje impresivnom u svijetu pametnih telefona i tablet računala, dok uz mnoge besplatno dostupne internetske usluge ideja plaćanja za softver počinje postajati opasno zastarjela. Microsoftove očajničke potrebe podržane su hrpama gotovine koju ima u rezervi, nakupljenih tijekom svoje dugogodišnje dominacije na području stolnih računala. Sve pitomija zvijer iz Redmonda suočava se sa sve manjom važnošću na internetu i nešto mora učiniti kako bi ostala u igri. Ne postoji ništa poput dobro tempiranog preuzimanja kako bi se vratio osjećaj napretka. Što je još bolje, Microsoft je kupio Skype novcem koji je zaglavio na inozemnim bankovnim računima; korporativnim ekvivalentom novca spremljenog po strani, a kojeg možete trošiti samo u inozemstvu na odmoru.

Međutim, korištenje sredstava za loše dane nije vjerojatan put do spasenja. Microsoft ovo zna bolje od većine, nakon što je umalo platio 45 milijardi dolara za Yahoo prije dvije godine, prije nego što je bolje razmislio o tome. Od tada je vrijednost tvrtke Yahoo pala na vrijednost manju od pola tog iznosa. No, kombinacija dvije sile - obnovljenog optimizma u Silicijskoj dolini i tvrtki bogatih gotovinom koje postaju sve više očajne u pokušaju da jedna drugu nadigraju - ostaje snažna kombinacija. Povijest pokazuje da, bez obzira na to da li se balon već sada napuhuje ili ne, jedan će se vjerojatno brzo pojaviti u ovakvim uvjetima. Ali povijest također sugerira da, će kada se prašina slegne, to promijeniti način na koji živimo i radimo. Uostalom, kako promotori tvrtki često vole naglasiti, "koristiti Skype" je danas gotovo sinonim za internetsku komunikaciju. Čak i ako to dolazi s mješavinom nade i oholosti, ovo je još uvijek industrija koja može okrenuti svijet naglavačke. » Potraži više...

Banke pokreću njemački preporod

Bankarski sustav u Ujedinjenom Kraljevstvu čini se paraliziran ekscesima unutar posljednjih nekoliko godina - što nije vidljivo u Francuskoj i Njemačkoj. U Njemačkoj banke nisu bez problema, ali građani i tvrtke nisu morali vršiti korekcije zbog bilo kakvih pretjeranih zaduživanja. Dva najveća gospodarstva u kontinentalnoj Europi pokazala su u petak koliko su brzo za sobom ostavila ekonomsku krizu. Njemačka je izvijestila da je bruto domaći proizvod porastao za 1,5 posto u prva tri mjeseca ove godine i vratio se iznad vršne vrijednosti na početku 2008. godine - prije nego što je propast investicijske banke Lehman Brothers te godine bacila njeno gospodarstvo u najgoru krizu još od rata.

Njemački rast u prvom tromjesečju bio je usporen zbog učinka loših vremenskih uvjeta krajem prošle godine, koji su odgodili građevinsku aktivnost do početka 2011. godine. No, snažan tempo ekspanzije naglašava kako su konkurentnost njemačkog industrijskog izvoza i čvrste financije stvorile snažan europski gospodarski motor. "Reći kako je to gospodarsko čudo je malo pretjerano, ali očekujem da će Njemačka biti odlična tijekom mnogo godina koje slijede - tako da bi to mogla biti nova paradigma", kaže Jorg Kramer, glavni ekonomist u banci Commerzbank u Frankfurtu.

Banka Commerzbank je u petak povisila svoju prognozu o njemačkom rastu u 2011. godini s vrijednosti od 3 posto na 3,4 posto. Ekspanzivna monetarna politika Europske središnje banke, a koja mora uzeti u obzir slabost južnih gospodarstava eurozone, također će potaknuti njemački rast. Njemačka je također doživjela nagli pad nezaposlenosti - na najniže razine u posljednja dva desetljeća - što je potaknulo jačanje domaće potražnje u prvom tromjesečju.

Državni zavod za statistiku priopćio je kako se osobna potrošnja "izrazito" povećala. Za razliku od britanskih kolega, Nijemci nisu mahnito trošili prije kraha banke Lehman Brothers: nije postojao ekvivalent "kreditne krize" onome u Ujedinjenom Kraljevstvu. Francuska je također profitirala od njemačkog rasta, ali je njeno gospodarstvo tradicionalno manje pokretano izvozom od njemačkog, te je rast u prvom tromjesečju bio potaknut domaćom potražnjom.

Malo je vjerojatno da će se brz tempo ekspanzije u Francuskoj i Njemačkoj održati tijekom cijele godine. Jači euro mogao bi pogoditi izvoz, dok su cijene nafte, kao i inflacija i napetosti na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi već pokazali znakove usporavanja. Berlin i Pariz pokušavaju smanjiti razine svog javnog duga i razine deficita. No, u Njemačkoj su vijest o financijskom pritisku zasjenili naslovi o snazi gospodarstva, a u Francuskoj je osjetno manji broj zabrinutosti oko obuzdavanja javne potrošnje nego što je to slučaj u Ujedinjenom Kraljevstvu. » Potraži više...

Usprkos poteškoćama, industrija upravlja s više novca nego ikada

Statistike tvrtke Hedge Fund Research ovog su tjedna pokazale kako je imovina pod upravljanjem - koja predstavlja mjeru koliko su investitori uložili u fondove - prešla granicu od 2.000 milijardi dolara. Visokorizični fondovi upravljaju s više novca nego ikada prije, nadmašivši svoj vrhunac iz razdoblja ekspanzije prije krize 2007. godine, kada je industrija raspolagala s 1.930 milijardi dolara uloga od strane svojih klijenata. Tri godine kasnije industrija je dokazala svoju vrijednost.

"Industrija visokorizičnih fondova završila je svoj oporavak od financijske krize", kaže Kenneth Heinz, predsjednik tvrtke HFR. Za neke je menadžere oporavak, naravno, bio čak i brži nego što skupna statistika prikazuje. A za još manji broj menadžera oporavak nije bio niti potreban. Imena kao što su "Paulson & Co" i "Brevan Howard", tvrtke koje su zaradile milijarde dolara za svoje osnivače i svoje klijente, doživjele su da kriza pridonosi, umjesto da odmaže, ulagačkoj auri koja je zapravo standardna za visokorizične fondove.

Međutim, nije sve tako dobro. Ulagači su izdvojili 88 milijardi dolara neto u proteklih 15 mjeseci. Ali su također povukli više od 285 milijardi dolara neto tijekom 2008. godine i 2009. godine. Stoga se oporavak industrije može pripisati uglavnom učinkovitosti. Štoviše, izdvajanja investitora su najvećim dijelom išla u one vrste visokorizičnih fondova koji su ujedno prikazali i najlošiju učinkovitost. Usporedimo li gdje su investitori ulagali s povratom sredstava, ti su slučajevi u gotovo obrnutoj korelaciji. A oprez među menadžerima fondova može se pripisati činjenici kako gotovo svi u industriji traže dugoročne, pouzdanije ali i konzervativnije klijente mirovinskog fonda. » Potraži više...

Šefica visokorizičnog fonda vodila nadzor nad svojim zaposlenicima

Jedna od najbogatijih žena u Europi vodila je operaciju korporativne špijunaže nad bivšim zaposlenicima svojeg visokorizičnog fonda, sudeći prema sudskim podnescima kojih se domogao Financial Times. Tužba na Visokom sudu u Ujedinjenom Kraljevstvu koju je podnio bivši financijski upravitelj tvrtke Ikos, 3 milijarde dolara vrijednog fonda kojeg vodi Elena Ambrosiadou, navodi kako je ta poslovna žena, rođena u Grčkoj, naredila operaciju nadzora "širokih razmjera" protiv bivših djelatnika, uključujući i Martina Cowarda, svojeg muža s kojim je bila u svađi. Financijskog upravitelja Sama Govera, kao i istraživački tim tvrtke Ikos, gđa Ambrosiadou otpustila je 23. prosinca 2008. godine. U tužbi gospodin Gover navodi da je njegova bivša poslodavka zaposlila tajnu agenticu kako bi dobila uvid u njegov obiteljski život. Ostale navodne aktivnosti uključivale su projekt nadzora pokrenut u Monaku krajem 2009. godine.

Gospodin Gover kaže kako je operacija pod kodnim imenom Apollo bila usmjerena protiv njega, gospodina Cowarda "i drugih" s ciljem "prikupljanja dokaza za primjenu u parnicama". Nekoliko bivših zaposlenika tvrtke Ikos, uključujući i gospodina Govera, sudjeluje u pravnim sporovima s ovim visokorizičnim fondom. Gospođa Ambrosiadou i gospodin Coward su 1993. godine u Londonu zajednički osnovali Ikos, koji je jedan od najstarijih i najuspješnijih visokorizičnih fondova u Europi. Coward, matematičar, projektirao je algoritme fonda za trgovanje. Ikos je preseljen na Cipar zbog poreznih razloga u travnju 2007. godine. Gospodin Coward podnio je ostavku u Ikosu u prosincu 2009. godine, godinu dana nakon što je gđa Ambrosiadou, glavna izvršna direktorica fonda, otpustila istraživački tim kojeg je on okupio i vodio. On je i dalje suvlasnik Ikosa.

Gospodinu Cowardu zabranjeno je razgovarati o Ikosu. Osoblje Ikosa također je obvezano sporazumom o povjerljivosti podataka, što nije neuobičajeno u tajnovitoj industriji visokorizičnih fondova. No gospođa Ambrosiadou nije na sudu osporila tužbu gospodina Govera. Presuda protiv nje ušla je u zastaru, a njeni odvjetnici dogovorili su kako će isplatiti gospodinu Goveru "znatnu" odštetu. On i njegova supruga tužili su gospođu Ambrosiadou za "kršenje prava tužitelja na poštivanje njihova obiteljskog života".

Prema tužbi gospodina Govera, u studenom 2009. godine su on i njegova supruga otkrili da je bliska obiteljska prijateljica, koju su upoznali na Cipru i kojoj su povjerili brigu o svom djetetu, u stvari operativka plaćena da ih nadzire. Kao svjedok je izjavio da se operativka, Laura Merts, predstavljala kao "Laura Maria van Egmond" te da je "bila uvježbana za borbu golim rukama". Gospodin Gover naveo je kako su on i njegova supruga uspjeli otkriti pravi identitet gospođe Merts nakon što im je zabunom poslala e-mail sa svojeg osobnog korisničkog računa, a ne s onog koji je pripadao njenom alter egu. » Potraži više...

Revolucija društvenih medija

Magnus Lindkvist, mladi promatrač trendova, opisuje društvene medije te njihov utjecaj i značaj za današnje i buduće poslovanje. Od gotovo nepoznatih pojava prije svega pet godina, tvrtke kao što su Faceboook, Twitter, Flickr i brojne druge sada dopiru do više od jedne milijarde ljudi, koji razgovaraju, dijele slike i priče te besplatno razotkrivaju svoje trenutne aktivnosti. Tvrtke koje im to omogućuju grabe milijune. Što se događa? Ovaj članak predstavlja važne lekcije o tome kako bi mogao izgledati posao u budućnosti.

Nemoguće je točno predvidjeti tehnologiju budućnosti. Tehnologija se razvija eksponencijalno, a ne linearno kao što ljudi uče i određuju korporativne proračune. U narednim desetljećima smijat ćemo se sirovim načinima razmjene informacija kakve su nudili društveni mediji prve generacije. Kako se rast tehnologije sve više ubrzava, a njezin opseg postaje sve veći i bogatiji, ljudska će mašta postati jedino ograničenje načina korištenja tehnologije.

Magnus je nekad bio pasivni potrošač. Danas ljudi sve više vide sebe kao kreatore. Tvrtke izgrađene na modelu pasivne potrošnje naći će se u problemima, osim ako počnu ispitivati potencijale svojih klijenata, pa čak i prihvaćati ih kao partnere. Tradicionalna inovacija nalazila se unutar tvrtki, a crpila je ideje od zaposlenika koji su prošli dugotrajne i skupe procese u nadi da će to rezultirati "svetim gralom". Društveni mediji pokazuju drugačiji pristup koji je više nalik neurednom načinu prirodne selekcije. Sade se milijuni sjemenki - od potrošača, spretnih novoosnovanih tvrtki i inovativnih postojećih tvrtki - a preživljava samo nekolicina. Neuspjeh je nekada bio skup, ali u svijetu jeftinijih megabajta i eksperimentalnih kupaca on postaje način rada. A neuspjeh je, kao što svi znamo, temelj uspjeha. Svijet društvenih medija pripada ljudima koji su spremni testirati i pokušavati. » Potraži više...

Peking je spreman dozvoliti porast vrijednosti renminbija kako bi se borio protiv inflacije

Kina je uvela stroge kontrole cijena na osnovne potrošačke artikle te se očekuje kako će dozvoliti brži porast vrijednosti svoje valute nakon što je godišnja inflacija dosegla najvišu razinu u gotovo tri godine. Wen Jiabao, premijer, izjavio je kineskom državnom vijeću ovog tjedna kako će Peking, zajedno s drugim koracima, "dodatno poboljšati mehanizam tečaja juana i povećati fleksibilnost tečaja juana kako bi se uklonili inflatorni monetarni uvjeti".

Analitičari kažu da je ovo prvi put kako je gospodin Wen javno i eksplicitno spomenuo tečaj kao alat za suzbijanje inflacije, a to znači da će Peking vjerojatno dozvoliti brži porast vrijednosti renminbija kako bi se suprotstavio globalnom povećanju cijena nafte i ostalih roba. Kineske potrošačke cijene su u ožujku porasle brže nego u bilo kojem trenutku u posljednjih 32 mjeseci, za 5,4 posto u odnosu na godinu ranije, u usporedbi s rastom u veljači od 4,9 posto. Gospodarstvo je raslo brže od očekivanja za 9,7 posto u odnosu na godinu dana ranije u prvom tromjesečju - tek djelić sporije od 9,8 posto u zadnjem kvartalu 2010. godine, što sugerira da su šestomjesečni napori vlade da smanje rast uglavnom bili neučinkoviti.

Peking je podigao referentnu kamatnu stopu četiri puta od listopada i povećao omjer depozita kojeg banke moraju držati u pričuvi za šest puta. Unatoč najagresivnijem razdoblju stezanja posljednjih godina, čini se kako vlada ne može usporiti rast ekonomije. Peking se morao redovito vraćati teškim administrativnim mjerama, kao što su izravna kontrola cijena u sektoru hrane i ograničenja na kupovinu kuća na tržištu nekretnina, u cilju da zadrži inflatorni pritisak.

Odjel za cijene unutar državne agencije za planiranje, Komisije za nacionalni razvoj i reformu (NDRC), sastao se sa 17 udruga industrije ovog mjeseca i rekao im da odgodi ili otkaže planirana povećanja. Kvazi-vladine udruge uključivale su i one za nadzor poljoprivrede, farmaceutike, ribarstva, kućanskih aparata, kozmetike, mesa, povrća i mnogih drugih osnovnih potrošačkih artikala. NDRC je također naredio proizvođačima brašna i ulja da odgode povećanja cijena, kažu medijska izvješća, te je čak primijenio kontrolu cijena na velike globalne grupacije koje djeluju u Kini, kao što je tvrtka Unilever.

Podaci objavljeni u četvrtak pokazali su kako su cijene hrane u ožujku porasle za 11,7 posto u odnosu na prošlu godinu - što je porast od 11 posto u odnosu na inflaciju hrane u veljači, 10,3 posto u siječnju i 9,6 posto u prosincu. Visoke cijene robe i nafte kompliciraju pokušaje vlade da se pozabavi inflacijom u svom dvorištu, gdje je dvije godine nikad viđenog rasta kreditne aktivnosti banaka dovelo do toga da je gospodarstvo preplavljeno gotovinom. SAD i drugi trgovinski partneri pozivaju Peking još od prošle godine da razmotri brži porast cijene renminbija kao način rješavanja inflacije i globalne trgovinske neravnoteže, a za koje vjeruju da su rezultat podcijenjene kineske valute.

Peking se odupirao tom pritisku, ali se čini kako su opasnost od trajne inflacije i strah od socijalnih nemira oslabili tu odluku. Uz visoke međunarodne cijene roba koje pogoršavaju domaće inflatorne pritiske koje pogoni likvidnost, brži porast cijene renminbija bio bi privlačan način za smanjenje uvozne inflacije. Peking je dozvolio da renminbi poraste u odnosu na američki dolar za oko 4,4 posto od lipnja, kada je uklonjen fiksni tečaj uveden nakon globalne financijske krize. » Potraži više...

Daimler očekuje veliki porast globalne potražnje za kamionima

Daimler očekuje veliki skok prodaje svojih kamiona ove godine, unatoč pitanjima oko toga kako će japanska kriza utjecati na globalno tržište. Najprodavaniji svjetski proizvođač kamiona prognozira "značajno" povećanje prodaje ove godine zahvaljujući povratku potražnje u Europi i daljnjem naglom rastu na nizu novonastalih tržišta. U prva dva mjeseca, Daimlerova prodaja povećala se za 28 posto u odnosu na prethodnu godinu. Andreas Renschler, upravitelj prodaje, izjavio je kako je globalni uzlet i dalje "snažan" te će najbolji mjeseci tek doći. Najveća nepoznanica u ovom trenutku je situacija u Japanu. Posljedice ove katastrofe i za japansko tržište i za globalnu gospodarsku međuovisnost još se uvijek ne mogu predvidjeti.

Izjavio je kako se Daimler nada nastavku proizvodnje u svojim japanskim tvornicama kamiona Mitsubishi Fuso slijedeći utorak. "Čim to sigurnosna situacija dozvoli, ponovo ćemo započeti proizvodnju". Tvrtka Fuso, koja je imala udjel od 40 posto u prodaji kamiona ove grupe u iznosu od 355.000 kamiona prošle godine, prestala je sastavljati kamione i autobuse u svojim lokalnim tvornicama te je postavila privremeno sjedište u Osaki nakon prošlotjednog potresa i tsunamija u toj zemlji.

Gospodin Renschler izjavio je kako će se utjecaj zastoja u proizvodnji vidjeti samo u drugom tromjesečju. Pogodivši Fuso, kriza je ujedno pogodila i Daimlerovu najslabiju kariku, jer je njegova azijska jedinica već zaostajala u profitabilnosti. Gospodin Renschler je izjavio da Daimler ima za cilj povećati svoju operativnu dobit u poslu s kamionima za 8 posto do 2013. godine, kada želi prodati pola milijuna vozila. U posljednjih godinu dana, Daimlerove poslovne operacije s kamionima imale su dobit od 5,5 posto. Kamionska grupacija, koja prodaje sve od malih transportera do teških kamiona, intenzivira svoje napore za proboj na tržišta u nastajanju. U Indiji, Daimler je nedavno lansirao novi brand, "BharatBenz", u koji ulaže 700 milijuna eura kako bi se borio s konkurencijom u srednjem cjenovnom segmentu.

"U 2020. godini, taj bi segment mogao sačinjavati i do 80 posto tržišta kamiona u Indiji", kazao je gospodin Renschler. Daimler se nada kako će u Kini dobiti odobrenje regulatornih tijela ovog ljeta za dugo planiranu suradnju s Fotonom, lokalnim proizvođačem kamiona. Pokretanje zajedničkog poslovnog pothvata, u kojem će se kamioni prodavati pod Fotonovim tržišnim brandom Auman, došlo bi kao prijeko potreban proboj na najveće svjetsko tržište kamiona. U posljednjih godinu dana, Daimler je u Kini prodao svega 3.100 vozila. Lokalni konkurenti poput tvrtke FAW već su se približili tome da preotmu svjetsko vodstvo od njemačkog proizvođača. » Potraži više...

Facebook planira ponuditi program popusta

Facebook je izjavio kako ulazi na brzorastuće tržište "najbolje ponude dana", što predstavlja izazov pionirima oglašavanja popusta na internetu, tvrtkama Groupon i LivingSocial. Velika publika ove društvene mreže i detaljna baza korisničkih preferencija stavlja je u poziciju da postane žestoka konkurencija na ovom tržištu, od kojeg se očekuje kako će generirati gotovo četiri milijarde dolara do 2015. godine, prema konzultantskoj tvrtki BIA/Kelsey. Facebooku bi ovaj potez mogao povećati priljev prihoda, a razmatra i javnu ponudu - potencijalno kompromitirajući Grouponovu skorašnju javnu ponudu dionica.

Facebook će svakodnevno nuditi više ponuda. Facebook kaže kako će mu cilj biti specijalizacija za ponude koje se mogu dijeliti među prijateljima. Taj potez jača Facebookovu prisutnost na tržištima lokalnog oglašavanja, području za koje Google i ostale internetske tvrtke pokazuju pojačani interes, dok će također povećavati i broj potencijalnih klijenata za svoje partnere. Nekoliko od tih grupa cilja na određene segmente tržišta popusta, poput urbanih majki ili osoba koje traže avanture, zbog čega Facebookova detaljna baza korisničkih osobnih interesa ima ogromnu vrijednost.

Facebook će započeti testiranje programa u pet gradova - Dallasu, Austinu, Atlanti, San Franciscu i San Diegu. Tvrtka se nada kako će njeni korisnici podijeliti ono što su kupili sa svojim prijateljima ili ih pozvati da kupe isto. Tvrtka se također nada da će izbjeći zamke s kakvima se susreo Groupon, kada su neki mali poduzetnici bili toliko preplavljeni odzivom klijenata da to nisu mogli pratiti i na kraju su pretrpjeli gubitke.

Naravno, postoje i neke negativne strane kada imate veliku publiku. Za oglašivače na nacionalnoj razini, to je također dvosjekli mač. Onog trenutka kada se pojavi nešto što izgleda dobro, ljudi će navaliti na to. » Potraži više...

Kako je gimnastička dvorana za penjanje u New Yorku upregnula snagu Facebooka i Googlea

U prohladnu subotu poslijepodne, gimnastička dvorana za penjanje po imenu "Brooklyn Boulders" popunjena je gotovo do posljednjeg mjesta, a stanovnici New Yorka plaćaju oko 22 dolara dnevno kako bi se penjali po užadi ili se držali vrhovima prstiju za rubove zidova za penjanje visoke 30 stopa (10 metara). No, još od otvaranja prije 18 mjeseci, gimnastička dvorana pokazuje više od pukog porasta popularnosti penjanja, kao što kaže Lance Pinn, suosnivač. "Facebook i Google su nas učinili ovakvima kakvi smo sada", kaže on za poduzeće koje pokazuje na koji je način internet promijenio lokalno oglašavanje.

Gospodin Pinn koristi Facebook još od studentskih dana u Bostonu 2005. godine. Kada su on i dva prijatelja odlučili pokušati pokrenuti gimnastičku dvoranu za penjanje u New Yorku, testirali su tržište Facebook stranicom za obožavatelje pod nazivom "New Yorku je potrebna gimnastička dvorana za penjanje" kako bi procijenili podršku za svoju poslovnu ideju. Oko 300 ljudi se prijavilo u prvom mjesecu. "Znali smo da tu ima nečeg za nas", kaže on.

Do vremena dok je Brooklyn Boulders pronašao svoj potencijalni dom, imao je već oko 600 pristaša na Facebooku. Gospodin Pinn je zatim proveo anketu i pitao ih što žele od gimnastičke dvorane, te je regrutirao grupu volontera da posjete lokaciju.

Konačno, za pomoć pri bušenju stotina rupa u zidovima za penjanje, vlasnici su regrutirali volontere preko Facebooka, u zamjenu za pizzu, pivo i besplatne ulaznice u budućnosti. U isto vrijeme, pokrenuli su pretraživačku kampanju za oglašavanje na stranici Google Places prije otvaranja dvorane. Oko 40 posto novih posjetitelja pronalazi dvoranu pretražujući internet, kaže gospodin Pinn, a oko polovica njih stiže preko tražilice Google.

Brooklyn Boulders također koristi cijeli niz lokalno usmjerenih internetskih ponuda za oglašavanje, uključujući i mjesečni popust na članstvo od 60 posto preko tvrtke Groupon, a ima i sličnu ponudu s tvrtkom LivingSocial. No sada, kada je dvorana vikendima gotovo puna, gospodin Pinn je smanjio popuste sve dok ne bude mogao ocijeniti njihovu učinkovitost, kako bi mogao privući mušterije u onim razdobljima u kojima popunjenost ne bude maksimalna.

On ne vidi potrebu za plaćanjem riječi za pretraživanje na Googleu ili ostalim tražilicama, kao ni za poboljšanim oznakama na kartama koje su sada dostupne na Google Places, ni za povlaštenim oglašavanjem na lokalnim internetskim stranicama kao što su Yelp i Daily Candy. Gospodin Pinn kaže kako dobiva "tonu" poziva od strane prodajnih predstavnika. » Potraži više...

Kako kupovina na internetu privlači lovca-sakupljača u muškarcu?

"Muškarci više žele vodič za kupovinu bijele košulje ili traperica koji su za njih najbolji nego vidjeti što je trenutno u samom vrhu mode", kaže Toby Bateman, direktor tvrtke Mr Porter, nove internetske stranice za muškarce koju je ovog tjedna pokrenula tvrtka Net-a-Porter. To su radikalne riječi iz tvrtke koja je uvjerila modni svijet da će potrošači potrošiti puno novca ukoliko im internetski trgovac može ponuditi najnoviju modu. No, dok sve više tvrtki istražuje svijet muške odjeće na internetu, razvija se i novi vokabular. Prošlog prosinca, Ermenegildo Zegna otvorio je svoju prvu internetsku trgovinu isključivo za muškarce, za koju glavni izvršni direktor, Gildo Zegna, kaže kako je "dizajnirana da bude jedinstveno iskustvo luksuzne kupovine za muževne i sofisticirane muškarce".

Ideja je stvoriti okruženje koje odražava činjenicu da žene vole pregledavanje, dok muškarci gledaju na kupovinu odjeće kao na misiju potrage i spašavanja. "Navigacija internetske stranice i njeno sučelje stvoreni su da budu brzi i razumljivi korisniku, uz funkcionalnost minimalnog broja klikova mišem do kupnje", kaže gospodin Zegna. Zbog prelaska na internet, dizajneri moraju uzeti u obzir i kako bi njihova odjeća mogla izgledati na ekranu. Jedan kupac iz internetske trgovine navodno fotografira svaki predmet koji vidi i zatim ga pregledava na svom digitalnom fotoaparatu prije nego što odluči hoće li ga kupiti za svoju internetsku stranicu.

Dizajner Joe Casely-Hayford kaže: "Trebate stvoriti više urednički izgled, a razmišljanje o tome kako bi detalji poput obrubljenog džepa ili šarene podstave na jakni mogli izgledati je vrlo važno". Gospodin Zegna se slaže. "Bitno je prenijeti našu bogatu baštinu tkanine i osjeta, što je prikazano kroz detaljne snimke iz blizine". Patti Freeman iz tvrtke Forrester Research kaže: "Specifičnosti kao što su veličina, boja i prikladnost su kritične za prodaju, posebno za muškarce. Doživjet ćemo i znatno povećanje uporabe video zapisa".

Trgovci u maloprodaji također će morati više razmišljati o navigaciji svojim internetskim stranicama. Muški kupci, posebno oni na luksuznom kraju spektra, gdje ljudi imaju tendenciju imati višak novca a manjak vremena, žele brzo pronaći proizvode, pa je važno smanjiti broj rezultata i pokazati samo one najbolje ocijenjene. Kolekcije će također morati biti uređene "brutalnije", kako se izrazio gospodin Bateman iz Mr Portera.

Iako kod muške odjeće postoje manje varijacije i stoga je i rizik kupovine na internetu manji, još uvijek postoji apetit za vodiče pri stiliziranju. Muškarci su i dalje znatno šutljiviji od žena po pitanju rasprave o modi međusobno ili sa asistentima u trgovinama, a internet ne nudi samo činjenice na ekranu i pomoć putem e-maila, nego i informacije dobivene iz društvenih medija.

Brett Hurt iz konzultantske tvrtke Bazaarvoice, koja analizira razgovore kupaca na internetu, kaže: "Muškarci žele donijeti odluku o odjeći i brzo izaći - to je lovačko-sakupljački mentalitet. Oni za to koriste preporuke na internetu, dijelom stoga što im to pomaže da brzo odluče i smanjuje šanse za to da će požaliti kupnju, ali i stoga što osjećaju da je njihov izbor potvrđen od strane njihovih vršnjaka". Muški kupci lakše razmjenjuju informacije na internetu, kaže on. "Muškarci će provjeriti i do tri puta kako bi vidjeli da li su njihovi komentari objavljeni - njima je to zaista bitno". » Potraži više...

Skupina G20 podijeljena je oko načina rješavanja globalnih ekonomskih nejednakosti

Vodeće države svijeta bile su u petak navečer podijeljene oko planova za smanjenje globalnih ekonomskih nejednakosti, a Kina je odlučna spriječiti međunarodne kritike svojih ogromnih deviznih rezervi. Francuska se nadala kako će postići dogovor tijekom vikenda oko ekonomskih pokazatelja, a koji će se koristiti za praćenje nejednakosti, što uključuje i stanja na tekućim računima, realne tečajeve i devizne rezerve. U hitnom apelu na dogovor, Nicolas Sarkozy, francuski predsjednik, zamolio je ministre financija skupine G20 i guvernere središnjih banaka da gledaju izvan aspekta "mehanističkog pristupa".

"Nemamo mnogo vremena", rekao je u Parizu. "Nećemo uspjeti u svemu. Ali najgori scenarij bio bi odbiti riješiti pravi problem - međunarodni monetarni poredak. Nadam se da vaše rasprave neće zapeti na beskrajnim raspravama o tim pokazateljima". Kina je, međutim, signalizirala svoje protivljenje planu nadzora. "Nije primjereno koristiti realan efektivni tečaj i rezerve", izjavio je Xie Xuren, ministar financija.

Njegovi komentari dodatno su smanjili očekivanja da će biti postignut bilo kakav značajniji sporazum na sastanku skupine G20 ovog vikenda, koji okuplja lidere iz naprednih gospodarstava i gospodarstava u nastajanju. Odluka da se usvoje smjernice kako bi se pomoglo globalnom rebalansu usvojen je na sastanku skupine G20 u Seulu u studenom, a namjera mu je formirati središnji dio sastanaka ove godine.

"Naravno, moramo pronaći mjere protiv nejednakosti", izjavio je Tim Geithner, američki ministar financija. U Seulu, SAD nije uspio osigurati precizne ciljeve za viškove na tekućim računima, uz predloženo ograničenje od 4 posto bruto domaćeg proizvoda. Dok Njemačka podržava uporabu predloženih ekonomskih pokazatelja u svrhu nadzora, i ona se poput Kine protivi bilo kakvim brojčanim ciljevima. Jim Flaherty, kanadski ministar financija, izjavio je kako vjeruje da je postignut dogovor oko dva pokazatelja - razine javnog duga i deficita, te razine privatne štednje - ali je bilo poteškoća u postizanju sporazuma oko mjera za tekuće račune. » Potraži više...

Cijene kave Arabica približavaju se najvišoj vrijednosti u posljednjih 30 godina

Cijene kave Arabica porasle su ovog petka na najvišu vrijednost u posljednjih 14 godina jer su pržionice i ulagači kupili visokokvalitetna zrna usred globalne nestašice. Cijena referentne kave Arabica u New Yorku skočila je na za 2,75 dolara po funti težine (oko pola kilograma), što je najviša razina od svibnja 1997. godine, te vrlo blizu najvišoj vrijednosti u posljednjih 30 godina. Cijene kave Arabica postigle su najvišu vrijednost od 2,77 dolara 1997. godine, a skočile su i iznad 3,20 dolara tijekom porasta vrijednosti između 1975. godine i 1977. godine.

Trenutni porast cijena stiže za vrijeme slabog uroda u Kolumbiji i Meksiku, te strahova da će žetva u Brazilu, najvećem izvozniku kave na svijetu, biti manja nego što se ranije očekivalo. Cijena Arabica kave - visokokvalitetnog zrna kojeg cijene espresso znalci - porasla je za 145 posto u proteklih godinu dana i za 14 posto od početka siječnja. Porast vrijednosti u veleprodajnim cijenama prisilio je pržionice na trostruko povećanje maloprodajnih cijena u proteklih godinu dana, a neki upozoravaju i na daljnje povećanje u ovom kvartalu. Pržionice i trgovci kavom za taj porast cijena okrivljuju slabu dobavljivost najkvalitetnijih zrna. Kolumbija je imala seriju loših uroda tijekom posljednje tri godine, dijelom zbog obilnih kiša, ali i stoga što je Bogota pokrenula program za ponovno sađenje stabala kave.

Proizvodnja zemlje pala je na najnižu vrijednost u posljednje 33 godine, na 7,8 milijuna vreća od 60 kg u 2009. godini, što je smanjenje za gotovo trećinu u odnosu na 11,1 milijuna vreća u 2008. godini. Proizvodnja se oporavila na gotovo 9 milijuna vreća prošle godine, a tržište je računalo na to da će se isporuka oporaviti ove sezone i biti bliže 10 milijuna. Trgovci sada strahuju da bi urod u Brazilu, u kojem se ponovno sadilo kako bi se nadoknadio manjak u Kolumbiji, mogao biti manji nego što se ranije očekivalo. Također su zabrinuti će kvaliteta zrna biti lošija, što će dodatno povećati tenzije na tržištu.

"Slično kao i kod mnogih drugih poljoprivrednih proizvoda, i tržište kave doživjelo je surove vremenske uvjete koji su doveli do nazadovanja u proizvodnoj perspektivi", analitičari tvrtke Barclays Capital izjavili su nedavnoj poruci klijentima. Zalihe kave Arabica u zemljama proizvođačima nalaze se na najnižoj razini otkad Međunarodna organizacija za kavu prati podatke još od ranih 1960-ih. Porast cijena Arabica kave također je potaknuo i rast cijena kave niže kvalitete, iako trgovci kažu da su uvjeti ponude i potražnje blaži. » Potraži više...

Još jedan bezazlen sastanak skupine G20

Francusko predsjedanje skupinom od 20 vodećih gospodarstava daje Nicolasu Sarkozyju, predsjedniku države, dobru priliku za govor. Što se pak tiče rješavanja svjetskih gospodarskih izazova, ne bismo trebali mnogo očekivati od skupine G20. Sarkozy je pozvao na temeljne promjene u globalnom gospodarskom upravljanju, ali nema velikih vizija na vidiku. U svim raspravama na dnevnom redu, sve su teme predvidljivo posložene u skladu s gospodarskim interesom i političkom tradicijom.

Neravnoteže između gospodarstava s viškom i gospodarstava s manjkom najveći su izvor neslaganja. Stvarnost je ta da Njemačka i Kina neće prihvatiti ideju pokrenutu od strane Američkog ministra financija Tima Geithnera prošle godine, kako bi se postavili kvantitativni ciljevi za tekuće račune u državama. Sve dok te zemlje ne budu htjele koristiti veći udio onoga što proizvode kod kuće, male su mogućnosti za koordinirano upravljanje, kako globalnim kretanjima kapitala tako i tečajevima.

U međuvremenu, Francuska se zajedno s Kinom bori oko monetarne reforme. Prijedlog francuskog ministra financija Christinea Lagardea da se renminbi uključi u posebna prava vučenja predstavlja gestu Kinezima, ali s malim praktičnim smislom. Dodavanje renminbija u posebna prava vučenja ne bi istisnulo dolar ništa više nego što to čini postojanje jena, eura i funte u košari valuta.

Najveći gospodarski izazov je strmi uspon cijena robe. Brige oko troškova prehrane su sveprisutne, a rješenja sukladno tome rijetka. Ovaj fenomen ima mnogo uzroka: neuobičajeno vrijeme, rastuća potražnja od strane brzo rastućih gospodarstava u nastajanju, te likvidnost koja pronalazi put do tržišta robe su faktori koji su se svi urotili kako bi izazvali porast cijena.

Dok se onima koji su najranjiviji na visoke cijene hrane mora pomoći, cilj tvoraca politike ne bi trebao biti onemogućavanje mehanizma cijena nego pomoć tržištima hrane kako bi ona na to odgovorila većom proizvodnjom. To znači ulaganje u poljoprivrednu produktivnost. Ali također znači i držanje globalnih tržišta otvorenima. Do sada se skupina G20 prilično dobro opirala protekcionizmu. U najmanju ruku, ona zadržati svoje napore oko toga, čak i ako druge inicijative dožive neuspjeh. » Potraži više...

Zašto si Azija ne može priuštiti potrošnju u stilu zapada?

Konzultant za okoliš, Chandran Nair, autor knjige "Consumptionomics", odlučan je u tome da nas neće zadesiti ništa dobro ako uspjeh u novim istočnim gospodarstvima bude određen blještavom potrošnjom u stilu zapada. Njegova knjiga je poziv azijskim zemljama u razvoju da izbjegavaju konzumerizam i usvoje više asketski ekonomski model koji će omogućiti održivi razvoj i spasiti planet od ekološke katastrofe.

Život u njegovom svijetu možda i ne bi bio toliko zabavan kao što to jest za one sretnike koji su se obogatili za vrijeme liberalnog kapitalizma. "Golf i automobilske utrke mogli bi postati nepopularni, ali badminton i društveni ples sve popularniji", sugerira Nair u svojoj viziji slobodnog vremena u tom novom društvu. No korist od razvoja bi bila raširenija, šteta za zemljine resurse bi bila pod kontrolom i ljudi bi vjerojatno provodili manje vremena radeći.

Nairovo polazište je da svijet jednostavno ne može preživjeti posljedice rasta azijskih gospodarstava s velikim brojem stanovnika do onih stupnjeva razvoja kakve možemo vidjeti kod industrijaliziranih zemalja, ako će se taj rast postići po istim uvjetima iscrpljivanja resursa kao i kod razvoja na zapadu. Njegov opipljiv osjećaj frustracije zbog smjera u kojem se kreće svijet je dodatno potaknut trenutnom konvencionalnom mudrošću da globalni ekonomski oporavak u velikoj mjeri ovisi o tome da li će kineski potrošači kupovati više, kako bi se potaknula potražnja.

Kroz svoju knjigu, Nair iskazuje ljutit prezir prema kapitalizmu u stilu zapada, za kojeg smatra kako postavlja svijet na put do uništenja zbog predanosti ideologiji tržišta i proždrljivog apetita za neobnovljivim resursima. "Najveća laž od svih je da kapitalizam potaknut potrošnjom može svima donijeti bogatstvo", piše on. "U Aziji on jedino može donijeti kratkoročno bogatstvo manjini; dugoročno, jedino može svima donijeti bijedu. Ovo je intelektualna neiskrenost u srcu modela kojeg zapad propagira Aziji".

Nair ukazuje na poznato pitanje energije, rekavši da ukoliko stanovništvo Azije bude koristilo toliko energije po osobi kao što to danas čine Europljani (koji su relativno skromni u usporedbi s Amerikancima), koristit će osam do devet puta više energije od količine koju trenutno troše SAD. Još i više iznenađujuća je procjena koju koristi za konzumaciju peradi. Amerikanci će ove godine pojesti 9 milijardi ptica. Ako do 2050. godine Azijati budu jeli isti iznos po osobi, pojest će ih više od 120 milijardi.

No, pojavljuje se i oblik Nairove Azije. Ona će se sastojati od snažnih vlada spremnih poduzeti jednostrane akcije po pitanjima kao što su kontrola eksploatacije prirodnih resursa i domaće poljoprivrede i industrije. Vlade bi postale veće i trošile više s naglaskom na održivu infrastrukturu kao što je javni prijevoz. Ugljik, prirodne resurse i financijske transakcije bi se oporezivalo - što bi možda omogućilo smanjenje ili ukidanje poreza na plaće. Poljoprivreda bi bila deindustrijalizirana, uz poriv na povratak na radno intenzivnu poljoprivredu kako bi se osigurala dovoljna proizvodnja i kako bi se zaustavilo masovnu migraciju u gradove.

Kakav bi bio život za pojedinca? Od njih bi se očekivalo da se odreknu posjedovanja automobila, plaćali bi visoku cijenu za meso, a porcije u restoranima bile bi ograničene. No, razlike u prihodima bile bi svedene na minimum, a pristup blagodatima tehnologije svima dostupan. Nair to ne kaže izravno, ali opisuje neku vrstu azijske Norveške, s prednostima kontrole i socijalizacije prirodnih resursa na visokom stupnju, subvencija ruralnim zajednicama kako bi se ljude zadržalo na zemlji, zaštićenog ribarstva, izrazite opredijeljenosti za energetsku učinkovitost i visokog oporezivanja kako bi se podržala visoka razina socijalne skrbi.

Uspješna, ali skromna Norveška može biti dobar primjer - ali je ona malena u usporedbi s ogromnim rastućim gospodarstvima Kine, Indije, Indonezije i drugih. Uz povećane apetite za robom široke potrošnje koji brzo rastu u Kini i drugdje, a koje potiču revni zapadni proizvođači, Nairova vizija Azije izgleda poput zviždanja u vjetar. » Potraži više...

Ujedinjeno Kraljevstvo nema premca u kritiziranju bankarskih bonusa

Temeljna ljutnja mnogih Britanaca zbog visoko plaćenih bankara došla je do izražaja u vrijeme kada vlada nameće oštre rezove u javnim uslugama i povećava porez na dodanu vrijednost za sve. Dovoljno je pogledati ovotjedno "rešetanje" Boba Diamonda, izvršnog direktora banke Barclays i osobe koja utjelovljuje velike bonuse, ispred odabranog odbora Državne riznice u parlamentu kako biste shvatili razmjere gnjeva. U korijenu svega toga nalazi se široko rasprostranjeno uvjerenje da su upravo bankari - daleko više od bilo kakvih regulatora, političara ili potrošača - oni koji su izazvali financijsku krizu i pokrenuli potrebu za izvlačenje iz teškoća od strane države.

Cijelo uzbuđenje dodatno je potaknuto dinamikom političke scene u Ujedinjenom Kraljevstvu - novom i krhkom koalicijskom vladom, čiji birači, s jedne strane konzervativci, a s druge liberalni demokrati, imaju vrlo različite poglede na bankare i njihove plaće. Uz londonski City, koji po nekim definicijama ima udio od čak četvrtine bruto domaćeg proizvoda Ujedinjenog Kraljevstva, izvlačenje britanskih banaka iz teškoća ima veću cijenu od većine njih. Čak 45 milijardi funti ubrizganih u Kraljevsku banku Škotske više je nego što je ubrizgano u bilo koju banku bilo gdje na svijetu.

Sve u svemu, nigdje drugdje u svijetu se toliko ne kritizira bankare kao u Velikoj Britaniji. Azija je posebno imuna na poriv za ograničavanjem plaća. Financijski centri kao što su Singapur i Hong Kong vide svoju sposobnost da plate visoke cijene za najbolje ljude kao ključnu konkurentsku prednost u svijetu. Japan, koji nije poznat po pretjeranim plaćama, jednako je nezainteresiran za promjenu načina na koji plaća bankare. U Japanu prilagodba na rizik nije realan pristup rukovoditelja i osoblja čija primanja određuju čimbenici kao što su staž i profesionalne sposobnosti.

Kontinentalna Europa ne dijeli nelagodu zbog visokih plaća s Velikom Britanijom, iako je količina reakcija niža u skladu s njihovim manjim sektorima financijskih usluga. Švicarska i Njemačka su naročito nastojale ograničiti prekomjerne plaće. Prijetnja bankarskim bonusima u SAD-u sada dolazi od strane regulatora. Savezne rezerve i druge agencije samo što nisu postavile nova pravila na odgođene naknade, koja bi od velikih financijskih institucija mogla zahtijevati da značajan dio bonusa isplaćuju tijekom nekoliko godina.

Taj razvoj vjerojatno neće ići tako daleko kao kod europskih regulatora. Od ove godine, pravila Europske unije ograničavaju isplatu na svega 20 posto ukupne nagrade za najutjecajnije osoblje, za koje se procjenjuje da u prosjeku broji oko 100 - 150 ljudi u svakoj velikoj banci. » Potraži više...

Američka potrošnja raste najbrže u zadnjih pet godina

Američki ekonomski oporavak se ubrzava, a potrošnja je rasla najbrže u zadnjih pet godina tijekom posljednjeg tromjesečja 2010. godine. Prema preliminarnim podacima koje je u petak objavio Zavod za ekonomske analize, ukupno je gospodarstvo raslo po sezonski reguliranoj, godišnjoj stopi od 3,2 posto u četvrtom tromjesečju. Iako je ukupni rast bio nešto ispod tržišnih očekivanja od 3,5 posto, nagli porast potrošnje, izvoza i investicija povećao je nade da će privatni sektor biti u stanju voditi kontinuiranu ekspanziju u 2011. godini.

Brojke su u suprotnosti s ovotjednim vijestima o šokantnoj kontrakciji bruto domaćeg proizvoda Ujedinjenog Kraljevstva u posljednjem tromjesečju 2010. godine. Na britanske podatke utjecali su obilan snijeg i neuobičajeno niske temperature, no ti su podaci pristigli u trenutku kada je Ujedinjeno Kraljevstvo, za razliku od SAD-a, krenulo s agresivnim programom za smanjenje svog fiskalnog deficita.

"To nije impresivan broj, ali je sastav daleko više održiv nego što smo vidjeli tijekom dosadašnjeg oporavka", izjavio je David Semmens, američki ekonomist u poduzeću Standard Chartered u New Yorku. Potrošnja je porasla čak i prije nego što je privremeno smanjenje poreza na plaće stupilo na snagu početkom 2011. godine, rekao je gospodin Semmens.

No, Tim Geithner, tajnik Američke riznice, izjavio je: "Ne radi se o naglom rastu. Ne radi se o ekspanziji koja će ponuditi brzi pad nezaposlenosti". U privatnim susretima s kolegama gospodin Geithner je u više navrata naglasio strukturne i političke izazove s kojima se Amerika suočava - pronalaženje političkog konsenzusa koji će progurati mjere za rješavanje vlastitog fiskalnog deficita.

Neki ekonomisti primijetili su da je dio porasta u SAD-u pokrenut padom stope štednje s 5,9 posto na 5,4 posto. "Ako se ne ubrza rast zaposlenosti ili rast burze u prvom tromjesečju 2011. godine, rast potrošnje može usporiti", izjavio je Steve Blitz, viši ekonomist u poduzeću ITG Investment Research iz New Yorka. » Potraži više...

Nastojanja oko kvantitativnog ublažavanja primaju zbunjujuće signale

Sljedeći tjedan navršit će se tri mjeseca otkako su američke Savezne rezerve najavile da će potrošiti 600 milijardi dolara na kupnju državnih obveznica, u pokušaju jačanja gospodarstva. Možemo li reći da je to bilo učinkovito? Savezne rezerve ne sumnjaju. "Moj kratak odgovor je da," izjavila je Janet Yellen, potpredsjednica Saveznih rezervi, ranije ovog mjeseca. Mjesto za početak procjene su državne obveznice. Otkad je 600 milijardi dolara vrijedno kvantitativno ublažavanje (QE2) najavljeno u studenom, obveznice su učinile suprotno od očekivanog: cijene su pale, a prinosi porasli. Petogodišnja obveznica, kao središnja obveznica na koju je ciljalo kvantitativno ublažavanje, doživjela je gotovo dvostruko povećanje prinosa od 2 posto, dok je referentna 10-godišnja obveznica porasla za trećinu na 3,4 posto.

Glenn Dubin, suosnivač visokorizičnog fonda Highbridge, ističe da su Savezne rezerve promijenile atmosferu na tržištu. "Zaustavili su strah od deflacije", kaže on. To izgleda dobro u slučaju Saveznih rezervi. Drugi test je stvarni prinos: iznos koji se može zaraditi na trezorskim obveznicama nakon inflacije. Ovaj prinos je bitan, jer su trezorske obveznice zaštićene od inflacije i najsigurnija su alternativa za svakoga tko razmatra druga ulaganja. Ako je stvarni prinos nizak, ostale investicije izgledaju privlačnije.

Čini se da je to bilo učinkovito, jer je rizična imovina porasla. Porast cijena dionica je koristan za povećanje bogatstva kućanstava i uvjerava pojedince da izađu i troše novac. Manji rasponi prinosa korporativnih obveznica olakšali su povećavanje duga tvrtkama. Stvarni prinosi, nakon pada, porasli su i ostali iznad razine u kolovozu. No, zagovornici mogu tvrditi da je to zbog smanjenja poreza u prosincu i njegovog utjecaja na proračunski deficit, a ne krivnja Saveznih rezervi. A što je s onima koji se žale?

Prvi su stranci. Kinezi nisu oklijevali osuditi američku politiku i upozoriti na njen učinak na tržišta u nastajanju. Tu su Kinezi u pravu. Peking, uz mnoga druga tržišta u nastajanju, vezao je svoju monetarnu politiku uz SAD vezanjem svoje valute za dolar. Savezne rezerve to čine bolnim, što će ih možda prisiliti da dopuste porast vrijednosti svoje valute - povećavajući konkurentnost američkog izvoza i tako pomažući američkom gospodarstvu. Dolar, na trgovinskoj osnovi, pao je za samo oko 5 posto od kolovoza, što je poticaj za SAD. Njegov pad bio je ograničen naporima zemalja u razvoju da zadrže svoje valute na nižoj vrijednosti drugim sredstvima. Gospođa Yellen iz Saveznih rezervi tvrdi da QE2 utječe na dolar koliko i na smanjenje tečaja, i u pravu je. Nažalost, to uzrokuje ljutnju na tržištima u nastajanju.

A zatim slijede inflacionisti. Sarah Palin možda i nije prvi izbor Wall Streeta za financijskog savjetnika, ali bivša kandidatkinja za potpredsjednicu govorila je u ime mnogih kada je upozorila da će QE2 i "umjetni" gospodarski rast za posljedicu imati trajno veću inflaciju. Do sada nema dokaza u prilog tome: godišnja inflacija potrošačkih cijena iznosila je 1,5 posto u prosincu, što je porast u odnosu na kolovoz, ali je ispod dva posto tako da se Savezne rezerve ne zabrinjavaju oko toga. Razlog tome je, kažu kritičari, preusmjeravanje inflacije na tržišta u nastajanju. "Naša se inflacija pokazuje u cijelom svijetu, ali nije se još u potpunosti pojavila na našem kućnom pragu", kaže James Rickards, viši izvršni direktor tvrtke Tangent Capital. Mnogi tvrde da će se ta inflacija vratiti u SAD u obliku skupljeg uvoza. Nije ni čudo da je zlato poskupjelo devet posto od kolovoza.

Jedno se čini vjerojatnim. Tržišta u nastajanju neće biti u stanju istovremeno kontrolirati inflaciju i izbjeći rast njihove valute u odnosu na dolar. To povećava izglede da će strane zemlje kupovati manje trezorskih obveznica, što će vjerojatno povećati američke prinose. Saznat ćemo je li QE2 doista bio potreban samo ako ne uspije. A nije baš vjerojatno da ćemo morati čekati 200 godina kako bismo to saznali. » Potraži više...

Kina smanjuje izglede za radna mjesta u Silicijskoj dolini

Bridgelux, proizvođač žarulja u kojima se koriste svjetleće diode male potrošnje, dio je vala kompanija osnovanih u Silicijskoj dolini u posljednjih nekoliko godina, a specijaliziran je za "zelene" tehnologije poput alternativne energije, novih oblika skladištenja i očuvanja energije te električnih vozila. Većina ljudi u Bridgeluxovoj proizvodnji nalazi se u Aziji, a tvrtka razmatra premještaj svojeg preostalog osoblja u proizvodnji i na otoke, rekao je izvršni direktor Bill Watkins.

Jamčeći pristup velikim lokalnim tržištima, zemlje poput Kine trudile su se više od SAD-a kako bi privukle nove industrije poput ovih, kaže gospodin Watkins. Također se nude i poticaji da se radna mjesta za istraživanje i razvoj presele u Aziju. Iskustva tvrtki poput Bridgeluxa ukazuju na dilemu SAD-a prilikom suočavanja s onim što je gospodin Obama nazvao "trenutak Sputnik". Sveučilišta u zemlji još uvijek su vodeća u svijetu u mnogim područjima osnovnog istraživanja, a poduzetnički sustav Silicijske doline i dalje je predmet zavisti drugih zemalja. No, većina novih radnih mjesta koja nastane zbog američke inovacije vjerojatno će biti stvorena negdje drugdje, uglavnom u Aziji, kažu mnogi koji rade u tehnološkoj industriji - a na kocki više nije samo jeftin posao montaže.

Silicijska dolina, iako svijetla točka na tržištu rada u Kaliforniji, doživjela je sporo povećanje broja radnih mjesta nakon recesije, rekao je Russell Hancock, predsjednik Mreže zajedničkih poslovnih pothvata u Silicijskoj dolini, koja predstavlja poslovne, državne i druge interese u regiji. Rekao je i da će visoki troškovi vjerojatno spriječiti čak i najbolje tehnološke kompanije da zaposle mnogo više ljudi na lokalnoj razini. Imajući to u vidu, ovotjedni fokus gospodina Obame na poticanje inovacija uglavnom je dobro prihvaćen u tehnološkoj industriji, iako je učinak na izglede za radna mjesta neizvjestan. Predsjednikovo naglašavanje potrebe za poboljšanjem nacionalne infrastrukture, uz potrošnju na temeljna istraživanja i poboljšanja u obrazovanju, moglo bi se dugoročno isplatiti, kaže John Seely Brown, bivši direktor Xeroxovog istraživačkog centra u Silicijskoj dolini. "Stvarno se moramo vratiti proizvodnji", kaže on. "Ne možemo samo dizajnirati".

Povezivanje potrošnje usmjerene na temeljna istraživanja s velikim ulaganjima u fizičku i digitalnu infrastrukturu ukazuje na novu vrstu gospodarstva 21. stoljeća. Neki poduzetnici iz Silicijske doline kažu kako model za vrstu visokotehnološke proizvodnje koja može funkcionirati u SAD-u već postoji. "Glasine o propasti američke proizvodnje uvelike su pretjerane", rekao je Elon Musk, izvršni direktor Tesla Motorsa, ambiciozne kalifornijske novoosnovane tvrtke za proizvodnju električnih automobila koja je od Ministarstva energetike dobila zajam u vrijednosti 465 milijuna dolara.

Uz osoblje koje izrađuje rakete u njegovoj drugoj tvrtki, SpaceX iz Kalifornije, gospodin Musk zapošljava više od 2.000 ljudi u državi. Kalifornija ima "nevjerojatan izvor radne snage, ali je ona skupa", kaže gospodin Musk - a to njegove tvrtke moraju prevladati "otkrivanjem novih pametnih načina za veću produktivnost". Poduzetnici poput gospodina Muska umanjuju sposobnosti Washingtona za stvaranje uvjeta koji bi visokotehnološkim industrijama omogućili da se ukorijene u SAD-u, i postavljaju pitanje kao bitku između genijalnosti SAD-a s jedne strane i fizičke snage s druge.

Ta se borba najdramatičnije vodi u proizvodnji solarne energije. Industrija na koju se nekad gledalo kao na svijetlu nadu u mnogim dijelovima SAD-a brzo se premjestila u Aziju. Ovog mjeseca tvrtka Evergreen Solar zatvorila je tvornicu u Massachusettsu nakon manje od tri godine, s gubitkom od 800 radnih mjesta, te proizvodnju premješta u Kinu. Vaga će opet prevagnuti na stranu SAD-a sa sljedećom generacijom naprednije tehnologije za solarnu energiju, kažu investitori u nova poduzeća. Ipak, činjenica je da tvrtke koje ovladavaju novim tehnologijama već sada stvaraju više radnih mjesta u inozemstvu nego kod kuće. » Potraži više...

Pronalaženje hrabrosti u malim stvarima

Groznica straha od inflacije prožela je Ujedinjeno Kraljevstvo i eurozonu nakon naglog rasta cijena ovog mjeseca. Engleska središnja banka je pod pritiskom da objasni svoje postupke dok se inflacija potrošačkih cijena kreće prema 4 posto. Dužnosnici Europske središnje banke smatrali su nužnim dodati ozbiljnost vlastitim komentarima kako bi pokazali da ne gledaju sa samozadovoljstvom na inflaciju od 2,2 posto u prosincu - prvu iznad cilja ECB-a u dvije godine.

Ništa od toga ne znači puno. Deflacija ostaje opasnija prijetnja europskim gospodarstvima; njihove središnje banke nemaju namjeru stegnuti remen. Isto tako neće ni kreditni rejting eventualno ograničiti spremnost japanske javnosti na štednju zajedno s vlasti. Prirodno je da bi državni kreatori politike trebali djelovati kao glavne osobe zadužene za poticanje ekonomije. Tako je u govoru o stanju nacije Barack Obama pozvao u rat - SAD treba "ostatak svijeta nadmašiti inovacijama, obrazovanjem i gradnjom". A britanski premijer pozvao je kolege Europljane da se poput Britanaca "bore za prosperitet".

Još važniji su znakovi ekonomske snage na terenu. Stezanje u Ujedinjenom Kraljevstvu od 0,5 posto u četvrtom kvartalu bilo je hladan tuš. No to nitko nije predvidio jer mnogi drugi signali ukazuju na to da je gospodarstvo daleko od stagnacije: čini se da je neto izvoz napokon spreman za povećanje potražnje; proizvodnja se širi.

Bilo je i dobrih vijesti u podacima o rastu u SAD-u u četvrtom tromjesečju, objavljenima u petak. Uz godišnju razinu od 3,2 posto rasta, američko gospodarstvo je od ljeta dobilo na brzini. To je presporo za znatno smanjenje nezaposlenosti. No rast je pokretala potrošnja, zajedno s neto izvozom.

Tu su čak i dobre vijesti iz eurozone, gdje je rast zapošljavanja i prodaje na malo najbrži u nekoliko godina. Ovi znakovi zajedno polako se odražavaju u prognozama nezavisnih prognostičara. Od prošlog mjeseca prognoze rasta za 2011. godinu lagano su porasle za sva veća gospodarstva, osim Italije, ili naglo skočile u slučaju Njemačke (sa 2,2 na 2,5) i SAD-a (sa 2,7 na 3,2). Takav optimizam može poslužiti kao poticaj napetim privatnim poduzećima. » Potraži više...

BP-u prijeti kazneni progon

Američki pravni stručnjaci vjeruju da BP-u prijete kaznene optužbe zbog prošlogodišnjeg izljeva nafte u Meksičkom zaljevu, nakon što je državna komisija za ispitivanje nesreće koja se dogodila u travnju ovog tjedna izjavila da su tu nesreću uzrokovali "propusti u upravljanju". Kaznene optužbe mogle bi uvelike povećati sankcije koje prijete BP-u i zaprijetiti zaposlenicima kaznama zatvora.

Dioničarima BP-a je ovog tjedna laknulo zato što komisija, u poglavlju objavljenom prije svog kompletnog izvješća koje slijedi sljedeći tjedan, nije navela jasni dokaz "krajnjeg nemara", koji bi rezultirao većim građanskim sankcijama za BP. No kazneni progon zahtijeva niži prag nemara i mogao bi rezultirati sankcijama koje dosežu na desetke milijardi dolara. David Uhlmann sa Sveučilišta u Michiganu, bivši čelnik odjela za ekološki kriminal američkog Ministarstva pravosuđa, rekao je da se kazneni progon čini neizbježnim ako je komisija ispravno procijenila izljev. "Vezano uz kaznene optužbe neizvjesno je jedino kad će one biti podnesene, sukladno kojim zakonima i hoće li pojedinci biti optuženi", rekao je.

Eric Holder, ministar pravosuđa, u lipnju je objavio da je njegovo ministarstvo pokrenulo kriminalističku obradu BP-a. Ministarstvo pravosuđa je u petak reklo da nastavlja istragu. Sukladno Zakonu o čistim vodama iz 1972. godine, jednom od zakona citiranih u građanskoj tužbi protiv BP-a koju je prošli mjesec pokrenulo Ministarstvo pravosuđa, tvrtkama prijete sankcije od 1.100 dolara po barelu prolivene nafte ili 4.300 dolara po barelu ako se utvrdi krajnji nemar.

U sudskoj praksi nema mnogo standarda za utvrđivanje krajnjeg nemara sukladno zakonu, no to obično podrazumijeva bezobzirnost ili potpunu nebrigu za sigurnost. Američki pravni stručnjaci općenito vjeruju da se na temelju nalaza komisije ne može nedvojbeno utvrditi krajnji nemar BP-a; ali se ne može ni isključiti. Međutim, kao što je na Vrhovnom sudu 2000. godine utvrđeno u predmetu poznatom pod nazivom Hanousek, za kazneni progon dovoljno je samo da je kršenje uzrokovano nemarom. Kazneni progon vodio bi se odvojeno od građanske tužbe, ali može se pokrenuti dok je građanska tužba u tijeku.

Kaznene optužbe protiv računovodstvene tvrtke Arthur Andersen zbog uloge u skandalu vezanom uz Enron rezultirale su prestankom poslovanja tvrtke. Otada Ministarstvo pravosuđa nije podiglo optužnicu protiv tvrtke s dionicama na burzi. John Coffee, profesor na Pravnom fakultetu u Kolumbiji, rekao je da je jedna mogućnost da Ministarstvo pravosuđa BP-u ponudi "nagodbu s tužiteljstvom", što bi moglo rezultirati time da BP preuzme odgovornost za troškove i plati veliku novčanu kaznu, bez službene presude. » Potraži više...

Strah od spašavanja Portugala iz prezaduženosti se pojačava

Portugalske dionice i obveznice naglo su izgubile na vrijednosti u petak, prisiljavajući Europsku središnju banku da intervenira kako bi stabilizirala tržište budući da je došlo do zabrinutosti ulagača u vezi sposobnosti Lisabona da financira svoj javni dug. Troškovi zaduživanja zemlje, to jest prinosi obveznica, skočili su na najviše razine od uvođenja Eura. Neke od njenih dionica banaka potonule su na najniže razine u posljednjih 17 godina usred sve snažnijih mišljenja tržišta da će Lisabon morati slijediti Grčku i Irsku u korištenju zajmova za izvlačenje iz teškoća.

Tržišta obveznicama, čija vrijednost je pala treći dan zaredom, postaju sve više nervozna u vezi sposobnosti Portugala da pokrije 9,5 milijardi eura duga koji dolazi na naplatu u travnju i lipnju. Dionice europskih banaka propale su nakon što je izvješće Europske Komisije predložilo važnijim vlasnicima obveznica da patnju potencijalnih bankovnih neuspjeha podijele među sobom kako bi poštedjeli porezne obveznike.

Jose Socrates, predsjednik vlade Portugala, nastojao je umanjiti zabrinutost oko strmog uspona obvezničkih prinosa u njegovoj zemlji, jamčeći da će vlada dostići svoj ciljni proračunski manjak iz 2010. godine. Gospodin Socrates, koji inzistira da zemlja može nastaviti financirati svoj dug bez vanjske pomoći, rekao je da će vlada ispuniti svoj cilj rezanja manjka na 7,3 posto bruto domaćeg proizvoda u 2010. godini, sa 9,3 posto u 2009. godini. Ovotjedna najava Portugala da će izdati svoje prve obveznice u ovoj godini u srijedu smatra se ključnim trenutkom za Lisabon. Ako vlada bude morala platiti visoke prinose, mnogi ulagači tvrde da će Lisabon morati zatražiti pomoć.

Prinosi portugalskih obveznica na 10 godina nakon zatvaranja burze iznosili su 7,14 posto, a lisabonski službenici tvrde da prinosi obveznica na 10 godina iznad 7 posto nisu održivi. Trgovci dionicama tvrde da je Europska središnja banka kupovala portugalske obveznice u petak kako bi spriječila još intenzivniju rasprodaju. Portugalska tržišta doživjela su dodatni pritisak kada je Švicarska narodna banka potvrdila da je prestala prihvaćati portugalske državne vrijednosnice kao zalog za ugovore o povratnoj kupnji. » Potraži više...

Španjolska pokušava brzu dokapitalizaciju štedionica kako bi stabilizirala bankarski sustav

Španjolska uskoro započinje brzu i značajnu dokapitalizaciju svojih problematičnih štedionica u pokušaju da obnovi međunarodno povjerenje u državu. Jose Luis Rodriguez Zapatero, predsjednik vlade, dao je podršku onome što naziva "drugim krugom" restrukturiranja štedionica neuvrštenih na burzu. "Reformiramo svoj financijski sektor i riječ je o najambicioznijoj i dalekosežnijoj reformi tog sektora u zadnjih 20 godina," izjavio je za Financial Times.

Analitičari i bankari tvrde da Španjolska, koja je dosad potrošila 15 milijardi eura (20 milijardi dolara) na dokapitalizaciju štedionica, treba ubrizgati još 20-120 milijardi eura kako bi stabilizirala svoj financijski sustav. Barclays Capital u petak je procijenio da Španjolska mora potrošiti dodatnih 32-78 milijardi eura, što bi povećalo javni dug za 3-8 posto bruto domaćeg proizvoda.

Gospodin Zapatero je vrlo svjestan da su ulagači u tržište obveznica svoju pažnju preusmjerili s problema španjolskog proračunskog manjka, za koji vjeruju da je obuzdan, na nepredvidive obveze za javni sektor od slabosti štedionica. "Moramo dovršiti postupak restrukturiranja financijskog sustava kako ne bi postojala sjena sumnje nad državnim bonitetom Španjolske".

Bankari u Madridu tvrde da nije jasno na koji način će dokapitalizacija funkcionirati u praksi, iako bi jedna mogućnost bila da Fond za organizirano restrukturiranje banaka preuzme vlasništvo nad problematičnim štedionicama, a ne da im samo odobrava kredit kao što čini sada. Nakon tog postupka, koji je jedan bankar opisao kao "djelomičnu nacionalizaciju", fond bi poslije mogao prodati štedionice ili njihovu imovinu.

Kako bi umirila ulagače i promicala transparentnost, španjolska centralna banka naredila je štedionicama, čiji broj je već smanjen s 45 na 17 kroz niz više ili manje obveznih udruživanja, da izrade iscrpna financijska izvješća do kraja siječnja. Banke uvrštene na burzi to moraju učiniti u svojim nadolazećim financijskim izvješćima. Španjolske banke i štedionice također će biti podvrgnute novom krugu europskih testova izdržljivosti.

"Do danas, vlasti su uvijek tvrdile da je bankarski sustav u redu," tvrdi španjolski bankar. Napokon priznaju da postoji problem. Rizik je da iznos neće biti dovoljan. Mora biti dostatan da uvjeri tržište. » Potraži više...

Facebook u odbrojavanju do uvrštenja na burzu

Najočekivaniji debi na burzi od Googleovog pokrenut je ovaj tjedan kada je Facebook pripremio teren za potencijalno uvrštenje na burzu za samo godinu dana. Internetska stranica za društveno umrežavanje također je privukla pažnju planom da prikupi čak 2 milijarde dolara dodatnog kapitala, procijenivši vrijednost mlade tvrtke na 50 milijardi dolara i stavivši ponovo u središte zanimanja brzorastuće privatno tržište udjelima internetskih tvrtki.

Facebook i tvrtka Goldman Sachs, koja je vodila najnoviji krug prikupljanja sredstava, odbili su komentirati ovaj pionirski posao i vjerojatni tijek prema inicijalnoj javnoj ponudi dionica. Ta banka s Wall Streeta uložila je 375 milijuna dolara vlastitog novca, uz dodatnih 125 milijuna dolara ruske internetske investicijske tvrtke DST. Uz to, Goldman je pozvao imućne privatne osobe među vlastitim klijentima da ulože dodatnih 1,5 milijardi dolara.

Najnovija procjena vrijednosti Facebooka zabilježila je peterostruki rast od svibnja 2009. godine kada je prva investicija DST-a u tvrtku pridodala vrijednost od 10 milijardi dolara - iznos koji se smatrao ekstravagantnim i u to vrijeme. Neprovidna priroda transakcije i činjenica da je bila ograničena na privilegiranu nekolicinu privukla je kritike u nekim dijelovima Silicijske Doline, gdje je doživljena kao pokušaj osnivača Facebooka, Marka Zuckerberga, da izbjegne potpunu javnu kontrolu koja dolazi s ponudom dionica javnosti. Privatni dogovor vrijedan 2 milijarde dolara u oštrom je kontrastu s postupcima Googlea 2004. godine, kada je prikupio 1,2 milijarde dolara putem inicijalne javne ponude.

Umjesto da se obrati Wall Streetu da se bavi njenim financijama, tvrtka za internetsko pretraživanje gotovo je potpuno izbacila Wall Street iz tog posla s neobičnim formatom dražbe koji je osmišljen kako bi što većem broju ljudi omogućio da podnese zahtjev za dionice. Kritike su uvrijedile upravu Facebooka. Branitelji tvrtke tvrde da je Facebook ionako već smatrao da je na putu koji bi od njega zahtijevao da bude daleko više otvoren o svojim financijama, a da konkretni dogovori posla s Goldmanom uopće ne čine nikakvu razliku u vezi s tim razmatranjima.

Kako prvi zaposlenici napuštaju tvrtku i prodaju udjele, broj vanjskih dioničara je ionako bio na putu da naraste preko 500 prije kraja 2011. godine, prelazeći granicu iznad koje tvrtke u SAD-u moraju objaviti potpune podatke o svojim financijama, tvrdi jedna osoba upoznata sa situacijom. To je, pak, pokrenulo vjerojatni scenarij inicijalne javne ponude. Druge tvrtke koje su u prošlosti aktivirale pravilo o otkrivanju, uključujući Google, iskoristile su to kao trenutak da zatraže potpuno javno uvrštenje na burzu. » Potraži više...

Ledeni val u Europi povećava cijenu nafte


Cijene nafte dosegle su najvišu razinu u više od dvije godine, pri čemu je sirova nafta dosegla 90 američkih dolara po barelu. Porast cijena uslijedio je nakon što je rani val hladnoće pogodio Europu, potičući proizvođače električne energije da uposle energane na naftu i potrošače da zapale peći na plin i naftu. Rastuću potražnju u Kini su također dodatno potaknuli stanovnici koji su koristili dizelsko gorivo za stvaranje energije, što je nenamjerna posljedica napora da se ispune nacionalni energetski i ekološki ciljevi.

Analitičari su rekli da cijene dionica nafte više nisu na povijesno visokoj razini, što smanjuje zaštitu od šokova vezanih uz opskrbu. U SAD-u je ovaj tjedan objavljeno da su dionice nafte pale za 3,3 posto u odnosu na najvišu vrijednost u rujnu. "Velik broj dionica na globalnoj razini počeo je gubiti vrijednost", rekao je Andy Lebow, trgovac energijom koji radi za tvrtku MF Global u New Yorku.

ICE-ova nafta Brent s isporukom u siječnju (europska mješavina) popela se na 91,44 američka dolara, što je najviša vrijednost od listopada 2008. godine, da bi se cijena zatim smanjila na 91,15 američkih dolara po barelu, što je povećanje od 5,57 dolara ovog tjedna. Banke s Wall Streeta, od kojih su neke važni trgovci naftom, ovog su tjedna izrekle mnogo optimističnih prognoza. Goldman Sachs je predvidio da će američka sirova nafta iduće godine u prosjeku koštati 100 američkih dolara po barelu, a 2012. godine 110 dolara. JPMorgan je svoja predviđanja za Brent za 2011. godinu povećao s 3 na 95 američka dolara po barelu. Deutcshe Bank je za iduću godinu svoje američke prognoze povećao s 80 na 87,50 američkih dolara. Rast bi mogao početi jenjavati ako zemlje OPEC-a proizvedu više sirove nafte.

Naftni kartel sastaje se 11. prosinca u Ekvadoru. Veća potražnja za naftom također ovisi o gospodarskom rastu. Što se tiče drugih energenata u petak, cijene termalnog ugljena koji će se isporučiti za tri mjeseca u Rotterdamu (europski standard) dosegao je 115,50 američkih dolara po toni, što je najviši iznos od listopada 2008. godine. Cijena termalnog ugljena koji se koristi za rad elektrana skočila je 48 posto od siječnja. Diljem Europe cijene električne energije su jako porasle, osobito u Njemačkoj, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. » Potraži više...

Irski ministri rade na hitnom planu proračuna kako bi pripremili teren za izvlačenje iz teškoća

Irska vlada zaključuje konačne detalje hitnog financijskog programa za stabilizaciju gospodarstva, pripremajući teren za drugo izvlačenje države iz teškoća od strane eurozone u ovoj godini. Irski ministri će se sastati u subotu kako bi dovršili plan, koji će uključivati smanjenje potrošnje i povećanje poreza od najmanje 15 milijardi eura - odnosno oko 10 posto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda - od 2011. godine do 2014. godine. Stručnjaci iz Međunarodnog monetarnog fonda i Europske unije proveli su petak u Dublinu češljajući kroz bilance oslabljenog bankarskog sektora Irske kao i njenih javnih financija, kako bi odredili razmjere izvlačenja iz teškoća.

Prema EU i irskim dužnosnicima, brojka će biti manja od 110 milijardi eura za izvlačenje Grčke iz teškoća u svibnju prošle godine, ali će iznositi nekoliko desetaka milijardi eura. Detalji će se vjerojatno pojaviti ubrzo nakon lokalnih izbora u sjevernom okrugu Donegal u četvrtak, za koje Fianna Fail, stranka koja dominira vladajućom koalicijom Irske, očekuje kako će ih izgubiti. Klaus Regling, koji vodi stabilizacijski fond eurozone za ugrožene države članice u vrijednosti 440 milijardi eura, izjavio je da će stručnjacima MMF-a i EU možda trebati dva tjedna kako bi završili svoje zadatke, što znači da izvlačenje iz teškoća možda neće biti predstavljeno do prosinca.

Antonio Garcia Pascual, ekonomist u poduzeću Barclays Capital, procijenio je da bi plan MMF-a i EU mogao zahtijevati između 22 i 37 milijardi eura za restrukturiranje i rekapitalizaciju irskih banaka, plus oko 60 milijardi eura nepredviđenih troškova za pokrivanje irskih državnih potreba za financiranje između 2011. godine i 2013. godine. Međutim, irski i EU dužnosnici nadaju se da će najava uvjerljivog plana MMF-a i Europe potaknuti smanjenje prinosa irskih državnih obveznica, što bi Irskoj omogućilo povratak na tržište dugova i izbjegavanje ponižavajućeg traženja hitnih inozemnih kredita.

Dominique Strauss-Kahn, izvršni direktor MMF-a, izrazio je frustraciju zbog sporih napora eurozone da prevlada probleme s dugom i bankarskim sektorom. "Državna kriza nije gotova. Kotači suradnje kreću se presporo", rekao je na bankarskom kongresu u Frankfurtu. Brian Cowen, irski premijer, odbacio je pozive na njegovu ostavku u petak od strane oporbenih čelnika koji su namirisali krv. U međuvremenu, većina vlasnika obveznica u banci Anglo Irish Bank, najgore pogođenom zajmodavcu u Irskoj, dala je početnu potporu za ponudu razmjene duga što bi vrijednost njihovih obveznica prisililo na pad. Depoziti banke Allied Irish Banks pali su za 13 milijardi eura od početka godine. » Potraži više...

Kina ignorira američki plan za deficit uoči sastanka skupine G20

Kina je grubo odbacila američki prijedlog za rješavanje globalne ekonomske neravnoteže, pripremivši se za potencijalni obračun idući tjedan na sastanku skupine G20 u Seulu. Cui Tiankai, zamjenik ministra vanjskih poslova i jedan od glavnih kineskih pregovarača na sastanku skupine G20, izjavio je u petak da nas američki plan za ograničavanje suficita i deficita tekuće platne bilance na 4 posto bruto domaćeg proizvoda vraća "u dane planiranog gospodarstva". "Mi vjerujemo da rasprava o tekućoj platnoj bilanci nema smisla" dodao je u prvom komentaru višeg kineskog dužnosnika na tu temu. "Ako pogledate globalnu ekonomiju, postoje mnogi problemi koji zaslužuju više pažnje - na primjer, pitanje kvantitativnog ublažavanja".

Kinesko protivljenje prijedlogu, koji je nešto napredovao na sastanku ministara financija skupine G20 prošlog mjeseca, došlo je usred navale prosvjeda iz cijelog svijeta zbog plana američkih Saveznih rezervi da ubrizgaju dodatnih 600 milijardi dolara u financijska tržišta. Dužnosnici iz Kine, Njemačke i Južne Afrike u petak su dodali svoje glasove ostalim pritužbama da će povratak američkih Saveznih rezervi tzv. kvantitativnom ublažavanju stvoriti nestabilnost i pogoršati neravnotežu. Tim Geithner, američki tajnik Državne riznice, predložio je korištenje onog što SAD zovu "smjernice" za ubrzavanje globalnog uspostavljanja ravnoteže, djelomično i kao način da se rasprava prestane svoditi na jednostavan pritisak na Kinu da dozvoli brže povećanje vrijednosti renminbija.

Ali u četvrtak i petak vlade su bile usredotočene na učinak akcije američkih Saveznih rezervi. "Politika SAD-a je bez cilja," izjavio je Wolfgang Schäuble, njemački ministar financija. "Nije da Amerikanci nisu ubacili dovoljno likvidnosti na tržište," rekao je. "Ali sada ubacivanje još više likvidnosti na tržište neće riješiti njihove probleme". Pravin Gordhan, ministar financija Južne Afrike, ključni član novog ekonomskog bloka, izjavio je kako odluka "narušava duh multilateralne suradnje za čije održanje su se čelnici G20 tako teško borili za vrijeme sadašnje krize", i protivna je obećanju ministara financija skupine G20 da će se suzdržavati od neusklađenih reakcija. Američka Državna riznica odbila je komentirati ove izjave u petak.

U posljednjih nekoliko tjedana bilo je nagovještaja da je Kina sklona ideji o tekućoj platnoj bilanci. Yi Gang, zamjenik guvernera središnje banke, rekao je da je Peking ciljao smanjiti višak na 4 posto BDP-a u srednjoročnom razdoblju. Dužnosnici Ujedinjenog Kraljevstva prepoznali su teret koji se nalazi na zemljama u razvoju zbog američkog kvantitativnog ublažavanja i prihvatili činjenicu da su unutar skupine G20 rasle napetosti kako se približava sastanak na vrhu idućeg tjedna. Oni se, međutim, nadaju kako će sastanak na vrhu smanjiti tenzije, a ne povećati ih. Međutim, komentari gospodina Cuia sugeriraju da su kineski viši dužnosnici odlučili odbaciti prijedlog gospodina Geithnera. » Potraži više...

Američki podaci o zapošljavanju su bolji od očekivanih

SAD su prošlog mjeseca zabilježile najveći porast stvaranja radnih mjesta u privatnom sektoru od travnja, što je znak da gospodarski oporavak hvata zalet. Podaci o plaćama od petka, koji pokazuju da su tvrtke zaposlile 159.000 ljudi u listopadu, solidno su nadmašila očekivanja ekonomista. No nije bilo napretka po pitanju stope nezaposlenosti, koja se mjeri u zasebnoj anketi, i koja je ostala stabilna na 9,6 posto. "Imamo mnogo više povjerenja u zapošljavanje," izjavila je Hilda Solis, američka ministrica rada, za Financial Times. No dodala je: "To nije ni približno dovoljno. Moramo ostati usredotočeni. Radna mjesta moraju biti prioritet broj jedan".

Podaci su stigli u presudnom tjednu za monetarnu politiku, jer Savezne rezerve najavljuju kako će kupiti trezorske obveznice u vrijednosti 600 milijardi dolara (427 milijardi eura) u razdoblju od sada do lipnja kako bi pomogle oporavku. Također su podaci uslijedili nakon prestrojavanja u politici SAD-a, dok se republikanci bore kako bi preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom od Demokratske stranke Baracka Obame na međuizborima na polovici parlamentarnoga mandata u utorak, a na kojima je gospodarstvo predstavljeno kao glavni izvor bijesa birača. Reakcija na tržištu dionica je prigušena, dok se ulagači klade da podaci o zapošljavanju znače kako program Fed-a - poznat i kao kvantitativno ublažavanje, odnosno QE - ne bi trebalo dodatno širiti.

Zbog toga je dolar doživio svoje najoštrije povećanje u tri tjedna, uz porast od 1,1 posto u odnosu na euro i 0,7 posto u odnosu na jen. Indeks S&P 500 porastao je za 0,2 posto u podnevnom trgovanju nakon velikih dobitaka u četvrtak. "Cijeli izvještaj bio je vrlo pozitivan i solidno iznad očekivanja, ali ljudi bi mogli govoriti kako Fed više neće širiti kvantitativno ublažavanje nakon lipnja ako se gospodarstvo oporavi", izjavio je Bob Baur, glavni globalni ekonomist u poduzeću Principal Global Investors. U međuvremenu, gospodin Obama, suočen s delikatnim pregovorima s ohrabrenim republikancima u idućih nekoliko mjeseci oko fiskalne politike, reagirao je na podatke izjavivši: "Ja sam otvoren za bilo kakvu ideju, bilo kakav prijedlog i bilo koji način na koji bismo mogli ubrzati gospodarstvo".

Sveukupno, platne liste van poljoprivrednog sektora porasle su za 151.000 u listopadu, što je prvi porast od svibnja. Nakon toga, vlada je počela otpuštati one radnike koji su bili privremeno zaposleni zbog popisa stanovništva SAD-a. No, odmak od promjena u saveznom zapošljavanju sada je gotovo eliminiran osim kod lokalnih samouprava pogođenih proračunskom krizom koja je smanjila njihovu radnu snagu za 7,000 ljudi.

Povećanje broja plaća u privatnom sektoru bilo je koncentrirano u uslužnom sektoru dok su proizvodnja i zapošljavanje u graditeljstvu propadali. Odrađeni sati i plaće također su rasli. Obje mjere imaju tendenciju nagovijestiti budući porast zapošljavanja. Najšire mjerilo nezaposlenosti - kao što su "obeshrabreni" radnici koji više ne traže aktivno posao i oni koji rade sa skraćenim radnim vremenom ali traže više posla - smanjilo se, ali tek malo na 17 posto. Dugotrajna nezaposlenost, koju se mjeri kao postotak nezaposlene radne snage koja je bez posla već 27 tjedana ili više - malo je porasla na 41,8 posto, ali je još uvijek ispod najviše vrijednosti u svibnju koja je iznosila 46 posto. » Potraži više...

Predblagdanske prodajne ponude u SAD-u

Vodeći američki trgovci na malo ovog su se tjedna bacili u ludilo predblagdanskih prodajnih ponuda, tri tjedna prije tradicionalnog početka sezone božićne kupovine u SAD-u na "crni petak" - dan nakon praznika Dana zahvalnosti. Analitičari maloprodaje kažu da ponude ovogodišnjeg vikenda označavaju značajno ubrzanje aktivnosti prije Dana zahvalnosti, dok trgovci pokušavaju osigurati rani udio blagdanske potrošnje.

Kathy Grannis iz Američke udruge trgovaca na malo (National Retail Federation - NRF), izjavila je da iako je svega nekolicina trgovaca isprobala prodaju prije crnog petka prošle godine, čini se da te to bio pun pogodak. Joel Bines, analitičar maloprodaje iz poduzeća AlixPartners, rekao je kako je blagdanska sezona kupovine bila na snazi od početka studenog. Trgovci na malo su shvatili da kada zrak počne postajati hladan, čini se kako ljudi postaju spremni razmišljati o svojoj blagdanskoj kupovini. Crni petak se zove tako jer je nekada obilježavao dan kada je nalet kupaca za blagdane gurnuo konto maloprodajnih trgovaca u pozitivan teritorij.

Ovog vikenda svjedoci smo osobito intenzivne borbe oko potrošačke elektronike, jedne od najpopularnijih kategorija darova. Walmart, najveći američki maloprodajni lanac, pokrenuo je dvodnevnu prodaju uz sniženja za više od 25 posto na prijenosna računala, video igre i TV prijemnike visoke rezolucije. Best Buy, najveća maloprodajna trgovina elektronikom, odgovorila je dvodnevnom rasprodajom. Amazon, internetska trgovina, započeo je s prodajama proteklog vikenda ali je ubacio i dvodnevnu rasprodaju elektronike ovog vikenda.

Neke trgovine također se nadaju kako će uspjeti privući kupce koji kupuju rano da se vrate prije Božića. Victoria's Secret, trgovina donjim rubljem u vlasništvu tvrtke Limited Brands, distribuira poklon-kartice svakome tko potroši više od 10 dolara u studenom, a koje vrijede samo tijekom prvih 19 dana u prosincu. Ukupna potražnja kupaca još je uvijek slaba, uz prognozu NRF-a da će maloprodaja u studenom i prosincu porasti za svega 1,9 posto u odnosu na prošlu godinu. » Potraži više...

UniCredit pokušava umiriti ulagače

UniCredit nastoji uvjeriti ulagače da se u talijanskoj banci situacija smirila nakon što je Alessandro Profumo prošli tjedan smijenjen, s prvim javnim nastupom novog izvršnog direktora. Na konferenciji za novinare održanoj u petak u Milanu, Federico Ghizzoni, dugogodišnji viši rukovoditelj u UniCreditu koji je u četvrtak imenovan izvršnim direktorom, rekao je da će uvesti promjene kako bi u nadolazećim danima ojačao glavno rukovodstvo te da će do kraja godine odboru predstaviti poslovni plan.

Očekuje se da će izvršni direktor imenovati Sergia Ermottija, zamjenika izvršnog direktora odjela za poslovne financije UniCredita, ili Roberta Nicastra, zamjenika izvršnog direktora odjela za maloprodaju, ili obojicu, kao generalne direktore grupacije. "Ja nisam Alessandro", izjavio je Ghizzoni (54), koji je nadgledao UniCreditovo poslovanje u središnjoj i istočnoj Europi, koji je, čini se, želio postaviti određeno odstojanje između sebe i Profuma, koji je prošli tjedan dao ostavku nakon mjeseci sve lošijih odnosa s članovima upravnog odbora zbog njegovih strateških izbora.

Međutim, Ghizzoni, uz kojega je stao Dieter Rampl, predsjednik UniCredita, također je jasno dao do znanja da će banka uvelike slijediti strategiju koju je izložio Profumo: širenje poslovanja u istočnoj Europi, iako se ta strategija pokazala spornom kod nekih talijanskih pokrajinskih dioničara.

Očekuje se da će Ghizzoni preispitati neka poslovanja banke u istočnoj Europi, stavljajući prioritet na širenje u državama poput Poljske, Turske i Rusije te moguće povlačenje s područja poput Balkana, gdje je relativno slabo prisutna. Profumo, jedan od vodećih talijanskih bankara, dao je ostavku nakon izglasavanja nepovjerenja upravnog odbora uslijed pritiska talijanskih bankarskih zaklada, koje drže oko 11 posto banke i koje bi željele da se Profumo fokusira na Italiju.

Ghizzoni je tvrdio da prisutnost libijskih dioničara u banci, čiji je rast udjela također razbjesnio zaklade, nije politička te da ne utječe na poslovanje. Još uvijek su neodgovorena neka pitanja vezana uz odabir trenutka za iznenadni odlazak Profuma, koji je 15 godina bio izvršni direktor UniCredita, a koja se Rampl nije previše trudio odagnati. Uzrujan pitanjem o tome što je potaknulo izvanredni sastanak odbora sazvan u utorak kako bi se odlučilo o Profumovoj budućnosti, Rampl je rekao da je tu odluku donio "da bi zaustavio curenje informacija u tisak". » Potraži više...

Porast cijena pamuka utjecat će na jeftinu odjeću

Cijena pamuka u petak je dostigla rekordnu vrijednost, odražavajući nezasitni apetit tekstilnih tvornica i povećavajući zabrinutost oko skuplje odjeće. Njujorške ročnice pamuka dosegle su 1,1980 $ prema funti na elektroničkom tržištu ICE Futures US, što je najviša nominalna cijena u 140-godišnjoj povijesti burze i njenih prethodnika. Realno, cijena pamuka ostaje ispod trećine vrijednosti dosegnute 1973. godine.

Pamuk je ove godine porastao 48 posto kad je ponovni poremećaj nabave i potražnje stvorio kratkoročni financijski pritisak. Budući da se ove godine oporavlja svjetska ekonomija, tekstilne tvornice u Kini, najvećem svjetskom potrošaču, koriste više pamuka. Međutim, zbog lošeg vremena smanjena je žetva pamuka. Zbog toga su tvornice ušle na svjetska tržišta, a uvoz pamuka je ove godine dvostruko viši u usporedbi s 2009. godinom.

O Kini je Jordan Lea, predsjednik Američke udruge prijevoznika pamuka, rekao sljedeće: "S potrošačkog gledišta, ona predstavlja očiti problem". Razorne poplave u Pakistanu također su naštetile urodu četvrtog najvećeg uzgajatelja pamuka na svijetu, dok više cijene potiču zabrinutost da će Indija, koja je glavni izvoznik otkad primjenjuje genetski modificirane biljke, uvesti zabranu izvoza. Kao rezultat, očekuje se da će svjetske dionice pamuka ove godine pasti 5 posto i dosegnuti svoju najnižu razinu u 14 godina.

Poskupljenje pamuka moglo bi okončati razdoblje jeftinije odjeće koju populariziraju marke poput Zare i H&M-a, kažu upravitelji. Rekli su i da će učinak vjerojatno prigušiti odjeća s visokim maržama, kao što su traperice, iako bi taj učinak mogao biti uočljiviji kod proračunskih stavki kao što je donje rublje. Popularni prodavatelj odjeće na malo iz Ujedinjenog Kraljevstva prošli je mjesec šokirao svoje konkurente upozorivši na porast cijena od 5-8 posto iduće godine. Rekao je sljedeće: "Za 2011. godinu istražujemo značajni pritisak na proizvođačke cijene proizvoda diljem svijeta".

Kako dolar slabi, porast cijena pamuka dolazi zajedno s rastućim cijenama sirovina (posebno cijena u poljoprivredi). Takva situacija uvelike pogoduje uzgajateljima pamuka, koji su godinama u iskušenju pamuk zamijeniti profitabilnijom poljoprivrednom kulturom, poput kukuruza i soje. Porast vrijednosti pamuka ponovno je potakao ljutnju usmjerenu prema špekulantima. Moćna kineska Komisija za nacionalni razvoj i reformu ovaj tjedan je izjavila: "Napuhavanje spekulativnog kapitala povećalo je kolebanja u cijeni pamuka". Komentator na internetskoj stranici Kineske udruge za pamuk također je upozorio: "Oni koji povećavaju ročnice pamuka su ujedno i oni koji mrze mirnu situaciju u zemlji. Doći će do ozbiljnih društvenih problema ako se rast cijena ne zaustavi". » Potraži više...

Poljska predlaže novi ugovor za ruski plin

Ovaj vikend u Moskvi ponovo počinju napeti pregovori između Poljske i Rusije o obnavljanju sporazuma o dostavi prirodnog plina Poljskoj - pregovori koji su privukli pažnju Brisela - pri čemu obje strane predviđaju mogućnost postizanja konačnog dogovora. Wlademar Pawlak, potpredsjednik vlade Poljske i ministar gospodarstva nadležan za pregovore rekao je da je u nacrtu novog sporazuma, koji bi vrijedio do 2022., uključen godišnji porast opskrbe plinom sa 7,5 milijardi kubičnih metara na 10 milijardi kubičnih metara, kao i provoz plina od Rusije do Zapadne Europe putem plinovoda Yamal do 2019.

Oko dvije trećine prirodnog plina u Poljskoj trenutačno dolazi iz Rusije. Gospodin Pawlak je u siječnju okvirno dogovorio posao kojom bi se ugovor o isporuci plina produljio do 2037. a provoz plina nastavio do 2045. Međutim, prijedlog je izazvao veliko protivljenje nacionalista u Poljskoj i uzrokovao napetost unutar vlade Donalda Tuska, predsjednika vlade, zbog straha da će se time potkopati nastojanja da se ovisnost o isporuci energenata odmakne od Rusije.

Poljska gradi terminal za ukapljeni prirodni plin na Baltiku koji će biti dovršen 2014., a tu su i neostvarena očekivanja da zemlja sjedi na velikim ležištima plina iz škriljevca. Uključila se i Europska komisija, inzistirajući da se plinovod Yamal otvori prema vanjskim korisnicima, a ne samo da ga koriste vlasnici plinovoda, ruski Gazprom i poljski plinski monopolist PGNiG.

Kao rezultat, prethodni sporazum morao se poništiti. Poljska, koja se inače jako zalaže za mjere kojima je cilj ograničiti utjecaj Rusije u EU, sumnjičava je oko promjene vlasništva nad plinovodom, bojeći se da će se time otvoriti put velikim zapadnim tvrtkama na poljsko tržište, čime će se ugroziti položaj PGNiG-a.

Moskva se također protivi nastojanjima EU da otvori pristup ruskim plinovodima, čime se oslabljuje pregovaračko stajalište Rusije sa zemljama Srednje Europe. Novi predloženi uvjeti koje je osmislio gospodin Pawlak predstavljaju opasnost za Poljsku jer bi mogli potaknuti Rusiju da okrene leđa plinovodu Yamal i koristi samo plinovod Nord Stream koji prolazi ispod Baltika ravno od Rusije do Njemačke. Njegovo polaganje predviđeno je iduće godine. "Time Poljska dolazi u lošiji položaj", rekao je Andrzej Szczesniak, analitičar energetskog tržišta. » Potraži više...

Stvaraju li se "gospodari svemira" Wall Streeta ili se takvi rađaju?

Ljudi iz tvrtke za obuku u području financija "7city Learning" očito razumiju da put do srca novinara vodi kroz njegov želudac. Besplatan obrok i mogućnost da se na jedan dan pretvaramo da smo vladari svemira namamili su mene i nekoliko suradnika na natjecanje u trgovanju. Rezultati su bili vrlo poučni. Svjetleće ponude, virtualni naslovi i potreba za trgovanjem prilikom zauzimanja kratkih i dugih pozicija u nama su razvile poštovanje prema psihički i psihološki zahtjevnim uvjetima trgovanja. Jedna novinarka toliko se uplašila da je izgubila više od iznosa svojeg fiktivnog kapitala u samo nekoliko sati.

No naučili smo da i mnogi pametni ljudi koji završe vodeće poslovne škole i vjeruju da se nalaze na putu za Goldman Sachs također imaju poteškoća prilikom simulacija. "To su vrlo nadareni ljudi i izrazito matematički tipovi koji mogu odrediti cijene kod složenih izračuna zatvorenih očiju, no ne razumiju uvijek što to pokreće tržište", kaže Gil Christie, jedan od utemeljitelja tvrtke 7city. Stvaraju li se trgovci ili se rađaju?

U komediji "Kolo sreće" iz 1983. dvojica braće koja vode burzovno posredništvo klade se može li se snalažljivog beskućnika Billyja Valentinea (Eddie Murphy) naučiti trgovati onako dobro kao što to radi njihov najbolji djelatnik s pedigreom, Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd), čiju propast i siromaštvo planiraju. Te iste godine fikcija je postala stvarnost kad su se dvojica uspješnih trgovaca, Richard Denis i William Eckhardt, okladila na sličan način stavivši u novine oglas za pripravnike koje će uvježbati i pustiti u pakao ročnica u Chicagu sa svojim novcem.

Iako su neki posrnuli, "kornjače", kako su ih prozvali, kao skupina bili su nevjerojatno profitabilni. Najbolji iz te skupine, Curtis Faith, nedavno je objavio svoju treću knjigu "Trading From Your Gut" i uvjeren je da određeni tipovi osobnosti posjeduju tražene kvalitete. "Kad biste mi uputili nasumično odabranih 20 ljudi, nakon desetominutnog razgovora s njima vjerojatno bih vam mogao reći koji bi od njih bili uspješniji", kaže gospodin Faith. U suprotnosti s našim stereotipima o trgovcima, materijalizam je loša osobina. Prednost imaju oni koji dobit promatraju kao virtualne žetone za kockarnicu, a ne kao kupovnu moć.

"Ako zaista volite novac, nećete biti dobar trgovac kad vidite kako cijene Ferrarija rastu i padaju", kaže gospodin Faith. " Dobar trgovac može se odmaknuti od svog emocionalnog stanja". No Faith kaže da ne postoje prirodni talenti poput Valentinea koji se mogu razvijati bez vodstva i također upozorava da trgovanje ne valja promatrati generički.

Postoje tri vrste trgovanja: kratkoročno skalpiranje (poput kratke simulacije tvrtke 7city), dugoročno trgovanje i swing trgovanje, koje je spoj prethodne dvije vrste. Skalpiranje daje prednost onima s najvećim samopouzdanjem, za razliku od matematičara koji se oslanjaju na lijevu polovicu mozga. Između 30 i 40 posto stanovništva jednostavno nema urođenu odlučnost za takvo zarađivanje, kaže gospodin Faith. Suprotnost tome je dugoročnije trgovanje koje kažnjava impulzivnost. Gospodin Faith kaže da bi novinarima mogla odgovarati ta vrsta trgovanja, uz pravo kvantitativno znanje.

"Uvijek pokušavamo dokučiti zašto se događaju određene stvari, što nas dovodi do dijela članka u kojem sam sebi čestitam na pobjedi u natjecanju. Prije novinarstva deset godina sam se bavio financijama. Najuspješniji od svih bio je djelatnik tvrtke koji je organizirao odnose s javnošću". » Potraži više...

Japan pojačava valutnu retoriku

Kada je Naoto Kan, japanski premijer, ovog tjedna pozvao Kinu i Južnu Koreju da djeluju "odgovorno" glede renminbija i uspio, činilo se kako je stjerao Tokio u kut zbog tečajne politike. Uz valutnu politiku koja će dominirati sastankom skupine G20 sljedećeg mjeseca, čini se kako su komentari gospodina Kana ostavili Japanu malo manevarskog prostora za intervenciju kako bi se zaustavio rast jena. No, ministar financija Yoshihiko Noda je u petak povećao raspon intervencija izjavivši kako će Japan poduzeti "hrabru akciju kada to bude potrebno". Najzanimljivije je što je rekao i kako će se bilo kakve akcije oko jena poduzeti "bez obzira na sastanke G7 ili G20".

Jen je dosegao uzastopne 15-godišnje najviše vrijednosti u odnosu na dolar, unatoč potezu Japana kako bi intervenirao na tržištu prošlog mjeseca. U četvrtak je dostigao svoju najjaču razinu prema dolaru od travnja 1995. godine. Većina trgovaca vjeruje kako će Japan biti prisiljen intervenirati opet. Neki misle da to može pričekati dok ne prođe sastanak skupine G20 idućeg mjeseca, tako da Tokio ne bi morao javno objasniti kontroverzni potez. Drugi vjeruju - kao što se čini iz izjave gospodina Node - da Japan neće uzeti u obzir vrijeme kada će se održati sastanak skupine G20.

Iako je Japan kritizirao Južnu Koreju zbog intervencije na tržištu, te postavio pitanja zbog kineskog nedopuštanja bržeg porasta cijene renminbija, branio je svoju vlastitu intervenciju. Gospodin Noda kaže kako je japanska intervencija bila osmišljena radi kontrole nepostojanosti valute, a ne radi slabljenja jena zbog ostvarivanja konkurentske prednosti.

Neki stratezi kažu da Japan može opravdati intervenciju na temelju toga što je jen ojačao više od bilo koje druge valute u odnosu na američki dolar od početka 2008. godine kada je financijska kriza počela zahvaćati globalno gospodarstvo. Od tada je jen porastao za 37,5 posto u odnosu na dolar, dok je južnokorejski won pao za 16,1 posto.

"Oni će nastaviti intervenirati ako jen postane puno jači", izjavio je John Vail, globalni strateg u poduzeću Nikko Asset Management. "Njihova je valuta najjača na svijetu još od 2007. godine, a druge zemlje nisu snosile nikakav teret, tako da imaju opravdanje za daljnje intervencije". Klimavi gospodarski oporavak Japana je pod prijetnjom zbog zaustavljanja rasta izvoza i mogao bi biti i dodatno pogoršan zbog snažnog jena. U međuvremenu, očekuje se kako će se domaća potražnja smanjiti. » Potraži više...

Ikea otkriva svoje rezultate kao odgovor na pritisak radnika i dobavljača

Ikea, švedska tvrtka za prodaju namještaja poznata od Stockholma do Šangaja po svom jeftinom montažnom namještaju, po prvi put u svojoj 67-godišnjoj povijesti javno je otkrila podatke o svom profitu. Objavljivanje je označilo korak prema većoj transparentnosti jedne od najpoznatijih, ali i najmanje transparentnih tvrtki na svijetu. Njena tajnovita poslovna kultura prošle godine je doživjela napad od strane bivšeg višeg upravitelja koji je jednom bio blizak osamdesetogodišnjem švedskom utemeljitelju tvrtke Ingvaru Kampradu.

U svojoj knjizi "Istina o Ikei", Johan Stenebo je naveo kako tvrtku vodi sekta udružena s gospodinom Kampradom, čija obitelj kontrolira zakladu koja posjeduje tvrtku. U knjizi se tvrdi da je Ikea imala internu mrežu špijuna i da je švedski menadžment prezirao strance.

Ikea je negirala optužbe. No Mikael Ohlsson, izvršni direktor Ikea-e, izjavio je jučer za Financial Times da je potrebno više otvorenosti zbog povećanog globalnog interesa za Ikea-u. Do sada je tvrtka objavila samo godišnje brojke o prodaji za svoj globalni lanac prodajnih mjesta. Ikea je izjavila kako je ostvarila neto dobit od 2,5 milijardi eura u 2009. godini, što je porast od 11,3 posto u odnosu na godinu prije, bez obzira na globalno usporavanje osobne potrošnje.

Osim brojki iz 2009. godine, tvrtka je također objavila 7,7 posto više prihoda za financijsku 2010. godinu u iznosu od 23.1 milijarde eura. Ali izjavila je i kako će tek kasnije objaviti dobit za 2010. godinu. Glavni rukovoditelji izjavili su da tvrtka želi zadržati financijsku neovisnost u vlasništvu zaklade "Stichting INGKA", koja konkurira zakladi "Bill i Melinda Gates" kao najvećoj neprofitnoj zakladi na svijetu. Negirali su da je potez objavljivanja financijskih izvješća bio priprema za moguće povećanje kapitala na financijskim tržištima.

Grupa nije isplatila dividendu svojoj kontrolnoj zakladi, već je umjesto toga reinvestirala dobit u postojeće i nove trgovine, izjavila je tvrtka. Ona trenutačno ima 280 trgovina u 26 zemalja, a 12 ih je otvoreno 2010. godine. Prema časopisu Forbes, gospodin Kamprad, koji sada ima 84 godine i živi u Švicarskoj, jedanaesta je najbogatija osoba na svijetu, s bogatstvom od 23 milijarde dolara (16,7 milijardi eura).

Tvrtka želi postati prisutna na brzo rastućim tržištima kao što su Kina, Rusija i Indija. Također, planira nove trgovine u Južnoj Koreji, Hrvatskoj i Srbiji kao dio nove strategije rasta. Udio Europe u prodaji je 79 posto, Sjeverne Amerike 15 posto, a Azije 6 posto. » Potraži više...

Njemački poslovni optimizam porastao tijekom mjesec dana

Njemački poslovni optimizam je neočekivano porastao ovog mjeseca, povećavajući nade da najveće europsko gospodarstvo može izbjeći dramatično usporavanje rasta. Institut Ifo sa sjedištem u MĂĽnchenu izvijestio je kako je njegov indeks poslovne klime porastao sa 106,7 u kolovozu na 106,8 u rujnu - najviše od lipnja 2007. godine. To je suprotno očekivanjima pada indeksa koji se smatra dobrim pokazateljem njemačkih trendova rasta.

U Njemačkoj i dalje vlada "dobro poslovno raspoloženje", izjavio je Hans-Werner Sinn, predsjednik Ifoa. Njemački trgovci na malo ocijenili su uvjete najboljima još od mjeseca naglog rasta neposredno nakon ponovnog ujedinjenja zemlje 1990. godine. Činilo se da su najnoviji rezultati Ifoa u suprotnosti s indeksima menadžera nabave u eurozoni početkom ovog tjedna, koji su pokazali kako Njemačka predvodi naglo usporavanje rasta diljem regije koja obuhvaća 16 zemalja. No, analitičari ističu da ta dva pokazatelja nisu nužno u sukobu budući da su oba u skladu s mišljenjem da će njemački gospodarski rast u narednim mjesecima usporiti a da oporavak neće biti ugrožen.

Detalji istraživanja Ifoa, na primjer, pokazali su kako je najnoviji porast optimizma potaknut boljim procjenama trenutnog stanja koje donose tvrtke. Nasuprot tome, očekivanja za sljedećih šest mjeseci pogoršala su se već drugi mjesec zaredom. Tijekom teške recesije prošle godine, kada se bruto domaći proizvod smanjio za oko 5 posto, Ifoov indeks pao je na razine kakve nisu viđene još od vremena kada je istraživanje započelo ranih 1990-ih godina.

Nakon toga, njemačko se gospodarstvo snažno oporavilo zbog potražnje za izvozom, posebice u Kinu. U iznimno intenzivnom razdoblju rasta u drugom tromjesečju ove godine, bruto domaći proizvod povećao se za 2,2 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca. Snažan tempo ekspanzije do lipnja značio je da je korekcija neizbježna u sljedećim tromjesečjima.

Međutim, optimizam njemačkih trgovaca na malo, kako otkriva istraživanje Ifoa, ukazuje na to da se osnova za oporavak zemlje širi. Potrošačka potrošnja se povećala u drugom tromjesečju ove godine, a očekuje se kako će rast realnih nadnica i pad nezaposlenosti dodatno potaknuti domaću potražnju u nadolazećim mjesecima. » Potraži više...

Norveška središnja banka tuži Citigroup

Norveška središnja banka tužila je Citigroup zbog navodnih krivih izvješća o financijskom stanju te američke tvrtke prije kreditne krize za koja tvrdi kako su prouzročila teške gubitke norveškom državnom investicijskom fondu.

Ovo je drugi put u manje od godinu dana da je Citigroup suočen s pravnim izazovom od strane državnog investicijskog fonda, nakon slučaja arbitraže koju je pokrenuo fond Abu Dhabija u prosincu tvrdeći da je žrtva "lažnog prikazivanja činjenica s ciljem prijevare". Citigroup je izjavio kako su obje tvrdnje neutemeljene.

U tužbi podnesenoj u New Yorku Norges Bank je ustvrdila kako je izgubila 835 milijuna dolara jer Citigroup nije u potpunosti otkrio financijske rizike s kojima se suočavao - posebno od ulaganja u drugorazredne hipoteke. Tužba spominje Vikrama Pandita, trenutnog izvršnog direktora tvrtke i Chucka Princea, njegovog prethodnika, među tuženicima. "Zbog opetovanih bitnih neistinitih izjava i neobjave bitnih informacija investitorima od strane tuženika, tužitelj je kupio vrijednosnice Citigroupa po visokim cijenama između siječnja 2007. godine i siječnja 2009. godine," piše u tužbi.

"Kada je tržište polako saznalo istinu o Citigroupovom financijskom stanju, Citigroup je već bio na rubu nelikvidnosti, a tužitelj je izgubio znatnu količinu sredstava koje je uložio." Citigroup je negirao optužbe. "Vjerujemo da je tužba neutemeljena te ćemo se odlučno braniti", izjavio je. Norges Bank ulagala je u Citigroup u ulozi upravitelja norveškog "naftnog fonda" vrijednog 440 milijardi dolara. » Potraži više...

SAD sve bliži donošenju protumjere u vezi s renminbijem

Američki Kongres sve je bliži kažnjavanju Kine zbog navodne manipulacije svojom valutom budući da je ključni odbor Predstavničkog doma glasao za podršku zakonu koji bi mogao povećati gospodarsku napetost između Washingtona i Pekinga.

Odbor za financije (Ways and Means Committee), koji je nadležan za trgovinu, odobrio je prijedlog zakona o valuti u petak uz dvostranačku podršku. Zakon će omogućiti SAD-u korištenje procjene koliko je valuta podcijenjena za izračun kompenzacijskih pristojbi na uvoz iz Kine i drugih zemalja. Jezik zakona nedavno je promijenjen kako bi se smanjile šanse da bude uspješno osporen od strane Svjetske trgovinske organizacije, što ga čini prihvatljivijim za predstavnike demokratskog centra i neke republikance, iako još uvijek postoji zabrinutost da neće biti u skladu s globalnim trgovinskim pravilima.

Dave Camp, viši republikanski predstavnik u Odboru, dao je potporu zakonu kazavši kako bi on "poslao jasan signal Kini da Kongres gubi strpljenje", a ne bi automatski narušio američke obveze prema WTO-u, za razliku od originalnog nacrta. Čak i nakon što prođe u Predstavničkom domu, prije donošenja zakon mora svladati veliku prepreku, s obzirom da ga mora odobriti Senat, u kojem je njegova sudbina neizvjesna, te potpisati predsjednik Barack Obama.

Kineska valutna politika je u središtu pozornosti ovotjednog sastanka u UN-u između gospodina Obame i Wen Jiabaoa, kineskog premijera. Gospodin Obama je zatražio od Kine da dozvoli rast renminbija, nazivajući to "najvažnijim pitanjem" tih razgovora, kažu dužnosnici američke administracije. Ipak, SAD nije zauzeo stav o posebnom jeziku prijedloga zakona u Predstavničkom domu. U međuvremenu, Kina se opire pritisku, s obzirom da je gospodin Wen rekao da gospodarski uvjeti za značajnu revalorizaciju ne postoje budući da bi takav potez mogao izazvati velik gubitak radnih mjesta u njegovoj zemlji.

Pristaše blažeg američkog pristupa kineskoj valutnoj politici, koji se temelji na pregovorima i uvjeravanju, kritizirali su glasovanje u Kongresu u petak. "Zakon o tarifama koji je danas donesen kontraproduktivan je u smislu postizanja da Kina krene brže prema tečaju pod utjecajem tržišta te ima male šanse značajno smanjiti trgovinski deficit ili stvoriti nova radna mjesta u SAD-u," rekao je John Frisbie, predsjednik Američko-kineskog poslovnog vijeća u Washingtonu. Protivnici toga stava kažu da nije dao dovoljno rezultata tijekom godina pa podupiru ovaj potez Kongresa. » Potraži više...

Soros i Paulson vode za stolom visokorizičnih fondova

Najnovija istraživanja pokazuju da su desetorica najboljih menadžera visokorizičnih fondova na svijetu zaradila više od 153 milijarde dolara (120 milijardi eura) za svoje ulagače nakon osnutka. Od svojeg otvorenja, "Quantum fond" Georgea Sorosa i "Paulson & Co" Johna Paulsona zajedno su zaradili više novca od Walta Disneya i lanca McDonald's.

Paulsonov povrat sredstava - 26,4 milijarde dolara - tek je nešto manji od ukupnog neto prihoda Boeinga otkad je gospodin Paulson otvorio tvrtku 1994. godine. Studija tvrtke LCH Investments, investitora u visokorizične fondove kojima upravlja grupa Edmond de Rothschild, stiže dok neki menadžeri pobliže promatraju povrat ulaganja u visokorizične fondove. Ulagači obično nagomilaju sredstva u fond tek nakon snažnih povrata sredstava, propuštajući najbolje godine.

Rick Sopher, predsjednik tvrtke LCH, rekao je kako je većini najboljih fondova zajedničko strogo kontroliranje priljeva kapitala, tako da ti priljevi ne postanu preveliki i time naštete njihovim strategijama. Fond "Appaloosa Management" Davida Teppera, na primjer, zaradio je za svoje ulagače 12,4 milijarde dolara, no upravlja sa samo 12,5 milijardi dolara nakon redovitih povrata novčanih sredstava.

No nekoliko menadžera reklo je da nedostatak tržišnog smjera otežava trgovanje. Louis Bacon, čiji je "Moore Capital" bio osmi na listi, kazao je kako manje države utječu na tržišta dok kreditne brige dolaze do izražaja. "Tržišta su postala poput Europske unije gdje mnogo ljudi ima svoje mjesto za stolom", rekao je on. "Time se razvodnjava vodstvo i iskrivljuje fokus te uzrokuje više pomutnje nego vodstva." » Potraži više...

Kineski trgovinski višak smanjio se nakon porasta uvoza

Kineski trgovinski višak smanjio se u kolovozu nakon što je uvoz rastao većom brzinom od očekivane, što znači da bi domaća potražnja mogla biti u porastu nakon nekoliko mjeseci usporavanja uzrokovanog politikom. Trgovinski višak pao je s 28,7 milijardi dolara u srpnju na 20,03 milijarde dolara prošlog mjeseca kao rezultat povećanja uvoza, iako su analitičari rekli da je razina viška ostala dovoljno visoka da nastavi vršiti pritisak na Peking u svezi tečaja.

Političari u SAD-u pojačali su svoje kritike jer im se čini da je kineska valuta u posljednjih nekoliko tjedana podcijenjena, što je izazvalo bojazan od novog trgovinskog spora. "Iskreno, oni do sada nisu dopustili veliku promjenu vrijednosti valute", rekao je ovog tjedna Tim Geithner, američki ministar financija, za TV kuću Bloomberg. "Oni znaju da su tek na početku tog procesa i mislim da bismo ih željeli vidjeti da se kreću brže."

Možda kao odgovor na to, Peking je dopustio razmjerno brzi porast svoje valute od 0,5 posto ovog tjedna, što je dovelo do porasta vrijednosti renminbija na 0,95 posto nakon odustajanja od stabilizacije prema dolaru u lipnju. Ubrzanje uvoza, koji se povećao za 35,2 posto u kolovozu u odnosu na prethodnu godinu, pojačalo je neizvjesnost oko smjera gospodarske politike u Kini. Kako bi spriječio gospodarstvo od pregrijavanja, Peking je u posljednjih nekoliko mjeseci zatražio da se zatvore neučinkovite tvornice, ograničio špekulacije nekretninama i natjerao banke da obuzdaju kreditiranje.

Međutim, porast uvoza razne robe mogao bi odražavati novo nastojanje vezano uz više investicija u infrastrukturu kako bi se spriječilo oštro gospodarsko usporavanje. "Domaća potražnja za sirovinama i kapitalnim dobrima se obnovila jer je centralna vlada ubrzala odobravanje infrastrukturnih projekata u srednjoj i zapadnoj Kini i ubrzala isplate sredstava za investicije", rekao je Xu Jian, ekonomist u korporaciji China International Capital u Pekingu. Osim toga, podaci prikupljeni od strane konzultantske tvrtke Soufun pokazuju da je promet nekretninama snažno skočio u posljednjih nekoliko tjedana, što je navelo neke analitičare na pomisao da brojne jedinice lokalne samouprave ne provode pekinško ograničenje na hipoteke. » Potraži više...

Izvršni direktor Olli-Pekka Kallasvuo napušta Nokiju

Jorma Ollila priznaje kako nije bilo lako pokazati vrata Olli-Pekka Kallasvuou nakon 25 godina zajedničkog rada na vrhu najveće kompanije u Finskoj. "Nije bilo lupanja vratima, iako je to bio težak proces", kaže predsjednik tvrtke Nokia, objašnjavajući kako je gospodin Kallasvuo bio obaviješten tijekom ljeta da je u tijeku potraga za njegovim nasljednikom. Gospodin Kallasvuo preuzeo je mjesto izvršnog direktora od gospodina Ollile 2006. godine uz potrebu da nastavi uspješnu priču koja je rezultirala time da se Nokia pod vodstvom gospodina Ollile transformirala iz širećeg konglomerata u najvećeg proizvođača mobilnih telefona na svijetu.

Međutim, priča je okrenuta naglavačke kad je Apple ušao na tržište sa svojim vizualno impresivnim telefonom iPhone, što je nagovijestilo pomak od osnovnih uređaja za telefoniranje koje Nokia proizvodi prema novoj generaciji pametnih telefona. "Postojale su nedoumice oko toga kako brzo bismo trebali napraviti zaokret nakon što smo vidjeli da postoji cijelo more promjena", kaže gospodin Ollila u intervjuu. Pod rastućim pritiskom ulagača zbog padanja cijena udjela, gospodin Ollila kaže da je odbor Nokije u listopadu pokrenuo ispitivanje kako bi se procijenilo koliko dobro se strategija provodi. Krajem svibnja, kaže on, odbor je zaključio kako je potrebno potražiti novog izvršnog direktora.

Razmatralo se nekoliko unutarnjih i vanjskih kandidata prije nego što je prije otprilike četiri tjedna donesena odluka o tome da se posao ponudi gospodinu Stephenu Elopu, voditelju poslovanja u Microsoftu. "Stephen se isticao zbog svoje jake pozadine u softverskoj industriji," kaže gospodin Ollila. "Njegov stil vodstva je energičan i motivirajući te je i u prošlosti upravljao promjenama."

Gospodin Elop već je imao bliske veze s Nokijom putem softverske povezanosti s Microsoftom, te Kanađanin naglašava da su sastojci za oporavak već na svom mjestu. "Ljudi unutar tvrtke dobro razumiju izazove s kojima se suočava kompanija, kao i većinu odgovora na te izazove", kaže on u intervjuu.

Jedan od najvećih izazova je poboljšati loše rezultate Nokije u SAD-u - gospodin Elop kaže kako je odlučan u namjeri da to ostvari, ali inzistira na tome da neće zanemariti postojeća uporišta skupine. "Ne vjerujem da je uspjeh Nokije bilo gdje vidljiv kao u nekim od najbrže rastućih tržišta poput Indije, Kine i Rusije." Gospodin Ollila ističe kako promjena vodstva ne signalizira odustajanje od nastojanja Nokije da težište pomakne s hardvera na softver i usluge.

Neki analitičari vjeruju kako bi tvrtka trebala odustati od pokušaja da razvije vlastiti operativni sustav kako bi konkurirala iPhone-u i da bi umjesto toga trebala usvojiti Googleovu platformu Android. I gospodin Ollila i gospodin Elop isključili su slične promjene u bližoj budućnosti. "Njegov zadatak je, kao i kod svakog drugog izvršnog direktora, iznova sagledati stvari, ali nije zaposlen kako bi uzdrmao strategiju", kaže gospodin Ollila. On tvrdi da su se kritičari previše usmjerili na Nokijine probleme na samom vrhu tržišta pametnih telefona pri čemu joj nisu odali priznanje za uspjeh na tržištima u nastajanju. No priznaje da Nokia mora smisliti moćniji odgovor na iPhone i druge suparnike. » Potraži više...

Kineska igra dame

Kineska je valuta ojačala u odnosu na američki dolar za gotovo točno 1 posto, uglavnom tijekom naglog i nestabilnog kretanja prema gore u posljednja dva dana. Sada je na američkom kongresnom odboru, koji zasjeda idućeg tjedna, da odluči je li porast od 97 baznih bodova u tri mjeseca dovoljan da okonča opasnost od trgovinskih sankcija.

To gotovo sigurno neće biti slučaj. Mnogi su shvatili lipanjsku najavu "poboljšane fleksibilnosti" kao nastavak stalnog predolimpijskog tempa aprecijacije prema dolaru iz razdoblja od 2005. do 2008. godine, koji je iznosio oko 6 posto godišnje. Ali, nakon početnog desetodnevnog ubrzanja, renminbi se u srpnju održao stabilnim dok su druge tržišne valute u nastajanju ostvarile veliki rast u odnosu na dolar. U kolovozu je u stvari krenuo u obrnutom smjeru, a u rujnu, kako sada stvari stoje, opet ide prema gore. Najjača primjetna korelacija nije s 11 valuta u istoj košari već s izjavama Tima Geithnera. Ovog je tjedna porast stigao nakon što je američki ministar financija izjavio: "Željeli bismo vidjeti da se Peking kreće brže."

Nema veze što je nepravedno niska cijena renminbija u stvari neizvjesna: dolar je sam po sebi samo 8 posto viši od svoje najniže vrijednosti nakon 1973. godine. Nije bitno ni što su trgovinski podaci iz kolovoza pokazali da je rast uvoza opet postigao trend koji je postavljen prije recesije iz 2008. godine, što je tempo rasta uvoza solidno nadmašio rast izvoza, odnosno što je, na apsolutnom temelju, kineski uvoz (12 posto) porastao mnogo više od izvoza (3 posto) od kolovoza 2008. godine.

Uz predstojeće izbore, SAD se drži priče da ne može dopustiti pad. Čini se da Kina rado surađuje, pod uvjetom da može izvući maksimalnu korist drugdje. Očekujte još nekoliko baznih bodova aprecijacije sljedeći put kada se SAD požali. » Potraži više...

Zašto još uvijek bankarstvo posluje kao i inače

Prošle su gotovo dvije godine otkad je kolaps Lehman Brothersa gotovo srušio svjetski financijski sustav. Iako je ta kataklizma stvorila ponekad oštre rasprave o ulozi financija i njihovih društvenih koristi, ona tek treba značajno promijeniti poslovanje banaka. Najveće svjetske banke nisu se povukle iz rizičnog investicijskog bankarstva.

Ovog je tjedna Bob Diamond, slavni "casino" bankar, imenovao izvršnog direktora Barclaysa, nekad stabilne klirinške banke u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je nakon kupnje oslabljenog američkog Lehmana 2008. godine postala jedna od najvećih svjetskih investicijskih banaka. Mali broj ljudi sumnja da ta njegova strategija neće uključivati i daljnje zadiranje u poslove s vrijednosnim papirima. U određenom smislu, vlasti su bile žrtve vlastitih uspjeha. Šok zbog Lehmanovog kolapsa bio je toliko zastrašujući da su učinili sve što je trebalo da spase sustav. Uspjeli su u tom nastojanju, ali uz određenu cijenu. Spašavanja koja su izveli u velikoj mjeri su zaštitila ulagače u banke od posljedica vlastite ludosti.

Sada plaćamo cijenu toga. Podrška koju su banke primile u obliku jeftine likvidnosti rezultirala je povećanom profitabilnošću aktivnosti investicijskog bankarstva. Željne obnoviti svoje posrnule bilance, banke su koristile jeftini kapital za poslovanje s vrijednosnim papirima, a ne za posuđivanje novca. Budući da su i sami bili zaštićeni od gubitka, investitori nisu reagirali zaustavljanjem rizičnijih strategija banaka.

Ne čini se da će bankari dobrovoljno promijeniti svoje ponašanje. Prošavši kroz krizu bez ogrebotine, oni u tome bez sumnje ne vide smisao. Štoviše, odupiru se nastojanjima da obuzdaju svoje aktivnosti, osobito ako to uključuje strukturalne promjene. Neke od najvećih banaka u Ujedinjenom Kraljevstvu su, na primjer, zaprijetile da će se preseliti u inozemstvo ako budu prisiljene odustati od svojih aktivnosti investicijskog bankarstva.

Reformu modernih financija je teže izvršiti danas nego 1930. godine. Iako je tada bankarstvo bilo u potpunosti slomljeno, ostalo je nacionalno u opsegu i moglo se obnoviti bez traženja međunarodnog konsenzusa. No sada potreba da se izbjegne prekogranična arbitraža tu promjenu čini mnogo težom.

Sve to stavlja veliki značaj na nove međunarodne standarde za kapital banaka i učinkovitost regulatornih tijela u njihovoj primjeni. Ovog vikenda Baselski odbor uspostavit će minimalne standarde za koje smatra da bi ih se banke trebale pridržavati. Oni se ne smiju ublažavati. Regulatorna tijela možda imaju veće ovlasti kako bi banke zadržale na kratkoj uzici. Ali regulatorna tijela moraju aktivno provoditi svoje nove ovlasti. Kako bi to učinila, ona moraju imati političku potporu da bi im banke bile neprijatelji. » Potraži više...

Posrednici su zajamčeni dobitnici dok raste potrošnja na oglašavanje

Brojke objavljene ovog tjedna od strane velikih oglašivača, uključujući tvrtku Procter & Gamble, najvećeg svjetskog potrošača na oglašavanje, upućuju da bi oporavak prihoda europskih medijskih kuća mogao biti u tijeku. P&G je kazao da je povećao oglašavanja i promocije proizvoda kao što su Pampers pelene za 400 baznih bodova u pola godine do kraja lipnja, što odgovara povećanju od 1 milijarde dolara diljem svijeta. Glavni financijski direktor, Jon Moeller, rekao je kako će se ta razina održavati u narednoj godini.

U međuvremenu, Unilever, proizvođač sapuna Dove i juha Knorr, rekao je kako je podigao svoju potrošnju za 140 baznih bodova, gotovo tri puta više no što su očekivali analitičari. Potrošnja na oglašavanje skupine Reckitt Benckiser za robu široku potrošnje iznosila je 475,5 milijuna funti (758 milijuna dolara) u prvoj polovici 2010. godine, gotovo 4 posto više nego prije 12 mjeseci.

Polo Tang, analitičar u UBS-u, istakao je kako P&G, kao i nekoliko drugih velikih potrošača u dinamičnom sektoru robe široke potrošnje, traži "efikasniju ravnotežu" između tradicionalnih medija poput televizije ili novina i novijih medija kao što je internet. Budući da će se dodatni novac rasporediti diljem različitih sektora, gospodin Tang je rekao kako će zajamčenu korist imati jedino posrednici - "marketinške agencije kao što su WPP i Publicis". P&G je glavni klijent kuće Publicis.

To je možda zadnji put da tradicionalni mediji vide korist u povećanju potrošnje tvrtki poput P&G-a, koje tradicionalno koriste medije za široko tržište za izgradnju svijesti o brandu, što je najvažniji dio njihove marketinške strategije. Dok ne nastupi sljedeći ekonomski ciklus, internetski i društveni mediji vjerojatno će imati daleko veću ulogu, rekao je Daniel Knapp, analitičar za oglašavanje kuće Screen Digest.

On predviđa porast od 2,2 posto u ukupnim prihodima od oglašavanja u 2010. godini za medijske tvrtke u zapadnoj Europi na 69,57 milijardi eura (92,3 milijardi dolara), uz televiziju koja će tu razinu nadmašiti rekordnim rastom od 4,6 posto na 21 i pol milijardu eura. Tisak će ostati najveći sektor s 28,8 milijardi eura, ali će se njegovi prihodi pasti za 2,2 posto u ovoj godini te ostati na toj razini ili se smanjiti u sljedećih pet godina. Internetsko oglašavanje, u međuvremenu, doživjet će impresivan rast od 11 posto na 9,4 milijarde eura ove godine, kazao je. » Potraži više...

Dobri problemi: prebrzi rast

Zabrinutost oko valutnih napetosti se povećava dok američki trgovinski deficit raste, a američke Savezne rezerve (Federal Reserve - Fed) razmatraju još jedan krug kvantitativnog ublažavanja (quantitative easing - QE). No, SAD i druge razvijene zemlje nisu te koje bi se trebale brinuti. Glavni izvor nesuglasica su valute, osobito vrijednost kineskog renminbija. Održavanje vrijednosti valute niskom unatoč tržišnim pritiscima - što Peking naveliko prakticira - stvara izobličenja i trebalo bi biti zaustavljeno. Ali to bi izliječilo simptom, a ne uzrok.

Globalne neravnoteže su u velikoj mjeri posljedica loše koordiniranih makro-ekonomskih politika. SAD ima veliki trgovinski deficit s europskim zemljama čija valuta pliva. Dopuštanje da renminbi poskupi neće značiti puno ako zemlje ne budu mogle naučiti bolje surađivati po pitanju drugih ekonomskih politika.

Uz SAD koji se ne može osloniti na inozemnu potražnju i uz predsjednika Saveznih rezervi Bena Bernankea koji javno koketira s eksplicitnom projiciranom inflacijom, daljnje monetarno ublažavanje čini se vjerojatnim. Ova perspektiva je ovog tjedna spustila cijenu dolara u odnosu na većinu glavnih valuta. Mogli bi se dogoditi i dodatni padovi ako se kvantitativno ublažavanje pojača, što bi ubrzalo bijeg od dolara. Upitno je koliko bi učinkovito bilo dodatno kvantitativno ublažavanje: dugoročne kamatne stope u SAD-u su već sada iznimno niske. Uz američki kapital koji nudi niski povrat i uz financijski sustav slabog zdravlja, većina novog novca će pronaći svoj put do visokoprofitabilnih tržišta u nastajanju.

Tu će biti vrlo malo dodatne koristi za američko gospodarstvo. Tržišta u nastajanju nisu oduševljena u svezi dodatnog kvantitativnog ublažavanja. Oni strahuju da će rezultirajuće povećanje priljeva kapitala pogurnuti cijene njihovih valuta prema gore, potkopavajući konkurentnost izvoznika. Od Brazila do Malezije, valute su ove godine porasle u odnosu na dolar. Nastavljanje poskupljenja valute moglo bi potaknuti i daljnje intervencije u valutu.

Poplava likvidnosti također bi mogla stvoriti ogromne mjehure u kapitalu na tržištima u nastajanju. Neki poduzimaju mjere predostrožnosti; Tajland je ovog tjedna uveo porez na strano vlasništvo nad državnim obveznicama. Kontrole kapitala mogu pomoći da se smanji priljev, ali njih je jednostavno zaobići i mogle bi biti preplavljene velikim priljevima. Dobra vijest za zemlje poput SAD-a i Velike Britanije je da monetarni tsunami čini mogućnost dvostruke globalne recesije udaljenijom. Loša vijest za tržišta u nastajanju je da bi sljedeća velika prijetnja globalnom gospodarstvu mogla imati izvor u njihovim vlastitim dvorištima. » Potraži više...

Bernanke bliži stvaranju cilja inflacijske politike

Put Bena Bernankea prema jasnom cilju inflacije za Savezne rezerve bio je dugačak i još uvijek traje. Međutim, jučer je poduzeo sljedeći veliki korak prema postavljanju brojčanog cilja za američku središnju banku, izrekavši naglas svoje tumačenje ovlaštenja FED-a u odnosu na inflaciju. Sudionici Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC) općenito procjenjuju da stopa inflacije koja odgovara ovlaštenju iznosi 2 posto ili nešto manje", rekao je gospodin Bernanke.

To ne zvuči strašno, no od ključne je važnosti jer Savezne rezerve kreću prema drugom krugu kvantitativnog popuštanja - politici proširivanja svoje bilance kupnjom imovine kako bi se snizile dugoročne kamatne stope - u cilju rješavanja usporenog gospodarskog oporavka zbog kojeg se nezaposlenost u Americi zadržava na 9,6 posto.

Usmjeravanje prema ciljanoj inflaciji od 2 posto javnosti govori kako će Fed opravdati drugi krug kvantitativnog popuštanja i kako će regulirati njegovu veličinu. Iz govora gospodina Bernankea proizlazi da će Savezne rezerve kupovati imovinu dok ne budu na putu prema cilju inflacije. Taj broj važan je i iz jednog drugog razloga: trebao bi pomoći da se javnost uvjeri kako će se inflacija u budućnosti vratiti na 2 posto. To bi ljude trebalo potaknuti da posuđuju pri trenutačnoj niskoj kamatnoj stopi i spriječiti sva očekivanja koja bi mogla biti samoispunjujuća i dovesti do deflacije.

Gospodin Bernanke inzistirao je na jasnom cilju inflacije otkad je 2006. došao na čelo Saveznih rezervi. Na svojoj raspravi o imenovanju 2005. godine gospodin Bernanke veličao je koristi ciljeva inflacije. Većina središnjih banki na svijetu, poput Engleske središnje banke i Europske središnje banke, ima neku vrstu numeričkog cilja inflacije. Tijekom mandata Bernankeovog prethodnika Alana Greenspana vladao je neslužbeni dogovor da "zona ugode" Saveznih rezervi u odnosu na inflaciju iznosi između 1 i 2 posto. No stupajući na dužnost, gospodin Bernanke susreo se s nekoliko prepreka.

Kao prvo, neki njegovi suradnici bili su skeptični. Kao drugo, članovi FOMC-a nisu se složili u pogledu idealne stope inflacije, pri čemu su se mnogi opredijelili za 2 posto, no neki za 1,5 posto. Kao treće, neki članovi Kongresa uložili su prigovore jer su se bojali da bi numerički cilj inflacije doveo do toga da Savezne rezerve daju prednost regulaciji inflacije umjesto poticanju rasta.

Barney Frank, demokrat i predsjednik financijskog odbora Predstavničkog doma rekao je da bi bilo koja vrsta cilja inflacije bila "strašna pogreška". Suočene s tim protivljenjem, Savezne rezerve su umjesto toga odlučile objaviti prognoze inflacije, rasta i nezaposlenosti svih članova FOMC-a za sljedeće tri godine. Broj za treću godinu upućivao je na cilj inflacije Saveznih rezervi. Godine 2009., nakon što su zbog šoka zbog financijske krize tržišna očekivanja u odnosu na inflaciju pala, gospodin Bernanke vratio se na to pitanje.

U veljači 2009. godine FOMC je počeo objavljivati "dugoročne" prognoze u odnosu na rast i inflaciju - što je čak jasnije upućivalo na njihove dugoročne ciljeve. Sada je gospodin Bernanke poduzeo daljnji korak potvrdivši u svom govoru viši cilj FOMC-a - 2 posto ili nešto niže. To je najbliže što se FOMC može približiti službenom cilju inflacije bez glasovanja. » Potraži više...

Rastuća potražnja za zlatnim polugama pruža bankama zlatnu priliku za pohranu

Neke od najvećih banaka i osiguravajućih kuća na svijetu grade trezore kako bi uskladištile zlatne poluge i kovanice u vrijednosti od nekoliko desetina milijardi dolara, te zaradili na nadolazećoj potražnji i rekordnim cijenama. Rastući interes za zlatom među ulagačima koji su zabrinuti zbog svjetskog gospodarstva i dužničke krize u Europi doveo je do manjka prostora za dugoročno skladištenje. Bankari su rekli kako je građenje trezora postalo vrlo profitabilno. Rastuće cijene zlatnih poluga određuju višu cijenu skladišnina, koje se obično računaju kao postotak od cijene zlata. Cijene zlata ovog tjedna porasle su na nominalni rekord od 1.251,20 dolara po unci, što je porast od 14,5 posto u odnosu na siječanj. Jučer se zlatnim polugama trgovalo po cijeni od 1.226 dolara.

"Potražnja za fizičkim zlatom veća je nego ikada i to uzrokuje sve moguće vrste tenzija," rekao je Peter Hambro, predsjednik Petropavlovska, tvrtke za vađenje zlatne rude. Većina povećane potražnje dolazi od burzovno utrživih fondova. Onaj najveći na svijetu, SPDR Gold Trust, jučer je držao rekordnih 42 milijuna unci zlata u vrijednosti 51,5 milijardi dolara prema trenutačnim cijenama. Dok su neke banke izjavile kako imaju prostora, druge su rekle da su njihovi trezori gotovo puni. Nekoliko ih je izjavilo da grade ili planiraju nove trezore. JPMorgan nedavno je otvorio novi trezor zlata u Singapuru, a Via Mat International, osiguravajuća kuća s bazom u Švicarskoj, upravo je otvorila sigurno skladište srebra u zapadnom Londonu. Deutsche Bank gradi novi trezor, rekli su bankari.

Frank Ziegler, voditelj sektora plemenitih kovina u poduzeću BayernLB u Njemačkoj, rekao je kako su njihovi trezori puni. "Raspravljamo o povećavanju veličine. Tek smo u fazi planiranja," rekao je. Roger Jones, globalni voditelj dobara u poduzeću Barclays Capital u Londonu, rekao je kako banka "aktivno promatra poslove u svezi s građenjem trezora za plemenite kovine". Dok je tradicionalna slika bankovnog trezora podrum duboko pod zemljom, suvremeni trezori su namjenska skladišta koja se nalaze nad zemljom i osigurana su jakim sigurnosnim mjerama. » Potraži više...

Zašto je kineski nemir zbog plaća zdrav

Postoje problemi u svjetskoj tvornici za montažu. Kineski radnici u nekoliko tvornica zaobilaze sindikate koje kontrolira država i sukobljavaju se s upravama. Potrošači širom svijeta suočavaju se s povećanjem troškova u ključnoj fazi u tisućama nabavnih lanaca koji im dobavljaju elektroniku, odjeću i igračke.

Bilo je i vrijeme! Iako detalji događaja u takvom zatvorenom društvu nikada nisu jasni, čini se da prosvjedi jednostavno traže put kojim je krenula svaka uspješna istočnoazijska zemlja. Jedina prava opasnost koju predstavljaju radnički nemiri je da kineske vlasti pretjerano reagiraju te da pregovori o plaćama buknu u politički sukob i na taj način naštete reputaciji Kine kao pouzdanom dijelu globalnog proizvodnog lanca.

Rast plaća izgleda kao prirodna posljedica razvitka zemlje i djelovanja tržišta rada. Produktivnost je porasla tijekom desetljeća, dijelom zbog većeg kapitala po zaposleniku, ali i kao rezultat veće vještine među radnicima. Potpuno je prirodno da plaća - čiji udio u bruto domaćem proizvodu neprekidno pada - poraste. Štoviše, gospodarski rast koji je više usmjeren na domaću potrošnju rastuće srednje klase je upravo ono što Kina i neuravnotežena svjetska ekonomija traže.

Porast plaća prema traženoj ljestvici imat će malen utjecaj na potrošače u svijetu. Troškovi rada iznose samo oko 5 posto maloprodajne cijene glavnih kineskih izvoznih proizvoda - elektronike i ostale robe široke potrošnje. Kineska potraživanja za plaćama neće poskupjeti iPad izvan bilo čijeg dosega. Što se tiče vlastite konkurentnosti Kine, inflacija zbog većih plaća mogla bi pogurnuti neke poslove manjih vrijednosti u Indiju ili Vijetnam - ili siromašnije dijelove Kine, koji imaju dosta prostora za razvoj osnovne industrije - ali malo je vjerojatno da će to uzrokovati previše poremećaja. Potraživanja za plaćama su do sada u svakom slučaju bila koncentrirana, što se moglo i očekivati, u proizvodnji visoke vrijednosti.

Veći rizik za kinesku ekonomiju bila bi autoritarna pretjerana reakcija od strane države. Neke zapadne tvrtke navodno su skratile svoje nabavne lance u zadnje vrijeme, europske tvrtke sele proizvodnju iz istočne Azije u istočnu Europu ili sjevernu Afriku. Ali izgleda da se uglavnom brinu oko pouzdanosti i brzine, a ne čistih troškova. Najgore što bi Kina mogla učiniti je uvesti veći politički rizik u takvu računicu. Doista, pomoglo bi kada bi se radnici mogli predstaviti kroz uistinu slobodno kolektivno cjenkanje, a ne kroz sindikalni pokret pod kontrolom države.

Pritisak za veće plaće u Kini, sve dok to odražava veću produktivnost, je sjajna stvar. Kinu su na putu razvoja preduhitrili Japan, Singapur, Južna Koreja, Indonezija, Malezija i Tajland. Nakon nje će uslijediti Vijetnam, nadajmo se i Laos, možda jednog dana Burma, a eventualno čak i Sjeverna Koreja. Kineski radnici počinju se izdizati prema vrhu. » Potraži više...

Jesu li europske banke sigurne?

Tvrtka Moody's procjenjuje da su europske banke sigurne. To je smiješno. Širenje neplaćanja kredita ovog tjedna je eksplodiralo na gotovo rekordne razine; međubankarske stope su oštro porasle, a Europska središnja banka je dovoljno zabrinuta da je isprsila 442 milijarde dolara likvidnosti kreditorima u posljednjih godinu dana. Pa kome onda vjerovati: stvarnim investitorima i nadzornicima, ili ljudima koji su zamijenili smeće za trostruki A?

Europske banke drže državni dug koji još može krenuti prema dolje, te ovise o rastu gospodarstava koja su pala na leđa. Periferne ekonomije eurozone, Grčka, Portugal, Španjolska i Irska imale su dug od između 53 i 115 posto bruto domaćeg proizvoda prošle godine, prema Eurostatu. Od toga, Europske banke drže gotovo 2.000 milijardi eura.

No, veći problem je izloženost propasti stvarnih ekonomija, kao na primjer Španjolske. Više od polovice ukupne izloženosti u iznosu od 940 milijardi eura za 30 europskih banaka koje je Moody's anketirao je zbog španjolskog privatnog sektora u problemima. Tako dugo dok kamatne stope ostanu niske, jako zaduženi Španjolci mogu nastaviti otplaćivati svoje kredite. Ali to će se promijeniti kada rate porastu, pogotovo zato što je četvrtina Španjolaca nezaposlena.

Tek kada javni testovi izdržljivosti utvrde opseg štete kod svih europskih zajmodavaca, investitori će biti u mogućnosti donijeti informirane odluke. Za tvrtku Moody's, stavljanje svojeg pečata odobravanja na sektor je u najboljem slučaju preuranjeno, a u najgorem je jednostavno krivo. A opet, investitori bi sada trebali znati da moraju biti posebno oprezni kod vjerovanja na riječ agencijama za rejting. » Potraži više...

BP je spreman za neisplatu dividende

BP je spreman suspendirati svoju dividendu kako bi osigurao da može platiti sve legitimne troškove čišćenja svojeg ogromnog izljeva nafte u Meksičkom zaljevu kada se njegovi glavni direktori susretnu s američkim predsjednikom Barackom Obamom u srijedu. Tony Hayward i Carl-Henric Svanberg, izvršni direktor i predsjednik BP-a, nastojat će postići primirje s gospodinom Obamom kako bi prekinuli tjedne vruće retorike od strane američke administracije koja je doprinijela oštrom padu cijene dionice tvrtke.

Oni će obećati kako će zadržati dovoljno novca kako bi ispunili sve legitimne zahtjeve, za koje analitičari kažu da bi mogli biti u rasponu od 5 milijardi do 40 milijardi dolara (4,1 milijardi do 33 milijarde eura). Međutim, BP će odbiti pozive administracije da tvrtka isplati plaće svim radnicima na platformama koji su otpušteni kao rezultat vladine zabrane bušenja u dubokim vodama. Odbor BP-a će održati telekonferenciju u ponedjeljak kako bi raspravio o svojim mogućnostima, uključujući i suspenziju dividende, njenu isplatu na založni račun koji će biti oslobođen jednom kada cjelokupni troškovi izljeva budu poznati, te isplatu privremene dividende u dionicama umjesto u gotovini. Malo je vjerojatno da će odbor odlučiti isplatiti punu dividendu u gotovini za drugi kvartal, što bi trebalo biti objavljeno 27. srpnja.

Konačna odluka je vjerojatna tek nakon sastanka s gospodinom Obamom. Ovaj tjedan, BP je ispitivao svoje najveće dioničare oko svoje dividende, za koju je prethodno predviđeno da će iznositi do 12 posto plaćanja svih tvrtki koje su prisutne na burzi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Neki vodeći investitori rekli su da bi odgoda ili rezanje dividende bio pametan potez za poboljšanje odnosa s američkom vladom, koja postaje sve više zajedljiva u posljednjih nekoliko tjedana.

BP je rekao vodećim ulagačima kako tvrtka ima novca za dugoročno financiranje dividende, ali da bi se mogla dogoditi praznina tijekom nekoliko kvartala zbog političkih razloga. Tvrtka se nada kako će u zamjenu za smanjenje ili suspenziju dividende moći spriječiti sve veći broj neprijateljskih akcija iz američke vlade. Neki dioničari su odobrili tu strategiju, iako su drugi bili zabrinuti kako će se pritisak nastaviti bez obzira na odluku o dividendi.

Kriza koja traje 53 dana je obilježena teškim tonom iz Bijele kuće koja je doprinijela burnom tjednu za dionice i dug BP-a. Dionice su postigle najnižu vrijednost u posljednjih 13 godina u četvrtak, no od tada su se oporavile i jučer porasle 7,2 posto kako bi imale zaključnu cijenu od 391,9 funti. Investitori su bili osobito zabrinuti zbog izjave Kena Salazara, državnog tajnika američkog Ministarstva unutarnjih poslova, da bi BP trebao biti odgovoran za plaće svih radnika na naftnim platformama koji su izgubili posao zbog odluke o zabrani bušenja u dubokim vodama na rok od šest mjeseci. BP tvrdi da nije pravno odgovoran za otpuštanja drugih tvrtki, te u srijedu njegovi čelnici namjeravaju reći gospodinu Obami kako sakaćenje tvrtke ne bi bilo u interesu SAD-a ili njihove buduće energetske sigurnosti. » Potraži više...

Kriza ojačava tvrtku Santander

Emilio Botin, predsjednik Santandera, najveće banke u eurozoni, jučer je rekao kako ih je "kriza ojačala" - čak i dok su se njihovi rivali kao što su španjolske štedionice i komercijalni rivali uključili u razgovore o spajanju kako bi poduprijeli svoje pozicije.

Predviđanje gospodina Botina kako će zarada u ovoj godini dostići sličnu razinu kao i prošlogodišnja od 8,94 milijardi eura (10,83 milijarde dolara) neto dobiti te obećanje da će isplaćivati dividende oštro je povisilo cijenu dionica u Madridu. Caja Madrid, štedionica koja nije na burzi a koju sada vodi Rodrigo Rato, bivši ministar financija i bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda, u međuvremenu je potvrdila da planira spajanje s Bancajom i pet manjih štedionica s kojima je prethodno vodila razgovore.

Štedionica koja bi nastala spajanjem bila bi najveća financijska institucija u smislu poslovanja na španjolskom domaćem tržištu, s 340 milijardi eura imovine. Gospodin Botin je rekao kako je unatoč krizi Santander izdao 18 milijardi eura novog duga u ovoj godini. Također je zaprimio depozite u iznosu od 30 milijardi eura od španjolskih klijenata - od kojih je 89.300 novih klijenata - koristeći kao mamac kamate od 4 posto, što je taktika koja je povećala njihov tržišni udio u španjolskim depozitima za 2,1 postotnih bodova i ostavila konkurentske štedionice u teškoj borbi kako bi im konkurirale.

"Ojačani smo krizom, koja je istaknula snagu naše bilance i našeg modela upravljanja", rekao je gospodin Botin na godišnjem sastanku u gradu po kojem je banka dobila ime. Istaknuo je kako stopa dobiti od dividende na dionice Santandera iznosi oko 7,5 posto. "Uvjeren sam kako će tržišta na kraju prepoznati prednosti naše raznolikosti te da će se cijene dionica banke uskoro odraziti na stvarnu vrijednost grupe Santander." Pod vodstvom gospodina Botina, banka je postala agresivno diversificirana na tržištima u razvoju i već razvijenim tržištima, što uključuje Ujedinjeno Kraljevstvo i Brazil, smanjujući svoju ovisnost o tromom španjolskom gospodarstvu.

Ovog tjedna, Santander je platio 2,5 milijarde dolara kako bi kupio manjinski dio banke Bank of America u njihovom meksičkom poslovanju i ponovo preuzeo potpunu kontrolu nad poslovanjem. Santander će vjerojatno pobijediti na dražbi za mrežu maloprodajnih podružnica u Ujedinjenom Kraljevstvu koju prodaje Royal Bank of Scotland. Također je u pregovorima za kupnju 173 njemačkih podružnica od SEB-a, švedske banke, što bi udvostručilo njihovu maloprodajnu mrežu u Njemačkoj. Na španjolskom tržištu, mnoge štedionice ili "cajas" koje nisu na burzi pogođene su gore od njihovih kolega koji su bili na burzi zbog kolapsa naglog širenja stambenog tržišta u zemlji, a većina kreditora koji traže pomoć Fonda za organizirano restrukturiranje banaka su štedionice. » Potraži više...

Brodarski tajkuni se zabavljaju dok se Grčka muči

Na raskošnim zabavama oko Atene ovaj tjedan bilo bi lako zaboraviti kako je Grčka suočena sa strašnom ekonomskom krizom. Ali, na mnogo načina, događanja koja su obilježila Posidoniju - veliko okupljanje brodarske industrije koje se održava svake dvije godine - imala su malo veze s ostatkom Grčke kao da su se dogodila na Marsu.

Brodarski tajkuni iz Grčke i drugih zemalja slave slabljenje brodarske krize koja je prije godinu dana imala potencijal uništiti mnoge njihove tvrtke. Tajkuni su se tapšali po leđima do sitnih sati, konzumirajući ogromne količine koktela i sushija, školjaka i govedine. Najposjećenija zbivanja bila su na lokaciji Astir Palace, odmaralištu na privatnom poluotoku punom borova - daleko od uličnih prosjaka, prosvjednika protiv vlade i učitelja koji se suočavaju s velikim rezanjem plaća, a koji su postali simboli grčke financijske krize.

"To je paralelni svijet", objasnio je John Liveris, predsjednik tvrtke Ocean Freight koja je na burzi u New Yorku, u intervjuu na samom terenu Astir Palacea. Glavni specijalizirani sektor grčkih brodovlasnika - prijevoz robe na veliko i prijevoz nafte i proizvoda od nafte - oporavio se uglavnom zbog snage kineske ekonomije, a ne domaćih čimbenika. Većina tih tajkuna obavlja svoje bankarske i čarter poslove u Londonu, svoje tvrtke stavlja na burzu u New Yorku i vrši ostale poslove bilo gdje drugdje u svijetu gdje im odgovara.

Malo ih je koji imaju nešto više od malog upravnog ureda u Grčkoj da bi se brinuli hoće li vlada odlučiti odgovoriti na zahtjeve da se oporezuje međunarodna zarada vlasnika. Evangelos Marinakis, vlasnik s bazom u Piraeusu, kaže da njegove tvrtke imaju urede u Londonu, Rusiji, Singapuru, Filipinima i Rumunjskoj. "Nama bi za prebacivanje upravnih operacija van Grčke trebalo svega nekoliko minuta," rekao je.

Pa ipak, Grčki vlasnici inzistiraju na tome da osjećaju simpatije prema svojim sunarodnjacima i aktivno preferiraju život u Grčkoj u odnosu na Cipar, Maltu, Monako ili Švicarsku. Izbor je lako shvatiti, kako George Economou, istaknuti grčki vlasnik, objašnjava pored prekrasne sunčane uvale. "Mislim da je većina nas ovdje jer nam se sviđa klima," rekao je. "Mi smo ovdje stvorili klaster u kojem možemo djelovati - što znači ljude koji upravljaju industrijom. Ali, ako bude potrebno, to se može učiniti i drugdje." Grčka vlada ne pokazuje nikakve znakove vjerovanja u to da će porezi brodarima ili zapljene njihove imovine postići bilo što više od toga da ih jednostavno ostave na miru. Gospodin Economou kaže da je njihov položaj zaštićen ustavom već dulje od 40 godina. Izgleda da će se paralelni svijet zabava i prosjaka nastaviti. » Potraži više...

Foxconn će povećati plaće nakon samoubojstava

Tvrtka Foxconn planira povećati plaće svojih kineskih radnika za oko 20 posto nakon što je serija samoubojstva u njenoj glavnoj tvornici u južnoj Kini potakla međunarodnu kontrolu radnih uvjeta u njenim tvornicama. Ova tvrtka je najveći ugovorni proizvođač elektronike na svijetu i najveći poslodavac u Kini i proizvodi većinu Appleovih iPhone i iPod uređaja te mnogih drugih potrošačkih proizvoda.

Tvrtkina odluka da poveća plaće radnika sugerira da bi poslodavci u južnoj Kini, koju se naziva i radionicom svijeta, mogli osjetiti obvezu poboljšanja radnih uvjeta u svojim tvornicama. Ovaj potez Foxconna bi također mogao povećati pritisak na njegove klijente, kao što su Dell, Hewlett-Packard i Nokia, da povećaju cijene svojih proizvoda ako ugovorni proizvođač prenese na njih dio većih troškova.

Međutim, Edmund Ding, potpredsjednik i glasnogovornik tvrtke Hon Hai Precision Industry, Foxconnove matične tvrtke u Tajvanu, rekao je da će trebati nekoliko mjeseci kako bi se utvrdio neto utjecaj povećanja plaća. Gospodin Ding je rekao da će povećanje plaća ovisiti o lokaciji ali da će "iznositi oko 20 posto u prosjeku".

"Imat ćemo dodatni trošak, ali i bolju učinkovitost jer se očekuje da će porast plaća smanjiti promjenu kadrova," rekao je jučer. Povećanje će se provesti "uskoro", a u nekim slučajevima će se primijeniti retroaktivno, rekao je. Deset radnika je počinilo samoubojstvo u Foxconnovoj tvornici u gradu Longhua, u blizini Shenzhena, od početka 2010. godine. Još jedan se pokušao ubiti u četvrtak ali je preživio, prema službenoj novinskoj agenciji Xinhua. Dužnosnik lokalne uprave u Shenzhenu je rekao da je Peking poslao istražni tim u tvornicu, koji je uključivao službenike ministarstva rada i javne sigurnosti.

Tvornica u Shenzhenu zapošljava oko 300.000 ljudi. Foxconn ima oko 20 tvornica u Kini, koje zapošljavaju 800.000 ljudi. Neki od Foxconnovih najboljih klijenata rekli su da provjeravaju uvjete u tvornicama. Sony je jučer izjavio da ponovno vrednuje radno okruženje u Foxconnu i moli sve dobavljače da se usklade s njegovim kodeksom ponašanja. Apple, Dell i Hewlett-Packard su izjavili da će istražiti radne uvjete u Longhui. Foxconn i lokalna policija su izjavili da su postojali osobni razlozi iza svakog pojedinačnog slučaja. Ali sindikalci kažu da su stalni pritisak i društvena izolacija podigli rizik za samoubojstvo među radnicima. » Potraži više...

Apple prkosi gravitaciji

Postoje različiti putovi do vrha. Microsoft je prepustio izrađivanje PC-a drugima i umjesto toga postao najveća tehnološka tvrtka tako što izrađuje računalne programe koji pokreću sva PC računala. Cisco je nakratko zasjenio Microsoft žestokom serijom akvizicija. Apple, posljednji koji je zauzeo to mjesto ovog tjedna kada je njegova tržišna kapitalizacija dosegla 233 milijarde dolara, došao je do toga pomoću integrirane proizvodnje.

Dizajnirajući računalnu opremu i računalne programe za sve veći raspon uređaja, Apple je uvjerio investitore da je njegova tehnologija spremna zavladati svijetom. Međutim, postoje neka pitanja. Prvo je da li je iPad zamjena za Appleova prijenosna računala, ili čak u konačnici za posjedovanje iPhonea. Drugo je koliko dugo prednost pred konkurencijom koju omogućava Appleovo vodstvo u aplikacijama za pametne telefone može biti održavana - tržište igraćih konzola, na primjer, sugerira da programeri mogu podržavati više platformi odjednom. Treće, vezano uz prva dva pitanja i ujedno najvažnije, je što se događa s maržama.

Appleova očekivana operativna marža od 28 posto je 10 postotnih bodova ispod Microsoftove, ali je još uvijek visoka za proizvođača telefona, a nezamisliva za proizvođača PC računala. Kako mobilni operatori gube ekskluzivnost na iPhone, njihova volja za subvencioniranjem troškova potrošača bi mogla izblijediti, osobito s obzirom na to da se konkurentski telefoni poboljšavaju. Rezanje cijena bi stimuliralo brz rast prodaje, ali prepuštenu profitabilnost je teško vratiti, a pretendent na prijestolje ne može pokazati bilo kakav znak slabosti. » Potraži više...

Euro pada dok agencija za kreditni rejting snižava ocjenu španjolskog duga

Euro je pao kao i cijene dionica u SAD-u nakon što je Španjolska pretrpjela smanjenje kreditnog rejtinga koje je povećalo svježe strahove o prognozama za dugom opterećena europska gospodarstva. Fitch, agencija za kreditni rejting, degradirala je jučer španjolski državni dug zbog njene usporene perspektive za gospodarski rast.

Smanjenje vrijednosti spustilo je S&P indeks u New Yorku za više od 1 posto prije nego što su cijene dionica povratile svoje gubitke. Uz već zatvorena europska tržišta, euro je pao za gotovo cijeli cent u odnosu na dolar u par minuta prije nego što je povratio oko polovice svojih gubitaka kako bi se njime trgovalo po cijeni od 1,232 dolara. Fitchov potez je uslijedio nakon slične odluke agencije "Standard & Poor's" prije mjesec dana, koja je također degradirala i Grčku i Portugal. Moody's, treća agencija za rejting, za sada drži Španjolsku na ocjeni trostrukog A.

Fitch je rekao da je umanjio dugoročni španjolski rejting strane i lokalne valute za jedan bod na AA+ s trostrukog A, korak koji će vjerojatno povećati trošak Španjolskoj kod podizanja novih kredita i reprogramiranja prethodnih kredita na tržištu obveznica.

Smanjenje rejtinga odražava Fitchovu procjenu da će postupak prilagodbe na nižu razinu zaduženosti privatnog i inozemnog sektora materijalno smanjiti srednjoročnu stopu rasta španjolskog gospodarstva.

Španjolska i ostala gospodarstva u eurozoni bore se oko usuglašavanja potrebe za smanjenjem proračunskih manjkova, kako bi ponovo uvjerili investitore da dovode svoje javne financije pod kontrolu, uz jednako važan cilj obnove gospodarskog rasta nakon duge recesije.

U četvrtak, španjolska socijalistička vlada tijesno je dobila glasovanje u parlamentu kako bi donijela svoj najnoviji plan štednje, koji uključuje smanjenje proračuna za 15 milijardi eura kroz 5-postotno rezanje plaća u javnom sektoru, zamrzavanje mirovina i smanjene vladinih ulaganja. Potvrđujući vjerojatan gospodarski učinak mjera štednje, Elena Salgado, španjolska ministrica financija, jučer je smanjila vladine prognoze rasta za naredne godine. Nova prognoza je rast od 2,5 posto u 2012. godini, što je smanjenje s prethodne brojke od 2,9 posto, te 2,7 posto u 2013. godini, što je smanjenje s brojke od 3,1 posto. » Potraži više...

Čovjek koji je predvidio kreditnu krizu

Kada je ekonomist Nouriel Roubini predvidio kreditnu krizu, nitko mu nije vjerovao. Od tada, postao je hvaljen kao prorok.

Do trenutka dok financijska kriza nije počela prije tri godine, on je proveo najveći dio svoje karijere analizirajući ekonomiju i pišući knjige s naslovima kao što su Politički ciklusi i makroekonomija (1997) ili Nova međunarodna financijska arhitektura (suurednik, 2005). On je također odgovoran za niz govora o krhkosti bankarskog svijeta na toliko mrk način da je zaradio nadimak "Doktor Propast".

Ali 2007. godine, sve se ovo neočekivano promijenilo. Financijska kriza je eksplodirala i, gotovo preko noći kako se činilo, svijet je shvatio da je Roubini jedan od nekolicine ekonomista koji je zaista predvidio prijeteći bankarski kolaps. Danas tvorci politike diljem svijeta citiraju njegove riječi, novinari hrle na njegove govore kako bi čuli njegova najnovija predviđanja a klijenti plaćaju velik novac kako bi dobili analize njegove konzultantske tvrtke, Roubini Global Economics. Njegov utjecaj se proširio izvan poslovnog svijeta, pa čak i u Hollywood: on se pojavljuje nakratko, kao on sam, u filmu "Wall Street: Money Never Sleeps", skorašnjem nastavku Olivera Stonea o njegovoj alegoriji kako su tržišta poludjela 1980-tih, kao i u "Inside Job", predstojećem dokumentarnom filmu čiji je pripovjedač Matt Damon.

"Dakle kakav je to osjećaj biti slavan?" pitamo ga mi, pitajući se da li se osjeća samodopadno. On napravi grimasu. "Biti slavan je samo buka," on promrmlja. "Ljudi govore kao da dolazim od nigdje, kao da sam bio negdje u malom uredu, sasvim sam svih tih godina, potpuno nepoznat ali sam onda odjednom postao poznat. Ali to uopće nije istina - ja sam ekonomist već 20 godina! Nakon što sam proveo 10 godina proučavajući tržišta u nastajanju, znam da postoje obrasci koji se neprestano ponavljaju," objašnjava on. "Balon je poput vatre koja treba kisik da bi nastavila dalje... kada vidite da nema više kisika, stvari se mijenjaju." Konkretnije, do ljeta 2006. godine Roubini je mogao vidjeti da je stambeno tržište doseglo vrhunac. To ga je ostavilo u uvjerenju da će se sustav raspasti, jer je bilo vrlo mnogo kreditnog zaduženja.

On je nastavio izdavati upozorenja nakon pada. Početkom 2009. godine tvrdio je da bankarska kriza možda nije gotova. On je također sugerirao da postoji šansa od 20 posto za dvostruku recesiju, jer će američki rast biti vrlo slab. Zapravo, američko je gospodarstvo poraslo brže od onog što je on očekivao, a cijene dionica banaka su također porasle. Zbog svega toga njegovi rivali likuju da je Roubini jednostavno imao sreće sa svojim predviđanjem 2006. godine. On odgovara, međutim, da je još uvijek prerano zaključiti da je globalno gospodarstvo stvarno na putu oporavka. I najmanje je jedno nedavno predviđanje bilo ispravno: tijekom prošle godine iznova i iznova je upozoravao o opasnostima državnog duga. Konkretno, on smatra da drama u Grčkoj odražava veći problem s kojim se suočava zapadni svijet, s obzirom da vlade izgleda nemaju želudac za rješavanje vrtloga državnog duga. » Potraži više...

Euro trpi skokovite promjene cijene

Euro je pao na najnižu vrijednost u odnosu na dolar u 14 mjeseci i osmogodišnje dno u odnosu na jen dok brige oko financija u Grčkoj i ostalim zemljama na području eurozone eskaliraju. Početno olakšanje zbog zajedničkog paketa za spašavanje u iznosu od 100 milijardi eura za Atenu od Međunarodnog monetarnog fonda i njenih partnera u eurozoni se brzo raspalo.

Povećali su se strahovi zbog mogućeg prelijevanja grčke financijske krize na druge zemlje u regiji koje imaju velike deficite i visoke cijene rada, kao što su Portugal i Španjolska. Pritisak na euro se povećao kada je Jean-Claude Trichet, predsjednik Europske centralne banke u četvrtak najavio mogućnost kupovine dionica vlada eurozone.

Analitičari su rekli da je neslaganje između cijena državnog duga zemalja koje su u srži eurozone, kao što je Njemačka, i onih na rubu narušilo stanje rezervi eura. Ian Stannard iz poduzeća BNP Paribas rekao je da je doradio svoju projekciju za euro u odnosu na dolar znatno oštrije prema dolje i sada očekuje da će se njihove vrijednosti izjednačiti u prvom tromjesečju 2011. godine. "Europska tržišta obveznica više nisu homogeni entitet, što je smanjilo njihovu privlačnost za strane ulagače," rekao je. Gospodin Stannard je rekao da je neto priljev u europska tržišta državnog duga propao, dok su središnje banke, koje su godinama bili stalni kupci eura i investitori u obveznice, nestale s tržišta.

Euro je zaronio na najnižu razinu od 1,2520 dolara u četvrtak, što je njegova najslabija razina od ožujka 2009. godine, te osmogodišnje dno od 110,62 jena, zbog toga što su oštre rasprodaje američkih dionica koje je pokrenula grčka dužnička kriza uzrokovale paniku na tržištu valuta, i pokrenule masivnu potražnju za utočištem u američkoj i japanskoj valuti. » Potraži više...

Regulatorna tijela su pod pritiskom da objasne divlje tržišne varijacije

Kongres je jučer povećao pritisak na regulatore da objasne divlja kretanja cijena na tržištu usred osjetljivosti među zastupnicima zbog optužbi da njihove regulatorne reforme ignoriraju rizične tržišne inovacije.

Očekuje se da će Komisija za vrijednosne papire i burzu svjedočiti u utorak na saslušanju zbog rasprodaje, zajedno s drugim regulatorima i stručnjacima u visokofrekventnoj trgovini, koju se uvelike krivi da je igrala ulogu u kolebanju cijena u četvrtak.

Tim Geithner, ministar financija, razgovarao je s Mary Schapiro, predsjednicom SEC-a, te ostalim regulatornim tijelima jučer jutro kako bi raspravio pitanje. SEC je prošle godine poduzeo akciju zabrane "trgovanja na brzinu", koja je omogućavala odabranim institucijama da potajno zavire u dolazne narudžbe, te proučava visokofrekventnu trgovinu, ali zakonodavci žele da agencija ubrza svoj rad.

Kongres je sada u završnoj fazi napora za regulatornu reformu, glasovanje u Senatu uslijedit će unutar nekoliko dana. No neki pozivaju na izmjene za rješavanje područja koja su možda pridonijela promjenama na tržištu ovog tjedna a još nisu riješene. Ted Kaufman, demokratski senator iz Delawarea, povukao je paralelu s izvedenicama: instrumentima čija se uporaba namnožila u prošla dva desetljeća bez sveobuhvatnog nadzora.

Mnogi senatori, pogotovo republikanci, pozivaju na oprez i odbijaju prijedlog da se zakonodavstvo mijenja kao odgovor na jedan paničan dan na Wall Streetu. "Mislim da je to razlog zašto postoje agencije kao što je SEC," rekao je Judd Gregg, republikanac iz New Hampshirea i još jedan član odbora. "Njihov posao je da shvate što se dogodilo." Bob Corker, republikanac iz Tennesseea i član povjerenstva, kaže da je Kongres neprekidno provodio metodu "pripremi se, naciljaj, pucaj" bez procjene posljedica promjena. » Potraži više...

Gubici se povećavaju unatoč ohrabrujućim brojkama o zapošljavanju

Američke su dionice jučer povećale gubitke dok su se investitori u četvrtak borili da shvate dramatične varijacije u trgovanju i ostali usmjereni na europske financijske i političke situacije, što je zasjenilo pozitivna američka nepoljoprivredna izvješća o plaćama.

"Dionice su se nastavile prodavati unatoč fenomenalnim izvješćima o zapošljavanju," rekao je Phil Orland, glavni ekonomist tvrtke Federated Investors. "Čini se da su ulagači fiksirani na negativno stanje u Grčkoj i ignoriraju moć cikličkog oporavka SAD-a." Tri glavna indeksa su gotovo izbrisala sve dobitke zabilježene ove godine.

Izvješća o zapošljavanju su značajan razlog za optimizam, rekao je Paul Ashworth, visoki američki ekonomist u poduzeću Capital Economics, opisujući ga kao "snažan signal da gospodarski oporavak postaje samoodrživ. Ukratko, mogao bi biti i faktor koji će promijeniti sve". U podne, S&P 500 bio je 0,5 posto niži i došao do razine od 1.122,75 - 5,5 posto niže razine od početka tjedna. Dow Jones Industrial Average je izgubio 0,4 posto i pao na 10.481,78, što ga ostavlja na gubitku od 4,9 posto u tjedan dana. Nasdaq Composite je pao 0,9 posto na razinu od 2.298,06, što je pad od 6,8 posto tijekom tjedna. Vix indeks, mjera volatilnosti tržišta, jučer je porastao za 8,6 posto na vrijednost od 35,62 i bio je 69,2 posto viši u tjedan dana.

Goldman Sachs porastao je jučer 1,8 posto na 144,92 na dan svojeg godišnjeg sastanka dioničara. Odvjetnici koji zastupaju banku su izvijestili da su se sastali s Komisijom za vrijednosne papire i burzu kako bi razgovarali o mogućoj nagodbi u svezi tužbe za prijevaru koju je regulatorno tijelo podnijelo protiv Goldmana prošlog mjeseca.

Financijski sektor zabilježio je pad ovog tjedna jer je Citigroup pao 8 posto na 4,01 dolara, JPMorgan je izgubio 4,3 posto i pao na 40,99 dolara, a Morgan Stanley je skliznuo 7,8 posto na 28,07 dolara. Aktivnosti spajanja i akvizicija bile su slabe. Međutim, Continental Airlines je pao 15,1 posto na 19,21 dolara tijekom tjedna jer je četvrta najveća američka aviokompanija u ponedjeljak najavila udruživanje s poduzećem UAL Corp, vlasnikom United Airlinesa, treće najveće američke aviokompanije, procijenjene na više od 3 milijarde dolara. Posao će stvoriti najvećeg prijevoznika na svijetu u putničkom prijevozu, koji će zadržati Unitedovo ime. United je pao 15 posto na 18,56 dolara. » Potraži više...

Cijena zlata raste dok investitori traže sigurnost

Cijena zlata skočila je na svoju najvišu razinu u pet mjeseci ovog tjedna dok su panični investitori povlačili novac iz rizičnog kapitala i ulagali u ovaj plemeniti metal. Najveći fond za trgovinsku razmjenu fizičkog zlata, SPDR Gold Trust, zabilježio je svoj najveći dnevni priljev od početka 2009. godine u četvrtak s ukupnim udjelima koji su postigli rekord od 1.185,78 tona.

To je jučer lansiralo zlato na vršnu cijenu od 1.213,35 dolara po trojnoj unci, njegovu najvišu razinu u pet mjeseci i 2,9 posto višu tjednu vrijednost. Većina analitičara i trgovaca vjeruje da je samo pitanje vremena kada će zlato premašiti rekordnu vrijednost od 1.226,10 dolara postavljenu 3. prosinca prošle godine.

Anne-Laure Tremblay, analitičarka metala u poduzeću BNP Paribas, kaže da su mali ulagači pokrenuli rast cijene. "Vidjeli smo veliko povećanje zahtjeva za fizičkim zlatom od strane malih ulagača na leđima rastućih zabrinutosti zbog državnog rizika," rekla je.

Kada se to izrazi u eurima, zlato je postiglo rekord svih vremena od 962,20 eura ovog tjedna. Ali gospođa Tremblay upozorava da će neprestani strahovi oko stabilnosti eurozone povećati vrijednost dolara i tako potisnuti cijene zlata. Cijena zlata obično ide prema dolje kada dolar jača, iako je taj odnos malo oslabio u posljednjih nekoliko tjedana. » Potraži više...

Izostanak naglog rasta u Kini

Čini se da je sve u Kini spremno za nagli rast potrošnje. Kamatne stope su niske, potrošački krediti su u porastu, stope štednje su u padu. Državni poticaji su povećali prvu kupovinu dobara poput hladnjaka i osobnih računala, koji imaju tendenciju pokrenuti ciklus zamjena.

Pa ipak, malo je znakova koji upućuju na nagli rast. U ožujku, ukupna maloprodaja potrošačke robe, prema Državom zavodu za statistiku, porasla je s godine na godinu za 18 posto - u skladu s petogodišnjim prosjekom. Pet najboljih 10 trgovaca na listi prijavilo je usporenje rasta prodaje iz četvrtog na prvi kvartal, napominje konzultantska kuća Access Asia.

Od prošlotjednih podataka o prodaji u Americi kao na primjer od tvrtki "Gap" i "Abercrombie & Fitch" se očekivalo da budu spori, i bili su. Ali kineski ne bi trebali biti. Na um padaju uobičajena objašnjenja: velike izvanbilančne obveze u mirovinskom, zdravstvenom i obrazovnom sustavu. No pravi krivac za neuspjeh pokretanja potrošnje, nakon najvećeg ikada monetarnog i fiskalnog poticaja u Kini, mogla biti vrijednost tipa nekretnina koje su na prvi pogled otporne na ciklična gibanja. Kako tvrtka Macquarie ističe, dionice su porasle gotovo 40 posto tijekom posljednjih devet godina.

No nekretnine u Šangaju su porasle 173 posto u istom razdoblju: skoro 20 posto godišnje, u gotovo ravnoj liniji. Ako se raspoloživ prihod usmjeri na plaćanje više od jednog kredita, u nadi da će porast vrijednosti imovine nadoknaditi malen prinos od najma, potrošnja pati.

Tvorci politike poduzimaju sve hitnija nastojanja da se smire rekordne stope rasta cijena, ali bi umjesto toga trebali razmatrati trenutne padove. Ako će Kina smanjiti svoju ovisnost o ulaganju u nekretnine kao glavnom pokretaču rasta, tržište nekretnina treba odbaciti ovaj mentalitet "ne mogu izgubiti". » Potraži više...

Grčka hvata zadnji spas od 30 milijardi eura

Grčka je jučer popustila sveobuhvatnom pritisku financijskih tržišta i zatražila hitne kredite iz eurozone što će biti prvo spašavanje države koja se nalazi u području gdje je uveden euro još od početka Europske monetarne unije 1999. godine.

Grčka socijalistička vlada je rekla kako ju je mogućnost financijskog kolapsa prisilila da zatraži aktivaciju spasonosnih 30 milijardi eura koji bi se u konačnici mogli popeti i na 45 milijardi eura kada se uključi i doprinos Međunarodnog monetarnog fonda. Zahtjev označava odlučujući trenutak za Europsku uniju, čije ambicije za istaknutijom ulogom u svjetskim poslovima počivaju djelomično i na tvrdnji o uspješnoj gospodarskoj integraciji na koju je grčka kriza bacila sumnju.

Od Atene se očekuje da točno kaže koliko želi od svojih 15 partnera u eurozoni u pismu Europskoj komisiji i Europskoj središnjoj banci, koji će procijeniti da li je zahtjev valjan. Ministri financija eurozone će zatim proučiti zahtjev, te ukoliko budu zadovoljni odobrit će pomoć. Grčka mora refinancirati 8,5 milijardi eura u obveznicama koje dospijevaju na naplatu 19. svibnja, a kamatne stope na grčki dug dosegle su iznimno visoke razine u četvrtak. Ostale su na visokoj razini i jučer, usprkos određenom olakšanju na tržištu zato što je Grčka zatražila saniranje dugova.

Neki njemački političari kažu da je moguće da će prvi dio pomoći prije doći od MMF-a nego od Njemačke, čiji bi konačni doprinos mogao doseći i 8,4 milijardi eura. Angela Merkel, kancelarka, rekla je da će bilo kakva potpora biti vezana za "vrlo stroge uvjete", koji će prisiliti Atenu da predstavi "apsolutno vjerodostojan program štednje" i omogućit će MMF-u, Europskoj komisiji i Europskoj središnjoj banci odluku da je spašavanje "potrebno za stabilnost eura". "Samo kad ova dva uvjeta budu ispunjena, možemo govoriti o specifičnoj pomoći, uključujući vrstu pomoći i iznos," rekla je gospođa Merkel.

MMF će vjerojatno zatražiti čvršće mjere štednje od onih koje je gospodin Papandreou usvojio u proračunu za 2010. godinu. Čelnici grčkih sindikata jučer su upozorili da će pokrenuti štrajk početkom svibnja kako bi prosvjedovali protiv bilo kakvih novih mjera koje prijete plaćama, mirovinama i pravima radnika. "Ovaj mehanizam povećava prijetnju da će prava radnika biti narušena. Mi ćemo krenuti linijom socijalnog otpora i povećane mobilizacije," rekao je Spyros Papaspyros, čelnik sindikata javnog sektora Adedy. » Potraži više...

Papandreou hvata zadnji spas za Grčku

Tražeći kredit u vrijednosti do 45 milijardi eura od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, George Papandreou, grčki premijer, hrabro je okončao bolni niz gluma za spašavanje obraza. Da li to označava labuđi pjev ili prvi korak za spas Grčke ovisi o tome što će MMF, EU i sam gospodin Papandreou učiniti sljedeće.

Još je uvijek nejasno da li je grčka vlada kreditno sposobna. Ono što je jasno je da će poraz na tržištu kapitala kojeg upravo doživljava u nekom trenutku učiniti da to više ne bude. Kako prinosi obveznica budu rasli u nebo, tako će povećati teret ukupne mase grčkog javnog duga koji je iznosio 115 posto proizvodnje na kraju 2009. Iz tog razloga EU i MMF bili su u pravu što su ponudili podršku likvidnosti kako bi preduhitrili samoispunjujuću paniku na tržištu.

Ali podrška likvidnosti ne smije postati sanacija dugova. Nužno je odmah ustanoviti da li je Grčka sposobna podnijeti dug kojeg je nerazborito nakupila. U ovom, MMF nadmašuje grčke partnere u eurozoni i po kredibilitetu i po stručnosti. Fond mora držati kormilo u ovom procesu. Trebao bi postaviti jednako zahtjevne uvjete kao što je to slučaj i s drugim državama, te mora agresivno nadzirati grčku državnu statistiku. EU može pomoći dajući Eurostatu moć za obavljanje revizije država članica.

Grci sada moraju pokazati svoju spremnost da transformiraju svoju političku kulturu i da stanu na kraj kršenju pravila, korupciji i paralelnom gospodarstvu koje narušava funkcije suvremene države. Samo to može učiniti ostvarivima reforme koje je pokrenuo gospodin Papandreou. Europa u cjelini mora također pokazati veću zrelost. Fikcija da loše koncipirana i neprovođena fiskalna pravila mogu pomiriti političke i kulturne razlike se raspala.

Neki od sunarodnjaka gospodina Papandreoua vidjet će nacionalno poniženje u ograničenjima programa MMF-a. Ali ako on može uvjeriti svoj narod da su potrebne promjene, to se još može pokazati najbržim načinom da Grčkoj vrati neovisnost koju je njena rastrošnost uzalud potrošila. » Potraži više...

Otvaranje slavine za pomoć

Što se događa sada kada će program spašavanja biti aktiviran?

Atena mora pregovarati o uvjetima s MMF-om o njenom udjelu u hitnom zajmu u zamjenu za jamstva u visini od 10 milijardi eura od MMF-a i 30 milijardi eura iz eurozone. Grčka će morati predstaviti plan za konsolidaciju svog proračuna preko i iznad ciljeva dogovorenih s EU. Jednom kada MMF prihvati program, Europska središnja banka i Europska komisija će procijeniti da li je poziv u pomoć Atene bio opravdan. Ako Grčka može dokazati da je njen zahtjev čin posljednje mjere, ECB i Komisija će proslijediti svoje nalaze šefovima vlada eurozone. Oni se naposljetku moraju jednoglasno složiti kako bi se sredstva mogla pustiti u opticaj.

Koliko će to potrajati?

Dužnosnici Komisije računaju da bi šefovi vlada mogli dati zeleno svjetlo za pomoć u roku od tjedan dana od sada, iako njemački službenici upozoravaju da bi to moglo trajati dva tjedna. Dok bi MMF tada mogao započeti prijenos sredstava, 15 vlada u eurozoni bi i dalje moralo organizirati svoj udio u europskom dijelu paketa na nacionalnoj razini.

Hoće li paket pomoći biti dovoljan?

Iznosi o kojima je riječ bi trebali biti dovoljni da ispune grčke financijske potrebe ove godine. Ali što će se dogoditi nakon toga ovisi o tome da li Grčka može uvjeriti financijska tržišta da se njene javne financije vraćaju na održivi put. Ako to ne bude slučaj - a sučeljava se s golemim izazovom u rezanju potrošnje i podizanju poreza u vrijeme kada se gospodarstvo oštro smanjuje - vlade eurozone morale bi osigurati još veće iznose. Međutim, neke od njih bi, osobito u Njemačkoj, mogle tvrditi "dovoljno je dovoljno". » Potraži više...

Egejska zaraza

U jednom tjednu, proračunski deficit Grčke bio je korigiran prema gore na 13,6 posto, njena ocjena kreditne sposobnosti dodatno umanjena, kamatna stopa njenog 10-godišnjeg posuđivanja postigla je vrh od 8,8 posto - a euro je pao na najnižu razinu u odnosu na dolar u gotovo godinu dana. A ipak je George Papandreou, premijer, do jučer još uvijek odgađao aktiviranje 30 milijardi eura vrijednog paketa za sanaciju dugova.

Međunarodni monetarni fond bi ponovo mogao osigurati polovicu toga. Gospodin Papandreou se nadao da će obnoviti smirenost i tako izvući Grčku iz svog vrtloga dugovanja. Ali prinos na njenu referentnu obveznicu povukao se jedva za 1 temeljni bod. Investitori prvo žele vidjeti gotovinu u Ateninim torbama.

To što kažu ima smisla. Premda bi povlačenje kreditnih sredstava smanjilo pritisak na potrebe financiranja Grčke u tekućoj godini, koje se procjenjuju na oko 35 milijardi eura za ostatak ove godine, Capital Economics procjenjuje da je Ateni potrebno dva puta više od toga. Nadalje, Eurostat vjeruje da bi deficit Grčke mogao biti i do pola postotnog boda veći. To ugrožava plan Atene da smanji stopu povećanja deficita na 8,7 posto ove godine, te će to, uz ograničen opseg za povećanje poreza, zahtijevati još strože mjere štednje. » Potraži više...

Dobici za američki čelik nakon porasta cijene rudače

Američki proizvodi od čelika će sigurno postati atraktivniji na globalnom tržištu u svjetlu oštrog porasta trgovanja željeznom rudom - razvoja koji je razbjesnio proizvođače metala drugdje u svijetu, kažu analitičari. Cijene čelika u SAD-u su velikim dijelom izolirane od svjetskog tržišta jer je SAD jedina zemlja koja proizvodi čelik a koja je i neto izvoznik glavnih sastojka čelika, željezne rudače, koks ugljena i starog željeza.

"To SAD-u daje ogromnu prednost u cijeni," kaže Michael Gambardella, analitičar za materijale u poduzeću JPMorgan. "Kretanje cijene željezne rudače ide u korist domaćim proizvođačima čelika." Posco, četvrti najveći svjetski proizvođač čelika, jučer je postao zadnja kompanija koja se složila kupiti rudaču putem kvartalnog ugovora nakon što su rudari uvjerili svoje najveće kupce u Kini i Japanu da odbace 40 godina star mehanizam godišnjih cijena u korist kratkoročnih ugovora temeljenih na trenutačnom tržištu.

Uz ugovorenu cijenu na razini od pola trenutne tržišne cijene, novi sustav je postavljen da se cijene željezne rudače gotovo udvostruče u kratkom roku i prisile cijenu čelika da naraste za do maksimalno jednu trećinu. Japanski proizvođači čelika, koji su jednom dominirali godišnjim pregovorima oko cijene, su prošli tjedan okrivili konkurente u Kini za prihvaćanje novog sistema formiranja cijene. Kina sada proizvodi pet puta više čelika nego Japan.

"Postoji zabrinutost da što će biti kraće cjenovno razdoblje, više će biti prilika za špekulacije i lakoumnost," rekao je menadžer u jednom japanskom proizvođaču čelika. U SAD-u su najveći proizvođači, US Steel i ArcelorMittal, vertikalno integrirani i posjeduju svoje rudnike željezne rudače. Relativno visok udio čelika u SAD-u također proizvode mini-mlinovi, poput onih koji su u vlasništvu Nucora i Steel Dynamicsa, koji primarno troše staro željezo.

Cijene u SAD-u su narasle na 650 dolara po toni u ožujku, na najvišu razinu od 2008. godine, u istraživanju časopisa Purchasing. Gotovo svo povećanje u 2010. godini se dogodilo u posljednjih mjesec dana. Rastuća cijena željezne rudače može indirektno povećati pritisak na cijenu starog željeza i cijenu američkog čelika, kako globalni proizvođači prilagođavaju svoju mješavinu ulaznih cijena. » Potraži više...

Saudijske odvjetnice bore se za pravo na posao

Za mnogo žena u Saudijskoj Arabiji koje rade kao odvjetnice, pojavljivanje na sudu može biti loše iskustvo. Svladavanje složenosti samog prava je samo jedan od izazova: one također moraju naučiti i kako se nositi s verbalnim zlostavljanjem sudaca.

"Kažem im da ostanu usredotočene na svoj zadatak, da to nije osobno i da su one pioniri," kaže Suad Al-Sammari, prva odvjetnica koja se pojavila pred sudom u modernoj saudijskoj državi. "Ali ministarstvo pravosuđa treba obučiti suce da tretiraju žene kao ljudska bića, kao građane a ne kao grešnike." Gospođica Shammari, samouka odvjetnica u svojim kasnim 40-tim godinama, probila se svojoj profesiji nakon gorkog razvoda i bitke za skrbništvo.

Službeno, ženama se još uvijek ne dozvoljava korištenje titule "odvjetnik", ali Mohammed Al-Issa, ministar pravoduđa, rekao je u veljači da će žene "uskoro" moći dobiti odvjetničku licencu, iako će im biti dozvoljeno samo zastupanje drugih žena u slučajevima obiteljskog prava.

Ali "uskoro" je relativan pojam u kraljevstvu. 2004. godine su tri sveučilišta počela podučavati studentice prava i oko 1500 njih je diplomiralo. No većina njih i dalje je nezaposlena jer odvjetničke tvrtke odbijaju zaposliti žene.

Odvjetnici priznaju da je vlada kralja Abdullaha uvela stvarne reforme, uključujući poduku sudaca u inozemstvu i osnivanje Vrhovnog suda. Najla Al-Faraj, 21-godišnja studentica prava, je oprezno optimistična, ali se pita da li će joj ikad biti dozvoljeno da radi u svojoj vlastitoj zemlji.

"Većina sudaca i odvjetnika je vrlo konzervativna i odbila bi zaposliti ženu ili raditi s njom," kaže ona. "Mijenjamo se ali vrlo sporo. Bojim se da ako ne promijene neke stvari, društvo nas neće prihvatiti." » Potraži više...

Sarkozy i Brown se udružuju za napad na SAD

Nicolas Sarkozy i Gordon Brown jučer su udružili snage za napad na SAD zbog navodnog protekcionizma u svom rukovanju s 50 milijardi dolara vrijednim vojnim natječajem koji će vjerojatno biti dodijeljen Boeingu.

Francuski predsjednik smatra da su pravila natječaja za osiguravanje punjenja tankera gorivom za ratno zrakoplovstvo SAD-a iskrivljena protiv EADS-a, francusko-njemačke aeronautičke i obrambene grupe. On je rekao: "Ja nisam cijenio ovu odluku. To nije pravi način ponašanja." Govoreći u Downing Streetu nakon razgovora s britanskim premijerom, gospodin Sarkozy je optužio SAD za dvostruke standarde. "Ako oni žele da ih se čuje u borbi protiv protekcionizma, ne bi trebali postavljati primjer protekcionizma."

Gospodin Brown je također bio neobično izravan u kritici SAD-a. "Ja sam također razočaran američkom odlukom i mi smo svoje poglede obznanili." EADS, matična kompanija Airbusa, se ovaj tjedan povukla iz dugoročnog natjecanja. To je bilo zajedničko licitiranje za ugovor s Northrop Grummanom, izvođačem za vojnu industriju SAD-a. Napetost je došla u teško vrijeme za transatlantske trgovinske odnose, SAD su optuživale Europljane za podizanje prepreka za visokorizične fondove - uključujući i one sa sjedištem u New Yorku - koji djeluju u Europskoj Uniji.

Tim Geithner, američki ministar financija, ovog mjeseca je obznanio svoju zabrinutost u pismu Michaelu Barnieru, europskom povjereniku za unutarnje tržište. Gospodin Brown suosjeća sa zabrinutošću gospodina Geithera ali je rekao kako je uvjeren da bi Francuska - koja zagovara strožu regulaciju - i Britanija mogle postići dogovor koji izbjegava pretjerana nova opterećenja. » Potraži više...

Kritika Ernsta i Younga

Teške kritike usmjerene protiv Ernsta i Younga, zbog njegovog udjela u stečaju Lehman Brothersa uzdigle su noćnu moru svakog računovođe - bauk Enrona. Do objavljivanja izvješća o Lehmanovoj propasti, računovođe su voljeli kazati da su u protekle dvije godine imali "dobru krizu". Na zaprepaštenje računovodstvenih stručnjaka, optužbe usmjerene protiv Ernsta i Younga od strane revizora stečaja Lehman Brothersa, Antona Valukasa, usmjeravaju se na propuste pri reviziji izvanbilančnih transakcija. Izvještaj tvrdi da Ernst i Young nije poduzeo korake kako bi ispitao ili se usprotivio čuvanju poslovne tajne od strane Lehmana za njegovu uporabu 50 milijardi dolara privremenih, izvanbilančnih transakcija koje su pogodovale njegovoj financijskoj situaciji.

Ovaj računovodstveni mehanizam - nazvan "Repo 105" - je za jedinu svrhu imao spuštanje razine financiranja dugova na Lehmanovoj bilanci, i tako je činio da banka izgleda zdravije nego što je bila tijekom njenog razdoblja slanja izvješća. Obveze su vraćene u njenu bilancu naknadno. Bit mehanizma "Repo 105" je bila okarakterizirati transakciju kao "pravu prodaju" a ne kao financiranje, dok bi u stvari sredstva završila natrag na Lehmanovoj bilanci u kratkom roku. Ista stvar je bila u samoj srži većine prijevara u Enronu. Fraza "pošteno predstavljeno u skladu s američkim općeprihvaćenim računovodstvenim načelima" udara u srce uloga koje su računovođe igrali u krizi, kažu stručnjaci. Neki računovodstveni stručnjaci su tražili da se ovaj članak izbaci, puštajući tvrtke da same izjavljuju kako su im računi "pošteno predstavljeni". Oni smatraju da bi to zahvatilo duh računovodstvenih pravila.

Jedan viši računovođa kazao je da je Lehmanovo izvješće jasno pokazalo da smo "negdje u posljednjih nekoliko godina svi zajedno krivo skrenuli u smislu financijskog izvješćivanja. Postali smo jako sputani preciznim pravilima". Pa ipak, Steven Thomas, američki odvjetnik, kazao je: "Čak i prema trenutnim računovodstvenim pravilima, ideja da je Ernst i Young ovo učinio mi je apsolutno nevjerojatna. Oni imaju službenu dužnost - izvan Lehman Brothersa. Njihov je posao da budu u mogućnosti reći ne tvrtki". » Potraži više...

KKR-ov plan burzovne kotacije od 2,2 milijarde dolara će pretvoriti osnivače u milijardere

Poduzeće Kohlberg Kravis Roberts kreće u izdavanje vrijednosnih papira u vrijednosti od 2,2 milijarde dolara u New Yorku, iskorištavajući oporavak u financijskim tržištima kako bi pokrenulo prodaju dionica koja će vjerojatno utemeljitelje Henrya Kravisa i Georgea Robertsa učiniti milijarderima. Nakon gotovo tri godine frustrirajućih pokušaja da postane dioničarsko društvo, grupa s privatnim kapitalom podnijela je jučer plan za prijavu za burzovnu kotaciju u SAD-u.

Burzovna kotacija bi dala KKR-u tržišnu kapitalizaciju od 7,5 milijarde dolara. To bi omogućilo grupi, koja je utemeljena 1976. godine, da se suprotstavi svom najvećem suparniku Blackstoneu, koji je završio svoju inicijalnu javnu ponudu 2007. godine. Kao pionir otkupa poduzeća podizanjem kredita, KKR je postao slavan prije 20 godina zbog preuzimanja RJR Nabiscoa u vrijednosti 30 milijardi dolara.

KKR je rekao da će ponuditi dionice u vrijednosti od oko 2,2 milijarde dolara, što je ekvivalent 30 posto njegovog ukupnog dioničkog kapitala. Direktori grupe, pod vodstvom gospodina Kravisa i gospodina Robertsa, bi posjedovali ostatak dionica i zadržali čvrstu kontrolu nad poslovanjem. Kao i kod mnogih njegovih suparnika, bogatstvo KKR-a se povećalo na financijskim tržištima. Dionice njegovog odjela na burzi u Amsterdamu su prošle godine porasle više od peterostruko.

KKR ima 2 milijarde dolara duga, što čini da vrijednost poduzeća - vlasnički kapital plus neto dug - iznosi oko 9,5 milijardi dolara. Pri evidentiranju kod američke Komisije za vrijednosne papire i dionice, KKR je rekao da će gospodin Kravis i gospodin Roberts zadržati nadzor nad partnerom koji upravlja poduzećem preko zajedničke većine A dionica, što će im omogućiti da biraju članove odbora. » Potraži više...

Merkel izbjegava dati financijsko jamstvo za Grčku

Angela Merkel, njemačka kancelarka, jučer se obvezala učiniti "sve kako bi se stabilizirao euro, naša zajednička valuta", nakon sastanka s George Papandreouom, grčkim premijerom. Međutim, nije se obvezala na nikakvu čvrstu financijsku potporu Grčkoj u njenoj ekonomskoj krizi. Dva europska čelnika obećala su zajedničku inicijativu kako bi se prekinule špekulacije ljudi koji gledaju kako bi iskoristili nesigurnost zbog državnog duga.

Također su obećali program dugoročne suradnje na širokom rasponu problema, poput održive energije, istraživanja i razvoja, imigracije i civilnog društva. Ovo bi se još moglo pokazati malim vratima za Njemačku u pružanju potpore grčkom gospodarstvu. Gospođa Merkel odbacila je sve prijedloge davanja financijske potpore Grčkoj, ako vlada u Ateni nije u mogućnosti refinancirati svoj dug. "To je pitanje s kojim se ne moramo suočiti danas, a ja sam optimistična u nadi da to nije pitanje s kojim ćemo se suočiti u budućnosti", kazala je.

Gospodin Papandreou, koji leti diljem Europe i zatim u SAD-e u potrazi za podrškom za drastični stabilizacijski program u Grčkoj, izrazio je zahvalnost za političku podršku Njemačke, i pohvalu gospođe Merkel za plan grčke vlade. "Zahvaljujem njemačkoj kancelarki za potporu koju je izrazila za naš program", rekao je. "Njegova svrha je postići stabilnost i vidjeti da se naša država razvija, u cilju izlaska naše države iz krize". Oba lidera oštro su odbacila sugestije koje su objavljene u njemačkom tisku, koje predlažu da bi Grčka trebala prodati neke od svojih otoka ili nacionalno blago kako bi otplatila svoj dug. "Postoje maštovitiji i učinkovitiji načini rješavanja deficita od prodaje grčkih otoka", rekao je gospodin Papandreou. "Mi volimo te otoke, i njihova prodaja ne dolazi u obzir. To ne bi pomoglo. Bilo bi to jednokratno rješenje, a održivo gospodarstvo znači ulaganje u to gospodarstvo". » Potraži više...

Stariji poduzetnici će pokrenuti oporavak

U ovom desetljeću će stariji ljudi raditi dulje. To ne čudi. Povrh toga što vlade od Velike Britanije do Grčke podižu starosnu dob za umirovljenje, niske kamatne stope i smrt mirovina s definiranim iznosom znači da mnogi ljudi neće imati dovoljno novca kada budu imali 65 godina kako bi uživali u svojim mirnim godinama. Oni će biti prisiljeni raditi da bi sastavili kraj s krajem.

Ono što smatram zanimljivim - a što bi moglo promijeniti lice poslovanja - je da bi oni mogli odabrati da rade taj posao za sebe. Nedavna studija iz "Standard Lifea" pokazuje da se jedan od šest Britanaca u dobi od 46-65 nada kako će pokrenuti novi poslovni pothvat umjesto odlaska u mirovinu. To je sedam puta više potencijalnih novoosnovanih poduzeća od generacije njihovih roditelja - i taj broj bi mogao iznositi do milijun novih poduzeća u Velikoj Britaniji.

Njihovo iskustvo, mudrost i veze bit će njihovo tajno oružje. Ali također je vjerojatno da će imati više vremena i novca od sadašnjih poduzetnika. Danas je tipična dob nekoga tko započinje vlastiti posao između 30 i 45 godina. Ono što je nezgodno je da je to ujedno i vrijeme kada vjerojatno imate malu djecu i hipoteku. Stariji poduzetnici, za razliku od toga, često će biti blizu da se riješe tih odgovornosti - kao i željni raznih načina da ostanu u kontaktu s ljudima iz svih generacija, kao što su kupci, partneri i dobavljači ili možda osoblje. Predviđam da će mnoge velike tvrtke biti pokrenute u narednih nekoliko godina. Generacija "50 plus" bi zaista mogla pokrenuti oporavak. » Potraži više...

Hedonističko uređivanje: prikrivanje boli zbog gubitka

Neuspjeh je uvijek bio osnovni dio tržišnog gospodarstva. Tržišta funkcioniraju ako se neprekidno iskušavaju nove ideje. Nove ideje se većinom izjalove. One koje se ostvare unište stare ideje. U SAD-u svake godine iščezne oko 10 posto tvrtki. To je nezgodna spoznaja - no čini se da bi metoda pokušaja i pogrešaka mogla zauzeti svoje zasluženo mjesto među poslovnim tehnikama, umjesto među prljavim malim tajnama kapitalizma.

Ima optimističnih znakova. Stefan Thomke s poslovne škole na Harvardu tvrdi da je napredak u računanju omogućio eksperimentiranje na novim proizvodima samo po sebi, uz isprobavanje mnogih stvari i očekivanje brojnih neuspjeha. Sada je lako, na primjer, eksperimentirati s promjenama u izgledu neke internetske stranice, prikazivati različite konfiguracije različitim posjetiteljima i pratiti rezultate u stvarnom vremenu. Google, u međuvremenu, rutinski lansira nove proizvode s "beta" natpisom na njima. A akademske superzvijezde poput Stevena Levitta, koautora Freakonomicsa, počele su podučavati tečajeve za menadžere u poslovnom eksperimentiranju.

Također počinjemo učiti više o psihologiji učenja iz pogrešaka. Richard Thaler, bihevioristički ekonomist iza Nudge-a, skovao je frazu "hedonističko uređivanje" kako bi opisao našu naviku miješanja malih gubitaka zajedno s većim dobicima u cilju prikrivanja boli zbog gubitka. Uljepšavanje stvari je ljudski, ali je isto tako recept za neuspjeh kod učenja iz pogrešaka. Thaler je, s kolegama, čak proučavao ponašanje natjecatelja u emisiji "Deal or No Deal". Otkrio je da su ljudi koji su učinili pogrešan izbor nakon toga počeli poduzimati nerazborite rizike, koji su često sadržavali grešku.

Teško je učiti iz neuspjeha ako nam on nakratko oduzme moć rasuđivanja. Dok počinjemo shvaćati zašto su pokušaji i pogreške tako bolan proces, mogli bismo ga moći iskoristiti na više konstruktivan način. Financijska kriza nas je učinila svjesnima da je sustav koji ne može trpjeti barem malo neuspjeha opasan. Ideja da je neka institucija "previše velika da bi propala" nekad je zvučala umirujuće. To više nije slučaj. » Potraži više...

Generacija X dolazi na vlast

U kasnim 90-ima i ranim 2000-ima činilo se da uobičajena pravila hijerarhije na radnom mjestu nisu vrijedila za radnike u dvadesetim i ranim tridesetim godinama. Procvat internetskih tvrtki u 90-ima osnažio je ovu grupu mladih vršnjaka - ponekad poznatu kao generacija X - da ovladaju državama i bogatstvom sa zapanjujućom preuranjenom zrelošću. Propast internetskih tvrtki raskrinkala je taj trend kao iluziju, prisiljavajući skorojeviće da odsluže svoju kaznu na nižim funkcijama.

Međutim, čini se da se približava kraj toj kazni. Sada kada su u svojim tridesetima i ranim četrdesetima, mnogi X-ovci bi trebali doseći vrhunac svoje moći između 2010. i 2020., prema općeprihvaćenom mišljenju koje sugerira da uredski radnici vrhunac dosežu u svojim kasnim četrdesetima i ranim pedesetima (prosječni izvršni direktor u 100 najuspješnijih tvrtki Ujedinjenog kraljevstva ima 52 godine).

Kako će ovo utjecati na korporativni život? Često doživljavani kao ironični i povučeni, radnici Generacije X nisu najočitiji vođe. Međutim, prema Tamari Erickson, autorici "What's Next, Gen X" ("Što slijedi, Generacijo X") ovaj manjak ideologije bi mogao biti prednost u rješavanju suvremenih izazova (pomaže, ona tvrdi, to što oni razumiju spolnu i rasnu jednakost bolje nego oni stariji od njih).

Hoće li im njihov opušteni stav pomoći i s tim da se nose s razočaranjima na radnom mjestu? Moguće je, na kraju krajeva, da pripadnici "baby boom" generacije zadrže vlast, držeći Generaciju X u poziciji čekanja nalik na položaj princa Charlesa. A zatim su tu i oni koji su Generaciji X za petama. Zavidno komotni s digitalnim tehnologijama, članovi Generacije Y nimalo ne cijene hijerarhiju. Recesija je ostavila mnoge od ovih balavaca u lošijem položaju nego prije. Kada - ili ako - se oporave, njihove potrebe će zakomplicirati život Generaciji X u njenom završnom usponu uz sklisku karijernu ljestvicu. » Potraži više...

Čista pohlepa se zamjenjuje s humanizmom

U 80-ima, ekonomist AJ Rappaport sažeo je duh vremena osmislivši novi cilj za korporaciju: maksimiziranje vrijednosti za dioničare. Mjera uspjeha direktora bio je ukupni povrat za dioničare tijekom njegova mandata. Bill Allen, Boeingov legendarni vođa od 1945. do 1968., jednom je opisao etos svoje tvrtke ovako: "jesti, disati i spavati svijet zrakoplovstva". Do 1998., glavni izvršni direktor vidio je to sasvim drugačije: "Ulazimo u poslovno okruženje zasnovano na vrijednostima u kojem su jedinični trošak, povrat od ulaganja i povrat dioničarima mjere po kojima će vam se suditi", rekao je Phil Condit.

To se događalo u svim industrijama. Britanski ICI ponudio je uzvišeni opis svojih ideala 1987. godine: "ICI želi postati vodeća svjetska kemijska kompanija... [povećati] bogatstvo i dobrobit naših dioničara, naših zaposlenika, naših kupaca i zajednica kojima služimo i u kojima djelujemo". Međutim, do 1995. godine, prijetnja od neprijateljske ponude galvanizirala je upravu i tvrtka je izjavila: "Naš cilj je maksimalno povećati vrijednost za naše dioničare fokusirajući se na poslove u kojima vodimo na tržištu, tehnološku prednost i svjetski konkurentnu cijenu".

To se događalo i u inozemstvu. Kada su John Reed i Sandy Weill, izvršni članovi uprave Citigroupa u kasnim 90-ima, novinaru opisali svrhu ciljeva netom udruženog konglomerata, gospodin Reed, inteligentni tradicionalistički bankar, rekao je: "Model koji ja zamišljam je globalna potrošačka tvrtka koja doista pomaže srednjoj klasi u onome u čemu joj se povijesno nije pomogalo. To je moja vizija. To je moj san". Gospodin Weill, više u skladu s duhom vremena, prekinuo je gospodina Reeda. "Moj cilj", rekao je, "je povećanje vrijednosti za dioničare".

Sve je završilo u suzama. Pod gospodinom Allenom, Boeing je počeo dominirati avioindustrijom; pod gospodinom Conditom, tvrtka ne samo da je izgubila svoje vodstvo na tržištu protiv Airbusa nego je bila umiješana u niz skandala. Novim maksimiziranjem vrijednosti ICI je pokušao preurediti svoj portfelj tvrtki, ali nije uspio: cijena dionica je stalno padala, a desetljeće kasnije tvrtka više nije bila neovisni gospodarski subjekt. Gospodin Weill je izgurao gospodina Reeda, samo da bi postao žrtva niza problema s ugledom koji su kasnije pogodili tvrtku. Do 2008. godine, gotovo sva vrijednost za dioničare u Citigroupu je bila uništena.

Enron, paradigma novog korporativnog modela, spektakularno je propao 2001. godine. 2008. godine je kolaps tvrtke Lehman Bros, intenzivno usmjerene na dobit, gotovo urušio svjetski financijski sustav. Ovi neuspjesi koji su zahvatili prošlo desetljeće nose pouku za vođe u sljedećem: fokusirati se isključivo na dobit znači riskirati mogućnost da se ostvari ikakav profit. » Potraži više...

Financijske inovacije i njihove zamke će se vratiti

Financijske inovacije su nedavno postale poput psovke zbog uloge koju su kompleksne obveznice - paketi hipoteka i drugih obveza - odigrale u kreditnoj krizi i financijskoj krizi koja je uslijedila. Međutim, prljava tajna je da će financijska sredstva, ako se zapadna gospodarstva žele u potpunosti oporaviti, morati doći s tržišta. A konkurencija za gotovinom će biti tolika da će neki projekti vjerojatno stvoriti nove inovacije kako bi privukli zajmodavce.

Jedna od takvih inovacija je prijenos rizika. Bila je popularna djelatnost prije krize, a već se vraća. Robert Schiller, profesor ekonomije na Yaleu, 2003. objavio je knjigu koja predlaže nove financijske instrumente za pojedince koji bi im omogućili da odgode ili se "zaštite" od rizika kojima se izlažu trgujući ugovorima - nešto slično bankama, tvrtkama i upraviteljima fondova koji su trgovali kreditnim derivatima u prošlom desetljeću. Jeste li, primjerice, zabrinuti da karijera koju ste odabrali možda neće rezultirati onakvom plaćom kakvu očekujete sredinom karijere za 10 godina? Sklopite ugovor prema kojemu će vam se isplatiti određeni iznos ako vaš prihod padne ispod određene razine.

Ulagači, Schiller obećava, će biti zainteresirani za ulaganje u ovaj model. Doista, ta tržišta se danas stvaraju za velike organizacije. Uzmite, recimo, ročnice za snijeg, osmišljene tako da gradovi ili kompanije dobiju isplate ako zimi padne više snijega od očekivanog. Prošli mjesec grupa banaka, mirovinskih fondova i osiguratelja najavili su razvoj novog tržišta osiguranja za dugovječnost - kojim se ljudi mogu osigurati od rizika da će živjeti dulje od očekivanog.

Ne čini li se to kao grozna ideja s obzirom gdje je trgovanje rizicima dovelo banke posljednjih godina? Gospodin Schiller tvrdi da kreditna kriza samo pokazuje da "još mnogo toga moramo uraditi po pitanju demokratizacije financija. Kriza se dogodila jer se načela financijskog upravljanja rizicima nisu primjenjivala na najširi mogući dio stanovništva". Svi su dobrodošli - tvrtke, vlade, građani: pripremite se za rizične poslove. » Potraži više...

Budućnost kupovine

Kao što je dolazak polica za samoposluživanje transformirao fizički izgled trgovine u prošlom stoljeću, internetska kupovina će to učiniti u ovom. Već smo vidjeli kako je internetska kupovina postala konkurent fizičkim trgovinama. Sada će ih preoblikovati. U Wal-Martu, na primjer, više od 40 posto internetskih narudžbi preko internetske stranice ovog trgovačkog lanca šalje se kako bi se naručena roba podigla u lokalnoj trgovini zato što klijenti žele izbjeći neizvjesnost troškova i trajanja kućne dostave. Wal-Mart je na to reagirao tako da testira opcije podizanja robe iz automobila i projektira trgovine iznova kako bi sprijeda dodao šaltere za preuzimanje robe. U Velikoj Britaniji, Tesco ima slične aranžmane (iako bez podizanja robe iz automobila).

Sears Holdings je otišao i korak dalje s pilot trgovinom izvan Chicaga zvanom MyGofer, u kojoj četiri petina površine zauzima stražnje skladište, a jedna petina je otvorena za kupce koji mogu podići unaprijed naručene artikle ili koristiti računalne terminale kako bi naručili što žele. Ne podsjeća li vas to na Argos? Kmart također pokušava uvjeriti druge trgovce na malo da koriste svoje trgovine kao središnjice za podizanje robe naručene preko interneta. Analitičari trgovine na malo nagađaju da bi čak i Amazon, koji posluje isključivo narudžbama preko interneta, mogao s vremenom uvesti lokacije za podizanje robe.

Internet će također promijeniti ono što se nalazi na policama. Kupac u trgovini koji je naoružan pametnim mobitelom može lako doznati cijene istih proizvoda u konkurentskim trgovačkim lancima osim ako je artikl u pitanju raspoloživ isključivo u toj određenoj trgovini. Stoga će biti više pritiska na trgovce na malo da sklope selektivne poslove s vodećim robnim markama - ili da razviju vlastite robne marke svega. » Potraži više...

Veća i bolja širokopojasna veza

Na razmeđi tisućljeća, SAD je imao najbolju širokopojasnu vezu za pristup internetu na svijetu. Ona je obuhvaćala više kućanstava i po nižoj cijeni nego u bilo kojoj drugoj industrijskoj zemlji. Deset godina poslije SAD je student s čvrstom ocjenom C-minus (minus 3), u rangu malo ispod prosjeka prema gotovo svim mjerilima.

Kako je SAD izgubio svoju prednost i kako je planira vratiti je upravo problematika koja se nalazi pred Saveznom komisijom za komunikacije (FCC) dok se sprema pokrenuti najznačajniju reorganizaciju mrežne politike od rođenja interneta. Kao dio prošlogodišnjeg paketa poticaja, Kongres je dao 7,2 milijarde dolara kako bi omogućio širokopojasni pristup internetu svakom Amerikancu. Također je zatražio od FCC-a da izloži plan kako će to ostvariti. Rezultat promišljanja FCC-a, koji će biti izložen 17. veljače, mogao bi utvrditi ne samo upravljanje širokopojasnom infrastrukturom već i prirodu samog interneta.

Danas oko 51 posto kućanstva u SAD-u ima širokopojasnu vezu, a ona koja je imaju plaćaju otprilike 45 dolara mjesečno. Usporedite to s južnom Korejom, gdje 94 posto kućanstava surfa internetom za 37 dolara mjesečno (i to u prosjeku uz osam puta kraće vrijeme preuzimanja datoteka). Uzrok pogoršanja pri uvođenju, formiranju cijena i brzine širokopojasne veze u SAD-u je serija ključnih odluka koje je FCC donio prije gotovo deset godina.

Te odluke su ograničile izbor većine Amerikanaca na svega jednog ili dva pružatelja internetskih usluga (ISP) - na kablovsku ili na telefonsku kompaniju. To nije slučaj u ostatku industrijskog svijeta. Konkurencija ne postoji u SAD-u. Razlog leži u činjenici da je početkom 2002. godine prijašnji FCC povjerenik Michael Powell prekvalificirao širokopojasne internetske usluge kao "informacijske usluge" a ne kao "telekomunikacijske usluge". Sudska odluka dopustila je DSL (digitalna pretplatnička linija) operatorima i kabelskim operatorima da ne budu podložni pravilima otvorenog pristupa koja od 1996. godine propisuje Zakon o telekomunikacijama. U to vrijeme, Powell je pravdao odluku rekavši da je to najbolji način za veći razvoj širokopojasnog pristupa internetu.

Struktura interneta omogućava da bilo koji korisnik pristupi bilo kojoj internetskoj stranici - i da bilo koji poduzetnik dođe do bilo kojeg korisnika. To je sada klišej, ali internetski divovi kao što su Facebook i Google započeti su od strane studenata u spavaćim sobama. Oni nikad ne bi mogli procvjetati bez pristupa otvorenom sustavu distribucije.

Ta otvorenost nedavno je potpala pod prijetnju određenih pružatelja internetskih usluga. Navodeći opterećenje svoje infrastrukture zbog izravnog dijeljenja datoteka među korisnicima, ISP-ovi su izrazili interes za blokadu ili reduciranje određenih sadržaja dok oni prolaze kroz njihove linije. Pa ipak, ova bi mogućnost otvorila Pandorinu kutiju. Što ako Comcast, očekivani novi vlasnik medijske kuće NBC Universal, odluči smanjiti video zapise svog konkurenta CBS-a?

Očekuje se da će završno izvješće dodirnuti i golem broj drugih problematika, od dodjele bežičnog spektra do prijemnika za digitalnu televiziju. Neke će preporuke morati proći kroz Kongres, a druge će FCC moći provesti na svoju ruku. Bez obzira na rezultat, širokopojasni krajolik bi uskoro trebao izgledati sasvim drugačije, na način za kojeg se sljedeća generacija internetskih poduzetnika nada da će biti uravnotežen i pravedan. » Potraži više...

Je li lobiranje prihvatljivo ili je oblik mita?

Poremećaj političkog procesa u Washingtonu manifestira se na četiri načina. Prvi je kronična nesposobnost za usredotočenost dalje od sljedećih izbora. Drugo, većina ključnih odluka donosi se iza zatvorenih vratiju Kongresa kroz pregovore s lobistima, koji istovremeno financiraju kongresne kampanje. Treće, tehnička stručnost se uvelike zanemaruje ili zaobilazi, dok se stručne zajednice poput klimatskih znanstvenika pogrešno i bezobzirno ismijava od strane Wall Street Journala kao urotničku interesnu skupinu koja je u potjeri za saveznim bespovratnim sredstvima. Četvrto, malo je načina da javnost prati i komentira složene političke prijedloge koji se probijaju kroz Kongres ili državne agencije.

Ove nepravilnosti čine posebnu štetu izazovima održivog razvoja jer nema brzog rješenja, na primjer, za izazov masovnog smanjenja emisija stakleničkih plinova. Neki ekonomisti slobodnog tržišta kažu da bi održivi razvoj trebao biti prepušten tržištu, ali tržište sada ne nudi poticaj za smanjenje ugljičnih emisija. Čak ni pristojbe na ugljične emisije, bilo putem poreza na ugljik ili dozvola za ugljične emisije, neće biti dovoljne.

Kako poduzeća i vlada mogu surađivati a da politika ne padne kao plijen posebnih interesa? Prvo, nadležna uprava bi trebala pokrenuti više otvorenih, transparentnih i sustavnih javno-privatnih političkih procesa u svakom važnom području održivog razvoja. Najveći prioriteti bi bili obnovljiva energija, nuklearna energija te prikupljanje i sekvestracija ugljika. Postupak bi bio otvoren za javnost, zasnovan na internetu i raspoloživ za davanje na uvid i preispitivanje zainteresiranim stranama. Svaki okrugli stol bi pripremio izvješće unutar šest do 12 mjeseci koji bi sadržavao tehnički osvrt i političke opcije, pripremljene i za predsjednika i za Kongres.

Drugo, nadležna uprava bi pripremala nacrte zakona, koje bi putem internetskih formulara stručnjaci za okruglim stolovima i šira javnost mogli komentirati. Treće, kongresni procesi bi također postali podržani od strane interneta. Javne rasprave i svjedočenja bi bili otvoreni za javnost, a internetske stranice bi poticale komentare i dodatne dokaze. Glavni korak prema reformi bio bi zabraniti da kampanji doprinose pojedinci koji su zaposleni u registriranim tvrtkama za lobiranje. Pravo pojedinaca da doprinose kampanji ne bi bilo narušeno, ali bi morali izabrati između lobiranja i svojih osobnih financijskih doprinosa političkom procesu. » Potraži više...

Letenje u visinama

Letim jedrilicama još od svoje 15. godine. Bio sam član škole jedrenja i uvijek sam negdje u dubini uma imao ideju osnivanja škole jedrenja, nešto što bi bilo nemoguće u Čehoslovačkoj moje mladosti. To smo ja i moja supruga i učinili. Kupili smo polovni "avion za vuču" i jedrilicu, te iznajmili hangar na lokalnom uzletištu.

Skupljanje novca za posao nije bilo toliko teško. Trebali smo oko 50.000 kanadskih dolara (47.000 američkih dolara) kako bismo pokrenuli posao. Polovicu tog iznosa sam već uštedio otkad sam došao u Kanadu. Štednja mi nije bila teška jer sam se već naučio snalaziti s vrlo malo novca još u Čehoslovačkoj i nisam se prepustio mamcu "zapadnjačkog života" - kao na primjer prehrani izvan kuće, ispijanju vina i kupnji mnogo robe široke potrošnje. Ostatak smo posudili. Započinjanje posla u Kanadi za mene je bilo prilično jednostavno.

Trebalo je vremena za pokretanje posla, djelomice jer Whistler nije bio tako velika ljetna destinacija za odmor kao što je to sada, pa područje nije imalo mnogo posjetitelja u ljetnim mjesecima, a jedrenje je izrazito ljetna aktivnost (šest mjeseci na godinu) - zime su jednostavno previše hladne. Tako da smo se i ja i moja supruga zaposlili tijekom zime.

Šesnaest godina kasnije, naša tvrtka ima avion za vuču i par jedrilica i obavlja oko 700-800 jedriličarskih letova svako ljeto. Ljeti zapošljavamo osoblje i imamo godišnji promet od oko 200.000 kanadskih dolara. Stvari se dobro razvijaju i ne trebamo dodatna zaposlenja tijekom zime. Nakon pada komunizma, situacija možda i jest puno bolja u Češkoj (koju posjetim jednom godišnje kako bih posjetio svoje roditelje) ali Kanada i dalje ima bolji životni standard. Plaće su ovdje više, s novcem se može više, a ne plaćam ništa više poreza nego što bih platio u svojoj staroj zemlji. » Potraži više...

Prijevoz kontejnera

Tromjesečni gubitci tvrtke Neptune Orient Lines (NOL), najvećeg prijevoznika kontejnera u jugoistočnoj Aziji, pojavljuju se s gotovo stalnom učestalošću. Onaj koji se dogodio ovog tjedna - manjak od 211 milijuna dolara za razdoblje od rujna do prosinca - već je peti zaredom te tvrtke. Naglo smanjenje potražnje dodatno je pogoršano pretjeranim kapacitetima. Iako je gotovo rekordnih 10 posto globalne kontejnerske flote besposleno, naručeno je dodatnih 742 brodova - 35 posto postojećeg kapaciteta, prema AXSMarine. Brodogradilišta u državnom vlasništvu, od kojih svako zapošljava tisuće ljudi, pokazala su predvidljivo malu toleranciju za odgode ili poništenja narudžbi.

Bolja maloprodaja na razvijenim tržištima znači da se cijena prijevoza kontejnera od 12 metara (40 stopa) iz Hong Konga do Rotterdama vratila na oko 4.000 dolara, oporavljajući se od najniže razine od 700 dolara prošle godine, i iznad tipične točke pokrića od 3.000 dolara. Stabilnije transpacifičke linije su blizu točke pokrića. Ali to nije oporavak u bilo kojem stvarnom smislu.

Najpouzdaniji pokazatelj budućeg kretanja za količinu tereta je broj novih stambenih jedinica u SAD-u - jednom kada novi vlasnici podignu ključeve, namještaj i roba se počinju kretati. Ali razvoj novih stambenih jedinica u SAD-u je pao 4 posto u prosincu, uz ukupan godišnji zbroj od 553.800 jedinica. 50-godišnji prosjek je 1,5 milijuna; u tom razdoblju zbroj nikad nije bio niži od 1 milijuna. Nije čudno da izvršni direktor NOL-a Ron Widdows kaže da bi ukupan broj loših tromjesečja mogao doći i do broja sedam, u najmanju ruku, prije nego se sreća preokrene. » Potraži više...

Dva vodeća člana uprave kuće Barclays odriču se bonusa u gotovini za 2009. godinu

John Varley i Bob Diamond, dva najviša člana uprave u Barclaysu, odreći će se bonusa u gotovini za 2009. godinu jer banka želi otkloniti bilo kakvu javnu reakciju na isplate u vrijednosti od više milijardi funti svojem osoblju. Barclays Capital, brzorastući investicijski ogranak bankarstva na čelu s gospodinom Diamondom, će također priopćiti da je snizio udio prihoda kojeg isplaćuje zaposlenicima prilikom objavljivanja svojih cjelogodišnjih rezultata u utorak.

Ovi potezi usklađuju Barclays s međunarodnim suparnicima usred oštrih kritika zbog razina bonusa za bankare nakon financijske krize. Britanska vlada ponovo je kazala kako očekuje od najvećih britanskih bankarskih grupacija da pokažu suzdržavanje od isplata nakon što su porezni obveznici bili prisiljeni platiti milijarde kako bi spasili bankarski sustav.

Analitičari očekuju da će Barclays objaviti porast pretporezne dobiti sa 6 milijardi funti na 11,2 milijardi funti (12,9 milijardi eura) nakon prilično velike jednokratne koristi od prodaje Barclays Global Investors-a, svojeg sektora za upravljanje imovinom, kompaniji BlackRock. Isključujući prodaju, očekuje se da će pretporezna dobit iznositi 5,1 milijardi funti, od kojih čak 1,8 milijardi dolazi iz BarCapa, rekli su analitičari.

"Bonusi koji se isplaćuju još su uvijek dovoljno veliki da motiviraju pretjerano rizično ponašanje te i dalje pridonose široj nejednakosti, što se sve više može prepoznati kao dubok gospodarski i društveni problem za Ujedinjeno Kraljevstvo", kazao je Brendan Barber, glavni tajnik Trades Union Congressa. » Potraži više...

Strah od usporavanja rasta Kine zahvaća tržišta

Kineski potezi za obuzdavanje kreditnog rasta u svojoj brzorastućoj ekonomiji jučer su uzdrmali svjetska tržišta. Već drugi put ovog mjeseca, Kina je naredila komercijalnim bankama da povećaju rezerve, što je potaklo strah među ulagačima da će globalni oporavak stati zbog zastoja u najbrže rastućem svjetskom gospodarstvu.

Ekonomisti su rekli da je potez Kine bio pokušaj kontroliranja brzog posuđivanja umjesto značajnog stezanja monetarne politike. Ali određeni ulagači su protumačili zahtjev za porastom rezervi kao potez obuzdavanja posuđivanja što će usporiti gospodarski rast. Kineski potez je pogodio tržište jer je to sada gospodarstvo u koje svi gledaju kako bi mjerili snagu oporavka. Amerika više nije vodeće gospodarstvo.

Stephen Green, ekonomist u Standard Chartered-u u Šangaju je rekao: "Ovo je tehničko upravljanje likvidnošću, a ne stezanje". On je kazao da će nadležna tijela vjerojatno najaviti sličan potez svakog mjeseca u doglednoj budućnosti. "Ovdje se radi o upravljanju naglim porastom tako da nam se ne dogodi bankrot u drugoj polovici godine". Azijska tržišta su bila pošteđena od ovog poteza jer je vijest objavljena nakon njihovog zatvaranja. U Europi, FTSE 100 je zaključen s padom od 0,37 posto a Eurofirst 300 je pao 0,27 posto. U kasnom trgovanju u New Yorku, S&P 500 je imao 0,16 nižu vrijednost. » Potraži više...

Raspoloženje potrošača pada unatoč jakom porastu maloprodaje

Američka maloprodaja je porasla neočekivano brzo u siječnju, jučer je saopćila vlada, ali nada da će potrošači biti pokretačka sila u gospodarskom oporavku ostala je prigušena nakon zasebnog istraživanja koje je pokazalo neočekivan pad u raspoloženju potrošača. "To su brojevi koji ne ohrabruju mnogo ako smatrate da nas potrošači vraćaju na početak gospodarskog oporavka", kazala je Kathleen Stephansen, glavna ekonomistica Aladdin Capital-a u Connecticutu. "To se jednostavno ne događa".

Uz nezaposlenost od 9,7 posto i stambeno tržište koje je i dalje u stagnaciji, američki se potrošači nisu vratili potrošnji tako agresivno kao što su to činili nakon prethodnih recesija. Ponovni rast u posljednjem kvartalu 2009. godine je umjesto toga bio predvođen većom poslovnom potrošnjom i oštrim padanjem zaliha.

Ali Amerikanci ponovo kupuju: skromno ali uz rastuću stopu. U siječnju, maloprodaja je porasla za 0,5 posto, što je poboljšanje prema padu od 0,1 posto zabilježenom u prosincu i rastu od 0,3 posto koje je očekivala većina ekonomista. U skladu s odjelom za trgovinu, vodeći u ponovnom rastu u prodaji bili su elektronika, artikli za rekreaciju i hrana, iako je prodaja pokućstva i građevinskog materijala koja se srozala nakon kolapsa stambenog tržišta ponovo kliznula prema dolje, uz pad od više od 1 posto ovog mjeseca. Ne računajući prodaju motornih vozila, koja je bila sve promjenjivija dok su vladine subvencije narušavale tržište, maloprodaja se povećala za 0,6 posto, što je nešto više od očekivanog porasta od 0,5 posto.

Većina ekonomista sada očekuje da široka potrošnja u prvom tromjesečju nadvisi stopu od 2 posto iz posljednjeg kvartala 2009. godine. U međuvremenu, raspoloženje potrošača neočekivano je palo s dvogodišnje vršne vrijednosti od 74,4 u siječnju na 73,7 u veljači, nakon velikih porasta vrijednosti u prethodna dva mjeseca, u skladu s mjesečnim istraživanjem Reutersa i sveučilišta u Michiganu.

Veliko pitanje s kojim se američko gospodarstvo suočava je hoće li potrošači koristiti išta novca kojeg će akumulirati, dok se rast vraća, kako bi povećali osobnu štednju. Umjesto toga, oni bi ga mogli potrošiti i na novu robu i usluge, ali uz još uvijek izrazito restriktivne potrošačke kredite, mnogi ekonomisti vjeruju da će Amerikanci odabrati prvu opciju i zadržati svoj novac. » Potraži više...

Krađa klikova

Marketinški stručnjaci za internetsko oglašavanje koji se susreću s višim naknadama za oglašavanje na mrežama za pretraživanje postaju sve zabrinutiji zbog vrste internetske prijevare za koju se smatralo da je obuzdana već prije više godina.Ta praksa, poznata pod nazivom "krađa klikova", započela je u ranim danima velike popularnosti interneta s programima koji su automatski surfali internetskim stranicama kako bi povećali statistiku o prometu.

To je navelo tvrtke da razviju tehnologije za nadzor koje se reklamiraju kao protuotrov za taj problem. No određeni marketinški stručnjaci procjenjuju da se do 20 posto naknada u određenim kategorijama oglasa nastavlja temeljiti na nepostojećim potrošačima u današnjoj industriji pretraživanja. Krađa klikova se vrši na automatiziran način ili ručno od strane čovjeka. Najčešća metoda je upotreba internetskih robota, ili "botova" koji su programirani da klikaju na poveznice (linkove) oglašivača koji se prikazuju na internetskim stranicama ili su prikazani u upitima za pretraživanje. Rastuća alternativa je zapošljavanje jeftine radne snage u Kini, Indiji i ostalim zemljama za klikanje na tekstualne poveznice i ostale oglase. Treći oblik prijevare se događa kada djelatnici tvrtke klikaju na oglase suparnika kako bi iscrpili njihove marketinške proračune i narušili rezultate pretraživanja.

Marketinški stručnjaci kažu da krađa klikova prevladava među članovima koji su povezani s predvodnicima u pretraživanju kao što su Google, Overture Services u vlasništvu Yahoo-a i FindWhat.com. U tipičnoj zajednici bilo koji izdavač na internetu može postati partner ovih velikih mreža tako da prikazuje svoje plaćene poveznice na internetskoj stranici ili unutar vlastitih rezultata pretraživanja a zatim dijeli dobit sa svakim klikom. Ljudske operacije mogu biti teže za otkrivanje jer široka mreža ljudi može klikati na oglase s različitih računala u mnogim regijama, bez stalnog obrasca. U skladu s izvješćem India Timesa, stanovnici se zapošljavaju kako bi klikali na plaćene poveznice iz svoje kuće, uz nadu da će zaraditi od 100 do 200 dolara mjesečno.

Kevin Lee, izvršni direktor za pretraživanje marketinškog poduzeća "Did-It", procjenjuje da prijevare takvih konkurentskih klikova i prijevara povezanih članova čine oko 5 posto ukupne prodaje u toj industriji. Lee priznaje da pravu brojku može samo nagađati, ali jednu stvar zna zasigurno: "Ako ona postane mnogo viša", kaže on, "onda bismo se svi trebali zabrinuti". » Potraži više...

Uredska ergonomija

70% američke radne snage sada sjedi na poslu, mnogi od njih ispred računala. Uz toliko posla koji se danas obavlja u sjedećem položaju, radna stanica koja je ugodna za rad je od veće važnosti nego ikada prije. Loš sjedeći položaj i loše dizajniran radni prostor su glavni uzroci bolova u vratu i leđima, a to su i glavni razlozi za izgubljeno radno vrijeme.

Ljudsko tijelo nije stvoreno za sjedenje kroz dulja vremenska razdoblja niti za rad u nespretnim položajima koji kronično stežu ili rastežu mišiće. Nažalost, većina poslova danas zahtijeva od ljudi da vrše takve aktivnosti. Stoga su dobro dizajnirana radna stanica i primjeren sjedeći položaj ključni za smanjenje i prevenciju potencijalnih problema koje uzrokuju zahtjevi poslova današnjice.

Trebali biste imati dovoljno velik radni prostor koji vam omogućava da izbjegnete neprimjerene položaje prilikom javljanja na telefon, premještanja dokumentacije iz ormarića, itd. Vaš telefon bi trebao biti postavljen nadohvat vaše nedominantne ruke. To vam omogućava da obavljate poslove dominantnom rukom dok držite telefon u svojoj nedominantnoj ruci. Upotreba telefonskih naglavnih slušalica (ili ušnih slušalica) je poželjna jer vam oslobađa obje ruke i tako izbjegavate loše položaje vrata. Kada koristite računalni terminal, rasvjeta nad glavom trebala bi dolaziti sa strane, a ne izravno iznad terminala. Buka ventilatora, telefona, pisača i kolega koji razgovaraju trebala bi biti svedena na minimum.

Temperatura i kakvoća zraka trebali bi biti pod nadzorom. Vrhovi računalnih terminala trebali bi biti u visini očiju, tipkovnice pod kutom i premjestive, a miševi bi trebali imati podloge. Računalni terminali trebali bi biti opremljeni zaslonima koji sprečavaju blještavilo. Sjedeći položaj dok ste na računalu trebao bi biti kako slijedi: stopala ravno na podu, koljena pod kutom od 90 stupnjeva, leđa naslonjena na naslon s lumbalnim nagibom koji podupire kralježnicu, ramena opuštena, laktovi pod kutom od 90 stupnjeva, a zapešća u neutralnom položaju. Zapešća se ne bi trebala oslanjati na rub stola, ali se smiju osloniti na dlanove ili na oslonce za zapešća. Držači dokumentacije bi trebali biti u visini očiju kako bi se izbjegao zamor očnih mišića.

Glavu biste trebali držati u neutralnom položaju. Ljudi koji nose bifokalne naočale trebali bi imati jedne naočale za rad na "terminalu", a druge za ostale aktivnosti. Vaš radni stolac bi trebao bi biti stabilan, podesiv po visini i opremljen kotačima, lumbalnom krivuljom, zakrivljenim prednjim rubom sjedala ("vodopad"), te nosivom osnovom s pet krakova. Izbjegavajte koristiti naslone za ruke dok radite kako biste smanjili stres na zapešća i spojeve prstiju. » Potraži više...

Nove studije pokazuju da ergonomija poboljšava učinkovitost

"Istraživanja pokazuju uvjerljive dokaze da je stajanje tijekom radnog dana korisno za zdravlje" kaže dr. Marc Hamilton, izvanredni profesor biomedicinskih znanosti na Sveučilištu Missouri-Columbia. Analiza pojedinačnih slučajeva sa sveučilišta Washington State vezanih uz uredsku ergonomiju pokazala je da prosječno povećanje učinkovitosti nakon ergonomske intervencije iznosi 12%. Nova studija ukazuje na to da djelatnicima koji imaju dobro dizajnirani ergonomski namještaj i koji su uvježbani da se njime služe, učinkovitost u prosjeku raste 18%.

Djelatnici su u uredima produktivniji i osjećaju se ugodnije. Manje je vjerojatno da će prijaviti ozljede kada imaju dobro dizajnirani ergonomski namještaj i uvježbani su da se njime služe. Studija koju je objavio Ured odbora za ergonomsko istraživanje na Marigoldskoj konferenciji otkrila je da je poslodavac koji je djelatnicima priuštio kombinaciju dobrog ergonomskog namještaja i obuku kako ga koristiti postigao oko 367 dolara veću dnevnu zaradu po zaposleniku (17,8% dobitak na učinkovitosti) od kontrolne skupine.

Važno je da privremeni rezultati neovisne ponovljene studije u službi za korisnike druge tvrtke otkrivaju da su djelatnici s istom kombinaciju namještaja i obuke postigli povećanje učinkovitosti od 8,3% u broju obrađenih poziva po satu. Istovremena studija kod istog poslodavca u centru za obradu reklamacija otkrila je da su ergonomska poboljšanja proizvela porast kvalitete obrade reklamacija u vrijednosti od 6.563 dolara po djelatniku godišnje.

Uprava za zaštitu na radu i zdravlje,,ili OSHA, definira ergonomsku ozljedu kao mišićnokoštani poremećaj, koji znači ozljedu živaca, mišića, zglobova, hrskavice i kralježničkih diskova. Započnite procjenom svog rizika. Ergonomske ozljede su često uzrokovane ponavljajućim pokretima, pa preispitajte svoje svakodnevne zadatke na poslu. Jedan uobičajeni uzrok ponavljajućeg pokreta je tipkanje, tako da bi bilo koji radnik koji sjedi za računalom cijeli dan mogao biti izložen višem stupnju rizika od mišićnokoštanog poremećaja. Potražite sve ove čimbenike rizika u svojim svakodnevnim aktivnostima kako biste procijenili jeste li izloženi visokom stupnju rizika za ergonomsku ozljedu. Odmah započnite poduzimati preventivne mjere ako je to slučaj.

Jedna od najjednostavnijih stvari koju možete učiniti kako biste spriječili ergonomske ozljede na radnom mjestu je uzimanje pauze. Ustanite i prošećite okolo ako vaš posao uključuje mnogo sjedenja. Za svakih 20 minuta rada uzmite pauzu od dvije minute, koja može biti nešto posve jednostavno poput ustajanja i rastezanja. Kako biste dobro rastegnuli mišiće, ustanite i postavite ruke iznad glave koliko god možete dosegnuti. Također stavite ruke iza glave i protegnite prste.

Također spriječite mišićnokoštane poremećaje preuređenjem svog radnog prostora. Prilagodite visinu stolice tako da je vrh vašeg računalnog monitora na visini ili malo ispod visine očiju. Dok sjedite, držite glavu i vrat u liniji s vašim trupom, a ramena neka budu opuštena. Budite sigurni da vaš stolac odgovarajuće podržava vaš donji dio leđa i držite lakove savijene i naslonjene na naslon stolice ili na stol. Dok tipkate, držite zapešća i ruke u ravnini s vašim podlakticama. Dobar položaj je također važan i ako provodite puno vremena na nogama. Držite ramena natrag i kralježnicu ravno dok stojite. » Potraži više...

Indeks bijede

Moody's, međunarodna agencija za ocjenjivanje, svrstala je Španjolsku na vrh svojeg "indeksa bijede" - vrijednosti koja zbraja fiskalni deficit zemlje i stopu nezaposlenosti - dok je Irska zauzela četvrto mjesto. Španjolsku slijede Letonija, Litva, Irska, Grčka i Ujedinjeno Kraljevstvo. Sjedinjene Američke Države su osme - odmah nakon Islanda. Izvorni "indeks bijede" - zbroj inflacije i stope nezaposlenosti - izumio je ekonomist Arthur Okun u 1970-tim godinama.

Trenutak kada je izumljen pojam "indeks bijede" podudarao se s onim što se nazivalo "stagflacija" - vrijeme u kojem nema rasta ali s istodobno visokom inflacijom i visokom stopom nezaposlenosti. Prema agenciji Moody's, izlazne strategije bit će prepune rizika za izvršenje planova. "Ključni politički izazov s kojim se suočavaju napredna gospodarstva je da se savršeno tempira izlaz: ni prebrzo niti prerano kako bi se spriječilo gušenje rasta; ali ne ni presporo ili prekasno, tako da se ne poremete financijska tržišta", kaže Pierre Cailleteau, direktor Grupe za globalni državni rizik iz agencije Moody's.

Novo izvješće agencije Moody's tvrdi da se kontekst za procjenu državnog rizika dramatično promijenio od početka krize sredinom 2007. godine. "Ovo je uglavnom zbog krize javnih financija koja je mnoge bogate zemlje dovela u teškoće, a za što Moody's vjeruje da će biti konačna (i zabrinjavajuće dugotrajna) faza krize", kaže Cailleteau. Izvješće agencije Moody's daje kratki pregled 2009. godine, usmjeravajući se na ocjenjivanje vlastitih tumačenja događaja koji su pokrenuti stečajem banke Lehman Brothers krajem 2008. godine. Izvješće zatim daje predviđanja za 2010. godinu i određuje ključne čimbenike za koje Moody's vjeruje da će oblikovati stanje državnog rizika u 2010. godini.

"Glavni čimbenik je da ćemo u 2010. godini u najboljem slučaju vidjeti normalizaciju, a u najgorem slučaju ozbiljno stezanje remena u državnim financijama", kaže Cailleteau. Dugoročne kamatne stope mogle bi se povećati brže od očekivanog, pokrenute sporim razvojem količinskog poboljšanja. Kraj iznimno loših financijskih uvjeta izvrgnut će u cijelom svijetu stvarni trošak krize financijskim mogućnostima zaduživanja države. » Potraži više...

O bankarima i bakterijama

Bez obzira na to nazivate li trenutnu financijsku situaciju zastojem, krizom ili raspadom sustava, ona ima barem jedan pozitivan učinak: financijeri traže nove načine suočavanja s kompleksnim rizikom. Imam prijedlog za njih. Pogledajte prirodu čije su slične probleme već riješili inženjeri i informatičari. Bakterije, na primjer, imaju robustan, prilagodljiv regulatorni sustav koji optimizira rast kolonije u sklopu bilo kojeg skupa uvjeta. One se prilagođavaju sastavu hranjive podloge, kiselosti, temperaturi i slanosti okoliša, napadu drugih organizama i mnogim drugim prijetnjama. Adaptacija ovisi o regulatornim sustavima ugrađenima u sam sustav, pa ipak ta regulacija ne ograničava rast ni inovaciju.

Kakve ovo veze ima s financijama? Pa, postoje formalne sličnosti između arhitektura financijskih sustava i bioloških sustava. Financijski sustavi se sastoje od institucija - banaka, mirovinskih fondova, financijskih kuća, osiguravajućih društava i slično. One stvaraju proizvode kao što su hipoteka, uzajamni fondovi, police osiguranja i police osiguranja za rizik neplaćanja. Potrošači kupuju i prodaju ove proizvode, sredstva putuju kroz sustav i, uz malo sreće, slijedi rast.

U koloniji bakterija, ekvivalent institucijama su staze - enzimi i metaboličke reakcije povezani su kako bi se izvršavale nužne funkcije. One pak stvaraju proizvode u obliku molekula kao što su DNK, ATP, proteini i lipidi. Ove proizvode zatim koriste bakterije i događa se rast. I u financijskim i u bakterijskim sustavima posvećenost rastu ne dolazi bez rizika. U financijskim sustavima ugovarač ne mora ispuniti svoje obveze. U bakterijskim sustavima molekule neophodne za rast mogu nedostajati. Financijski instrumenti mogu izgubiti vrijednost zbog cjenovnih fluktuacija. Kod kolonija bakterija vanjski okoliš može doslovno presušiti. Financijskim tržištima može nedostajati likvidnost. Mikroorganizmi mogu izgubiti svoju osnovnu energetsku molekulu, ATP.

Bakterije imaju izuzetne nizove povratnih mehanizama koji ih štite od ovih i ostalih prijetnji. Dok su neki regulatorni mehanizmi predodređeni za suprotstavljanje određenim prijetnjama, ostali rade na općenitiji način kako bi štitili od prijetnji koje organizam još nije susreo. Bakterije također optimiziraju rast za bilo koje vanjske i unutarnje uvjete. To je razlog zašto vjerujem da predstavljaju izvrstan sustav na kojemu se može temeljiti model financijskog sustava. » Potraži više...

Obamine ocjene pozitivnije nakon blagog kolebanja

Terorizam obično koristi republikancima u SAD-u. Pa ipak, usprkos nesmiljenim napadima na Baracka Obamu, uključujući i sada već uobičajene kritike Dicka Cheneya, prijašnjeg potpredsjednika, odobravanje predsjednika SAD-a nešto je veće nakon osujećene zavjere s eksplozivnim donjim rubljem na Božić. Prema posljednjoj anketi organizacije Gallup odobravanje iznosi 52 posto, a tijekom studenog i prosinca bilo je ispod praga od 50 posto.

U međuvremenu, najnovije procjene zabrinutosti, izvršene prije bombaškog pokušaja u Detroitu, pokazuju da samo 3 posto javnosti ocjenjuje terorizam kao svoju glavnu brigu. Terorizam je 11. na popisu zabrinutosti javnosti iza posla, zdravstvene zaštite, morala, obrazovanja, ratova i deficita u saveznom proračunu. "Mislim da smo prešli granicu 2005. godine s uraganom Katrina kad je javnost s velikim cinizmom počela promatrati teroristička upozorenja iz Washingtona i postala zabrinuta zbog drugih stvari", kaže Michael Lind, politički analitičar iz New America Foundation, središnje američke organizacije za teoretska istraživanja. "Moja pretpostavka je da će javnost i dalje biti zauzeta razmišljanjima o gospodarstvu tijekom perioda koji prethodi izborima na pola mandata, ako ne bude mnogo više pokušaja terorističkih napada".

Iako je terorizam sada pri dnu liste zabrinutosti, većina ljudi se nastavlja protiviti temeljnom pristupu gospodina Obame koji je nekad bio poznat kao "rat protiv terora". U četvrtak je gospodin Obama ponovo naglasio da je SAD u "ratu protiv Al-Qaede" - što je drugačija formulacija, s obzirom na to da ukazuje na određenog neprijatelja umjesto na apstraktnu imenicu. Velika većina protivi se razvodnjenoj odluci gospodina Obame da zatvori zatvor u zaljevu Guantanamo - obećanje koje je obećao ispuniti u roku od godine dana od stupanja na dužnost ali koji je za sada neostvariv. Međutim, izgleda da ništa od toga nije utjecalo na opći ugled gospodina Obame. "Način na koji se predsjednik nosio s ovim incidentom - čekajući činjenice prije izjave - možda je razbjesnio republikance i umirio demokrate, ali to sve ostavlja više-manje ujednačenim", kaže Thomas Mann, viši znanstveni suradnik u instituciji Brookings. "Neki ljudi ga mrze zbog toga. Ostalima se sviđa što u Bijeloj Kući više nije populist". » Potraži više...

Istodobno obavljanje većeg broja zadataka čini vas dekoncentriranima

U ovom vremenu bombardiranja medijima, sposobnost istodobnog obavljanja većeg broja zadataka smatra se prednošću. Ali ljudi do kojih informacije često dolaze iz nekoliko vrsta medija - ako, primjerice, surfaju internetom i u isto vrijeme pišu SMS poruke i slušaju glazbu - mogu zapravo otkriti da im je teže potisnuti vanjske informacije. "Na početku istraživanja mislili smo da su ljudi koji istodobno obavljaju veći broj zadataka u tome dobri", kazao je Clifford Nass, psiholog na Sveučilištu u Stanfordu koji proučava interakciju između ljudi i računala. "Bili smo strahovito iznenađeni". Nass i njegovi suradnici podijelili su oko 100 dodiplomskih studenata u grupe ljudi koji istovremeno obavljaju veći ili manji broj zadataka. Osobe koje istovremeno obavljaju veći broj zadataka često primaju pet do šest vrsta informacija odjednom, što može uključivati višestruke prozore za razgovor kao i druge oblike podataka. Dvije grupe sudjelovale su u četiri računalna ispitivanja oblikovana za utvrđivanje njihove sposobnosti raspoznavanja zanimljivih informacija uslijed ometanja.

Na primjer, studenti su morali procijeniti je li jedan od dva crvena pravokutnika u polju plavih pravokutnika promijenio položaj. Drugo ispitivanje uključivalo je identificiranje parova slova između kojih su se ponekad pojavljivala "slova za ometanje". U trećem ispitivanju studentima je postavljeno pitanje je li prikazano slovo jednako pretposljednjem ili slovu prije njega. Studenti su naposljetku morali odlučiti je li brojčano-slovni cilj (na primjer "b3") parni ili neparni, odnosno radi li se o samoglasniku ili suglasniku. Ispitivanja su pokazala da su osobe koje redovito obavljaju veći broj zadataka u pravilu podložnije ometanjima od strane nebitnih podražaja. Na ispitivanju koje se odnosi na posljednja dva ili tri slova, osobe koje istovremeno obavljaju veći broj zadataka bile su sklone lažnim uzbunama u odnosu na slova koja su vidjeli prije, što pokazuje da ih lakše ometaju naizgled poznate stvari i da u svom pamćenju teže blokiraju podatke koji su postali nevažni.

Začudo, osobe koje istovremeno obavljaju veći broj zadataka bile su sporije i u ispitivanjima koja su od njih zahtijevala brzo prebacivanje između zadataka, kao i kod brojčano-slovnih parova. Čini se da teže potiskuju znanje o prethodnom zadatku i da im nedostaje svježi pristup. Istraživači nisu pronašli sveobuhvatne kognitivne razlike kao ni razlike u osobnosti između osoba koje su istovremeno obavljale veći i manji broj zadataka. Mnogi dokazi ukazuju na to da ljudski mozak nije prilagođen istodobnom obavljanju većeg broja zadataka. Pa zašto se onda toliko trudimo da to činimo ako smo u tome toliko loši? Nass i njegovi suradnici to planiraju istražiti, a imaju i nekoliko suprotstavljenih teorija. Jedna mogućnost je da su se osobe koje istodobno obavljaju veći broj zadataka toliko naviknule na snažan priljev informacija da zbog toga pretpostavljaju kako bi svaka ulazna informacija mogla biti važna.

Druga ideja je da je to uvelike poput današnjeg pretjeranog unosa nezdrave hrane: baš kao što volimo šećer i masnoće, skloni smo traženju što većeg broja informacija, naročito o drugim ljudima. "Istodobno obavljanje većeg broja zadataka je možda takvo nastojanje koje je izmaklo kontroli", kaže Nass. U svijetu obilja, ono što je možda prije bila evolucijska prednost postaje evolucijski nedostatak. » Potraži više...

Postotak nezaposlenosti u eurozoni dostigao 10%

Tmurna tržišna izvješća o zapošljavanju s obje strane Atlantika jučer su upozorila na troškove koje kreditna kriza i dalje izaziva kao i zabrinutost u vezi održivosti oporavka. Podaci iz eurozone pokazali su da je nezaposlenost dostigla 10 posto u studenom - što odgovara stopi nezaposlenosti u SAD-u. To je prvi puta od uvođenja jedinstvene valute prije deset godina da je nezaposlenost u eurozoni dostigla dvoznamenkastu vrijednost.

Gospodarstva u SAD-u i eurozoni rasla su u drugoj polovici 2009. godine. Međutim, tržište radnih mjesta nastavilo je zaostajati za oporavkom, dok su poduzeća i dalje nesklona zapošljavanju. Brojke u SAD-u bile su posebno razočaravajuće budući da su relativno dobri poslovni izvještaji iz mjeseca studenog - izmijenjeni za 4.000 novih radnih mjesta - i ostali podaci o radu povećali nadu u neutralan ili čak pozitivan mjesec u prosincu.

"Jedan korak naprijed, 85.000 koraka natrag", rekao je Michael Feroli, ekonomist iz JPMorgana. U SAD-u je oko 661.000 ljudi prestalo tražiti posao u mjesecu prosincu. Da to nisu učinili, stopa nezaposlenosti bila bi se popela na otprilike 10,4 posto. Analitičari su rekli da će američko gospodarstvo vjerojatno započeti stvarati nova radna mjesta tek za nekoliko mjeseci, ali će proći puno vremena prije nego što se nezaposlenost značajno počne smanjivati.

SAD je od početka recesije do sada izgubio 7,2 milijuna radnih mjesta, dok je eurozona izgubila više od 4 milijuna, unatoč izvanrednim mjerama za zaštitu tržišta rada u 16 zemalja koje koriste euro. Očekuje se da će nezaposlenost u eurozoni nastaviti rasti do sredine godine, dok će nezaposlenost u SAD-u do ljeta vjerojatno ostati oko 10 posto ili nešto više. "U nedostatku potrošnje, ekonomiju eurozone pokreću izvoz i smanjivanje zaliha", kaže Jennifer McKeown, ekonomistica iz Capital Economicsa. » Potraži više...

Švicarsko regulatorno tijelo prekršilo zakone o tajnosti naređujući UBS banci da preda imena SAD-u

Švicarsko financijsko regulatorno tijelo prekršilo je zakone o tajnosti kada je prošle godine naredilo UBS banci da preda imena 255 izvanteritorijalnih klijenata američkim nadležnim tijelima, otkriveno je jučer. Odluka Finma-e prošle veljače uzrokovala je uzbunu među švicarskim privatnim bankarima. Njihova zabrinutost zbog gubitka legendarne tajnosti podataka o klijentima narasla je sljedeći mjesec kada je Bern popustio međunarodnom pritisku i olabavio pravila o bankarskoj tajni.

Regulatorno tijelo je reklo da će analizirati presudu Saveznog upravnog suda prije odluke o podnošenju žalbe Saveznom vrhovnom sudu. Presuda bi mogla imati ograničen utjecaj na klijente kojih se ovo tiče, s obzirom na to da su njihovi podaci već predani američkoj poreznoj upravi i ministarstvu pravosuđa. Četiri bivša klijenta UBS banke u SAD-u osuđena su na uvjetne zatvorske kazne i naplaćene su im globe. Peti klijent osuđen je jučer.

No presuda švicarskog suda mogla bi utjecati na brojna izuzeća od presude koja je prisilila UBS banku da preda informacije o klijentima. Brojni švicarski odvjetnici zastupali su američke klijente nakon kontroverznog koraka prošle godine. "Ovi klijenti pretrpjeli su ogromne materijalne i nematerijalne gubitke i sada istražuju mogućnosti odštete", kaže Andreas Rued iz Rued Winklera, ciriškog odvjetničkog ureda koji predstavlja tri bivša klijenta UBS banke.

Saslušanje pred vrhovnim sudom moglo bi potrajati mjesecima, ali će se vjerojatno dogoditi ove godine. Ako vrhovni sud podrži odluku nižeg suda, klijenti bi mogli razmotriti traženje odštete od Finma-e ili UBS banke. UBS banka nije dala komentar. Finma je rekla da se Savezni upravni sud usredotočio samo na zakonitost činjenice je li regulatorno tijelo bilo ovlašteno prisiliti banku da otkrije imena klijenata, odnosno je li njegova naredba trebala doći tek nakon posebnog odobrenja švicarske vlade. Regulatorno tijelo tvrdi da je bilo ovlašteno postupiti prema odredbama koje omogućavaju hitnu intervenciju u slučaju straha od "ozbiljnih problema s likvidnošću". » Potraži više...

Reforma zdravstvenog sustava SAD-a prošla najvažnije glasovanje u Senatu

Kao glavni prioritet unutarnje politike predsjednika Baracka Obame, reforma zdravstvenog sustava svladala je glavnu prepreku u američkom Senatu. Senatori su glasovali 60 naprema 40, u skladu sa stranačkom pripadnošću, za kraj rasprave o kompromisnom prijedlogu zakona, ostavljajući odluku o sudbini zakona za konačno glasovanje koje će se održati na Badnjak. Konačni prijedlog zakona Senata tada će se morati uskladiti s opsežnijim prijedlogom koji je donio Zastupnički dom Kongresa.

Cilj je reformne mjere proširiti financiranje zdravstvene zaštite na više od 30 milijuna ljudi koji trenutačno nemaju zdravstveno osiguranje. Duga i često žučna rasprava kulminirala je proceduralnim glasovanjem u 1 sat poslije ponoći (6 sati po GMT-u) u ponedjeljak, kad je zbor demokratskih senatora složno glasovao kako bi svladao otpor republikanaca i njihovu taktiku odugovlačenja. Ovaj će zakon preoblikovati naciju. A Amerikanci su već rekli što misle. Oni ga ne žele.

Demokrati su bili samouvjereni otkako je demokratski senator Ben Nelson, koji je oklijevao čekajući nove promjene, u subotu pristao na kompromis i objavio da će podržati prijedlog zakona. Šezdeset je glasova potrebno kako bi se izbjegla poduža rasprava, tzv. filibuster. Demokrati imaju točno 60 mjesta pa je važan svaki glas.

"Potrudit ćemo se da bude donesen do Božića i to će biti jedan od najljepših božićnih poklona koje je ovaj Kongres ikada dao američkom narodu", rekao je demokratski senator Tom Harkin. Republikanci su ustvrdili da je zakon pun mana. "Zapamtite moje riječi, ovaj će zakon preoblikovati naciju. A Amerikanci su već rekli što misle. Oni ga ne žele", rekao je vođa senatske manjine Mitch McConnell. Još tri glasovanja na tu temu zakazana su za ovaj tjedan.

Predsjednik Obama postavio je reformu zdravstva kao glavni oslonac svog prvog mandata i želi da Senat donese prijedlog zakona do kraja godine. Dvije su stvari ključne za prihvaćanje prijedloga zakona u Senatu: osigurati cjenkanje i skratiti raspravu. Ovaj zakon - kojemu je namjera osigurati zdravstvenu zaštitu milijunima neosiguranih Amerikanaca - mogao bi dovesti do najvećih promjena američkog zdravstvenog sustava u proteklih nekoliko desetljeća, ako bude odobren. Prema prijedlogu zakona Senata, većina Amerikanaca morala bi imati zdravstveno osiguranje, a privatnim osigurateljima bilo bi zabranjeno odbiti osigurati osobu koja to želi na osnovi otprije poznatog zdravstvenog problema.

Osiguranje bi postalo dostupnije jer bi se osobama u nižim prihodovnim razredima omogućila pomoć putem subvencija, kažu demokrati. Osim toga, omogućio bi se pristup novim burzama osiguranja. Prijedlog zakona Senata mora se uskladiti sa zakonodavstvom Zastupničkog doma prije no što ga predsjednik Obama svojim potpisom učini zakonom. Postoje, međutim, neke bitne razlike. Verzija Zastupničkog doma uključuje vladin plan zdravstvenog osiguranja, tzv. javnu opciju, od koje se odustalo u verziji Senata. Razlikuju se i po pitanju na koji način platiti za reformu. » Potraži više...

Kina upućuje na dogovor o valutnom tečaju

Peking bi mogao prilagoditi svoju politiku vezanja svoje valute za dolar pod uvjetom da posjet kineskog predsjednika Hu Jintaoa Washingtonu ovoga mjeseca prođe glatko, prema glavnom savjetniku kineske središnje banke. Li Daokui, profesor na sveučilištu Tsinghua koji je i član monetarnog odbora kineske središnje banke, rekao je da dokle god Amerika poštuje kineske "temeljne interese", valutne nesuglasice bi se lako mogle riješiti.

Barack Obama i njegov kineski kolega su u četvrtak navečer sat vremena vodili razgovor, tijekom kojeg je gospodin Hu istaknuo da je "pravilan odnos prema Tajvanu i Tibetu" bio glavni faktor kinesko-američkih veza, prema kineskim državnim medijima.

"Dokle god se ovo razumije, sve će se ostalo lako riješiti i mi ćemo pronaći ključ za rješavanje problema tečaja," rekao je Financial Timesu gospodin Li. Gospodin Hu će nazočiti sastanku na vrhu o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu od 12. do 13. travnja, samo nekoliko dana prije nego što bi američko ministarstvo financija trebalo izdati izvješće o tome je li Kina manipulirala svojim tečajem kako bi povećala izvoz.

Postoji rastuća špekulacija u Washingtonu kako će izvješće američkog ministarstva financija biti odgođeno da bi se izbjeglo to da uprava mora objaviti takvu politički eksplozivnu odluku prije posjeta gospodina Hu-a. Larry Summers, ekonomski savjetnik gospodina Obame, rekao je jučer da će valutni tečajevi "morati biti područje za međunarodno razmatranje". Prema analitičarima, odluka gospodina Hu-a da prisustvuje sastanku na vrhu šalje snažan signal da vlada neće proglasiti Kinu manipulatorom valutnih tečajeva, potencijalno nagovještavajući širu suradnju na temama kao što je Iran.

Kina je dozvolila porast vrijednosti renminbija od 21 posto prema dolaru između srpnja 2005. godine i srpnja 2008. godine, ali je tada ponovno vezala svoju valutu za dolar kako bi pomogla svom izvoznom sektoru tijekom ekonomske krize.

U komentarima za televiziju Bloomberg, Tim Geithner, američki ministar financija, rekao je kako je "siguran" da će Kina odlučiti da je dopuštanje fleksibilnije valute u njezinom interesu. » Potraži više...

Obama vidi kako broj zaposlenih 'ide na bolje'

Već nekoliko mjeseci, dužnosnici američke vlade - i mnogi ekonomisti - obećavaju da je gospodarstvo konačno na početku stvaranja većeg broja radnih mjesta nakon velikih gubitaka tijekom recesije. Jučerašnji podaci će im napokon omogućiti da proglase kako ovo nisu bile samo puste maštarije. "Počinjemo okretati novu stranicu," rekao je predsjednik Barack Obama u posjetu Sjevernoj Karolini. Gospodarstvo SAD-a je stvorilo 162.000 novih radnih mjesta u proteklom mjesecu.

Broj u naslovu bio je gori od onog što su mnogi ekonomisti očekivali, ali samo zato što je vladino zapošljavanje bilo niže od predviđenog. Poslodavci u privatnom sektoru - presudnoj mjeri zdravlja gospodarske aktivnosti - dodali su 123.000 radnih mjesta, što je njihov najbolji rezultat od svibnja 2007. godine. "Privatni sektor ponovo stvara radna mjesta i gospodarski zamah raste," kaže Michelle Girard, ekonomist u RBS-u u Connecticutu. Nadalje, revizija podataka iz proteklih mjeseci je pokazala da je gospodarstvo stvorilo 62.000 radnih mjesta više nego što se ranije mislilo, unatoč teškim snježnim olujama koje su pogodile SAD u veljači. No, ekonomisti i dužnosnici vlade upozorili su da će još proći puno vremena prije nego što će se problem nezaposlenosti u gospodarstvu SAD-a uspjeti riješiti.

"Današnji broj novih radnih mjesta, iako dobrodošao, ostavlja nam još puno posla koji treba obaviti," rekao je gospodin Obama. Iako su se platne liste povećale u mnogim sektorima američkog gospodarstva, uključujući građevinski i proizvodni sektor, koji su pretrpjeli neke od najvećih gubitaka u recesiji, ukupna stopa nezaposlenosti bila je stabilna na 9,7 posto.

Nepromijenjeno izvješće je rezultat 398.000 Amerikanaca, od kojih su mnogi bili obeshrabreni oko izgleda za zapošljavanje, a koji su se prošli mjesec ponovo prijavili na burzu rada. Očekuje se da će daljnje povećanje broja Amerikanaca na burzi rada zadržati stopu nezaposlenosti relativno visokom barem do kraja godine. Ovo je dalo republikancima dovoljno streljiva da nastave kritizirati ekonomsku politiku Obamine administracije.

"Stopa nezaposlenosti od gotovo 10 posto je potpuno neprihvatljiva i nijedan broj privremenih radnika koje financiraju porezni obveznici ne može maskirati batinanje koje američki poslodavci primaju zbog programa uništavanja radnih mjesta koji je djelo demokrata u Washingtonu," kaže John Boehner, čelnik manjine u Zastupničkom domu. Drugi aspekti izvješća o zapošljavanju iz ožujka su također bili obeshrabrujući.

Prosječna zarada po satu rada je pala s 22,49 dolara u veljači na 22,47 dolara prošli mjesec, dok je duljina prosječnog radnog tjedna porasla s 33,9 sati na 34 sata. U međuvremenu, nastavio se porast dugoročne nezaposlenosti jer su poslodavci preferirali zapošljavanje radnika koji su tek ostali bez posla. Broj nezaposlenih radnika koji su bez posla dulje od 27 tjedana povećao se za 414.000 u zadnjih mjesec dana na 6,5 milijuna. » Potraži više...

Investicije u novoosnovane tvrtke za čistu tehnologiju pokazuju se obnovljivima

Gotovo 2 milijarde dolara uložene su u posljednja tri mjeseca u tvrtke koje rade na energiji iz obnovljivih izvora i projektima učinkovitosti.

Ipak ti brojevi su iskrivljeni velikim priljevom kapitala iz vladinih poticajnih napora pa dugoročan uspjeh mnogih investicija u čistu tehnologiju ostaje nesiguran. Iako će neka financijski efikasna novoosnovana poduzeća pronaći smione ulagače, mnoge tvrtke koje trebaju infuziju novca za nastavak razvoja proizvoda su u opasnosti.

Gospodin Faysal Sohail, partner u CMEA-u, rekao je: "Sigurno je da se događa reorganizacija u sektoru proizvodnje energije velikih razmjera." On je rekao da mnoge tvrtke koje se bave solarnom energijom i biogorivima koje su našle financijska sredstva za vrijeme procvata u financiranju od prije tri do četiri godine nisu uspjele dostaviti cjenovno konkurentnu energiju i u opasnosti su od odlaska u stečaj.

Jedna takva kalifornijska tvrtka je BioFuelBox, novoosnovana tvrtka iz San Josea koja je pokušavala pretvoriti otpadno ulje i mast u gorivo. Financirana sa skoro 10 milijuna dolara od strane Draper Fisher Juvetsona i Element Partnersa, odlučnih zagovornika rizičnog kapitala, tvrtka je zatvorena prošli tjedan nakon što nije uspjela dogovoriti uvjete za novi krug ulaganja.

Gospodin John Doerr, partner u Kleiner Perkins Caufield & Byersu, rekao je: "Danas vidimo isti broj znanstveno-zasnovanih inovacija, a ulažemo u njih tražeći projekte koji su najviše financijski učinkoviti".

BrightSource Energy, predvodnik u proizvodnji solarne energije, osigurao je 1,37 milijardi dolara u jamstvima vlade SAD-a u veljači. Ipak, čak i kada je financiranje u uzletu, investitori pomno promatraju znakove o tome je li pravo vrijeme da pretvore neke od tih tvrtki u javna dionička društva. Gospodin Doerr je bio optimističan da se to vrijeme približava.

"Mislim da javna tržišta dionica postaju sklona prihvaćanju ovih inovacija zelene tehnologije, i možda smo na pragu dobrog zdravog procvata javnog financiranja," rekao je.

Ako javna tržišta dionica ostanu zatvorena, to bi moglo izvršiti dodatni pritisak na tvrtke koje se bave čistom tehnologijom, a koje se već bore za opstanak. Gospodin Vassallo je istaknuo: "Postoje neke tvrtke koje su skupile stotine milijuna ali još ne proizvode proizvode koji su profitabilni. Vrlo je opasno biti u toj poziciji." » Potraži više...

Hu daje poticaj Washingtonskom sastanku na vrhu o nuklearnom naoružanju

U suprotnom bi to bio siguran neuspjeh, no odluka Hu Jintao-a da prisustvuje na sastanku na vrhu o nuklearnoj sigurnosti Baracka Obame u Washingtonu za 10 dana dala je sastanku poticaj koji je predsjednik SAD-a žarko želio. Robert Gibbs, glasnogovornik Bijele Kuće, jučer je demantirao izvješće New York Timesa koje tvrdi kako će američko Ministarstvo financija odgoditi svoju dugo očekivanu odluku predviđenu za 15. travnja koja bi donijela presudu o tome da li Kina manipulira tečajem. Ali kineski predsjednik, koji je u četvrtak prihvatio poziv gospodina Obame nakon više tjedana okolišanja, očito je bio dovoljno razuvjeren od strane gospodina Obame tijekom jednosatnog telefonskog razgovora u četvrtak navečer kako bi naposljetku prihvatio.

Rijetki vjeruju kako će izvješće Ministarstva financija staviti Kinu na optuženičku klupu, pogotovo zbog toga što bi takav potez gurnuo Peking još dalje u kut. U širem smislu, prihvaćanje gospodina Hu-a i uvjeravanja gospodina Obame šalju signal da obje strane shvaćaju kako se ne može dozvoliti da najvažniji svjetski bilateralni odnos još više oslabi. "SAD i Kina su u braku u kojem ne može biti razvoda," kaže David Rothkopf, autor knjige "Upravljanje svijetom", na temu američke vanjske politike.

Iako američki dužnosnici izbjegavaju termin "G2", gospodin Obama je razjasnio da vrlo mali broj najvećih svjetskih problema može biti riješen bez suradnje Pekinga. "Stišavanje retorike pokazuje stvarnost da je suradnja između Kine i SAD-a nužan, iako ne dovoljan, uvjet za rješavanje globalnih problema kao što su povećanje broja nuklearnih glava, globalna neravnoteža ili klimatske promjene," kaže Daniel Price, koji je bio viši savjetnik za međunarodno gospodarstvo George W. Busha.

Najvažniji je prošlotjedni dogovor s Rusijom za smanjenje nuklearnog arsenala obiju strana koji će gospodin Obama potpisati u Pragu sljedeći tjedan s Dmitryom Medvedevim, ruskim predsjednikom. Ustav treba dvotrećinsku većinu Senata od 67 glasova za ratificiranje stranih ugovora. Manje primijećen, ali od velikog značaja, bio je sporazum ranije ovog tjedna između SAD-a i Indije koji dozvoljava potonjoj naknadnu preradu američkog nuklearnog materijala na temelju američko-indijskog civilnog nuklearnog sporazuma iz 2008. godine.

Obnova dobre volje između gospodina Hu-a i gospodina Obame bi još uvijek mogla propasti ako SAD ne uspije nagovoriti Peking da se pridruži oštrijim sankcijama Iraku. Ali stvari se počinju kretati u smjeru u kojem to gospodin Obama želi. Nakon što je ismijan kao krajnje nepraktičan, njegov bi sastanak na vrhu o nuklearnom naoružanju možda mogao biti i produktivan. » Potraži više...

Eurostarovi vlakovi ne prometuju treći dan zaredom

U ponedjeljak, trećega dana obustave prometa, Eurostarovi vlakovi i dalje ne voze dok prijevoznik preko La Manchea radi na ispravljanju nedostataka koji su izazvali niz kvarova za koje su okrivljene zimske vremenske neprilike. Nakon niza probnih vožnji u nedjelju, kompanija je izjavila da su u tijeku radovi na "ojačanju zaslona protiv snijega i zaštita od snijega u motornim vagonima vlakova". "Otkrili smo koji je bio uzrok prekida tijekom vikenda i utvrdili koje su izmjene potrebne. Kao što smo i pretpostavljali, prekid prometa bio je uzrokovan teškim vremenskim uvjetima u sjevernoj Francuskoj", rekli su iz Eurostara, dodavši kako planiraju obaviti daljnje testove vlakova u ponedjeljak.

Otkazivanjem usluga prijevoza vlakom velikih brzina između Londona, Pariza i Bruxellesa tisuće putnika ostalo je odsječeno s obje strane La Manchea vikend prije Božića. "Iskreno žalimo što smo morali donijeti ovakvu odluku i shvaćamo koliko će frustrirani i razočarani biti putnici, osobito oni koji čekaju da otputuju već dva dana", rekli su iz Eurostara u izjavi danoj kasno u nedjelju. Iz kompanije Eurotunnel, koja pruža usluge prijevoza automobila i autobusa vlakom kroz tunel ispod La Manchea rekli su da je u ponedjeljak također došlo do prekida prometovanja. Rezervacije za jednodnevne izlete ne primamo, a vozači bez rezervacija neće moći kupiti karte za naše usluge, rekli su iz kompanije.

Pet vlakova s oko 2.000 putnika stalo je u petak navečer u tunelu ispod La Manchea koji spaja Englesku i Francusku. Šesti vlak pokvario se u subotu nakon što je Eurostar pokušao poslati četiri vlaka iz Londona u kontinentalnu Europu kako bi pripremio nastavak normalnog prometovanja. Oko 700 ljudi bilo je u vlaku koji je stao na području Ebbsfleeta u Kentu. "Bili smo zarobljeni u tom vlaku nekih 18 sati", rekao je jedan putnik CNN-u. Glasnogovornik Eurostara u nedjelju je rekao da kompanija osigurava alternativni način putovanja za oko 500 ljudi koji su se u nedjelju našli u "izvanrednoj situaciji", organizirajući im prijevoz redovnim vlakom do luke Dover u Ujedinjenom Kraljevstvu, trajektom do Francuske, a zatim autobusom do Pariza ili Bruxellesa. Putnicima koji su zaglavili zbog kvarova ponuđen je puni povrat novca, nova povratna karta i 150 funti naknade. Kompanija ne prima nove rezervacije do iza Božića. "Svakako preporučamo putnicima kojima putovanje nije neophodno da zamijene vozne karte za putovanje kasnijeg datuma ili da zatraže povrat novca za svoje vozne karte", objavio je Eurostar na svojim internetskim stranicama. Vlakovi su zaglavili u tunelu jer je zrak unutar tunela bio mnogo topliji od zraka izvan tunela na ulazu u Francuskoj, rekla je glasnogovornica Eurostara Amelle Mouhaddib.

"To vam je otprilike kao kad izvadite bocu piva iz hladnjaka i donesete je u toplu prostoriju -- u roku od par minuta oblivena je kondenziranom vlagom", rekao je glavni direktor Eurostara Richard Brown. "Mislimo da je to bio glavni uzrok električnih kvarova na vlakovima". Brown je rekao da se radi o "dosad nezabilježenom" broju kvarova. Iz Eurotunnela, koji upravlja tunelom ispod La Manchea, rekli su da su evakuirana sva 1,364 putnika Eurostara koji su zapeli u petak nakon što su vlakovi "ostali bez pogona", ali jedan od pet vlakova ostao je u tunelu zapriječivši jedan njegov dio, rekla je glasnogovornica Eurotunnela koja je zamolila da ne bude imenovana, u skladu s politikom kompanije.

Vlak koji se pokvario u subotu odvučen je natrag do ulaza u tunel kako bi se putnike moglo izvesti i odvesti dalje, rekli su iz Eurostara. Problemi su počeli u petak nakon 21 sat kad je zaglavio prvi od pet Eurostarovih vlakova. Eurotunnelova lokomotiva izvukla ga je iz tunela, a zatim odvezla sve do Londona, s putnicima još uvijek u vlaku, rekla je glasnogovornica Eurotunnela. Putnici iz drugog i trećeg vlaka koji su se pokvarili evakuirani su kroz servisni tunel u Eurotunnelov vlak koji ih je odveo do izlaza, kazala je. Jedan od pokvarenih vlakova izvučen je iz tunela, ali nadležna tijela imala su problema s odvlačenjem drugoga, rekla je glasnogovornica. Četvrti i peti vlak vozili su blizu jedan drugome kad su se pokvarili pa su ih Eurotunnelove lokomotive spojile te odgurale i odvukle na englesku stranu tunela, rekla je glasnogovornica. Putnici iz petog vlaka ukrcali su se na vlak ispred sebe, a zatim je Eurotunnelova lokomotiva odvukla taj vlak u London, kazala je. Tunel ispod La Manchea sastoji se od dva tunela odvojena trećim manjim servisnim tunelom, tako da, ni kad vlak ostane zaglavljen u tunelu, nije blokiran cijeli tunel, rekla je glasnogovornica Eurotunnela. Tunel je dug 50,5 kilometara (31,4 milje), od čega je 38 kilometara (23 milja) pod vodom. » Potraži više...